cookie-og-privatlivspolitik
Billedkunstner og tegner Anne Gyrite Schütt sad lørdag i domkirken som en del af Sankt Lukas Gildet fra Middelaldercentret og arbejdede på et maleri af Birgitta af Vadstena - og hun fortalte gerne om arbejdet til de besøgende.

10

Billeder

Billedkunstner og tegner Anne Gyrite Schütt sad lørdag i domkirken som en del af Sankt Lukas Gildet fra Middelaldercentret og arbejdede på et maleri af Birgitta af Vadstena - og hun fortalte gerne om arbejdet til de besøgende.
Foto: Jan Knudsen

Lokal nyt

En festival for Birgitta

BILLEDSERIE: Weekenden bød på forskellige aktiviteter i og omkring domkirken i Maribo, hvor den første Birgitta Festival fandt sted i helt fantastisk vejr.




09. september 2019 kl. 17:29 Af Lars Hovgaard

Annonce

- Velkommen til Maribo Domkirke. Nu skal jeg berette lidt om kirkens historie ...

Lørdag eftermiddag bød kirketjener Niels Devantier slægten Zielecka inden for i den store domkirke - og til en rundvisning med mange historiske beretninger.

Slægten kom fra Polen til Lolland for tre generationer siden for at arbejde i roemarkerne. I dag er den spredt over hele landet, men lørdag var unge som gamle atter samlet i Maribo og besøgte domkirken, netop mens Birgitta Festivalen fandt sted i og omkring kirken.

- Det er et tilfælde, at vi lige kommer her under festivalen. Vi bor forskellige steder i landet og mødes en gang om året - og denne gang var det så her i Maribo. Vi har en stor familie. Min mormor og morfar, som begge kom fra Polen og mødte hinanden her på Lolland, fik otte børn. Så der er mange efterkommere. I dag er vi 15 samlet. Fætre og kusiner fra Silkeborg og Nordsjælland. Nogle af dem kommer her i sagens natur meget sjældent - og så er det godt, at vi får set noget af et område, hvor slægten stammer fra, fortæller Anette Jørgensen, der selv bor i Maribo og var lørdagens vært.

Inden rundvisningen i domkirken havde selskabet sejlet med "Anemonen" på søerne og skulle efterfølgende spise middag i Bangs Have.


Forskellige aktiviteter

Og efterkommerne af Zieleckaslægten kunne som mange andre besøgende i Maribo i denne weekend studere både domkirke og de forskellige aktiviteter, som var en del af den første Birgitta Festival.

Således sad blandt andre billedkunstner og tegner Anne Gyrite Schütt inde i selve domkirken og arbejdede på et maleri af netop Birgitta af Vadstena (1303-73), som grundlagde Birgittinerordenen og dermed også klosterkirken, den nuværende domkirke. Anne Gyrite Schütt er tilknyttet Sankt Lukas Gildet på Middelaldercentret, og gildet fremviste i den ene side af kirken arbejder i tryk og på lærred svarende til værker fra 1400-tallet - i den anden side var LollandsBibliotekerne til stede med aktiviteten "kom og lav din helt egen middelalderbog".

Uden for domkirken beretterede Museum Lolland-Falster om stedet, der oprindeligt rummede et omfattende klosterbyggeri rundt om selve kirken. Det skete med rundvisninger og fremvisninger af gamle fund fra klostret.

Pilgrimshuset var åbent, i Sognets Hus var der stribevis af foredrag, på landvejen til Engestofte Kirke var der Birgitta-vandring, i Kulturværket var der lørdag aften middelaldermiddag - og i domprovstens have kunne børnene fornøje sig med snobrød, produktion af skjold og Kristus-armbånd samt historier om domkirken og klostret, fortalt på levende vis af skuespiller Claus Flygare.

- Der har været godt besøg her i børneområdet af børn og forældre fra både lokalområdet og længere væk fra. Det er en lille hyggelig oase uden mobiltelefon og den slags. Der er tid til lige at holde en pause fra hverdagen, fortæller Signe Pilt Olsen, der sammen med sin mor, Inge Pilt, stod for aktiviteterne i domprovstens have.


Kogte sild på torvet

En del af festivalen strakte sig også op til torvet. Her kunne der lørdag ved frokosttid indtages kogte sild. Og det var der en hel del, som gjorde, blandt dem Svend og Birthe Sørensen fra Nørreballe, flankeret af døtrene Sanne Sørensen og Lone Larsen.

- De smagte godt. Det er jo en god lollandsk delikatesse, som vi også frembringer og spiser hjemme. Det er et godt tiltag at servere dem her på torvet i dag, lød det fra Birthe Sørensen.

Ifølge Torben Larsen fra Maribo Handel, der sammen med andre frivillige stod for at koge de mange sild, blev der langet et par hundrede over disken.

- Vi synes, at den gamle lollandske ret passede godt til festivalen. Arrangementet her på torvet er et af vores bidrag til festivalen, sammen med blandt andet aftensalget i butikkerne og optræden af en ildjonglør, beretter Torben Larsen, der også er næstformand i foreningen bag festivalen.

Formand er domprovst Anne Birgitte Reiter - og hun ser tilbage på nogle gode dage:

- Jeg er glad og tilfreds med festivalen. Nu er det jo første gang, vi holder festivalen, så vi har også lært noget undervejs - og om 14 dage skal vi evaluere på det hele. Men jeg synes, at alt har klappet og fungeret, som det skulle. Og vejret har jo virkelig været med os.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce