cookie-og-privatlivspolitik
Illustrationen viser de timer på året, hvor der er størst transport af energi. Mellem 2020 og 2040 sker der næsten en fordobling af flowet fra knapt en GW til knapt to GW, forventer Energinet. I det gule scenarie med et relativt ekstremt solcelle-scenarie vil belastningen være mange gange større. Det grøn-blå scenarie viser stor offshore-vindmølleudvikling. Den stiplede linje viser, hvis den påtænkte Omø Syd havmøllepark producerer med fuld kapacitet.

4

Billeder

Illustrationen viser de timer på året, hvor der er størst transport af energi. Mellem 2020 og 2040 sker der næsten en fordobling af flowet fra knapt en GW til knapt to GW, forventer Energinet. I det gule scenarie med et relativt ekstremt solcelle-scenarie vil belastningen være mange gange større. Det grøn-blå scenarie viser stor offshore-vindmølleudvikling. Den stiplede linje viser, hvis den påtænkte Omø Syd havmøllepark producerer med fuld kapacitet.
Foto: Illustration: Energinet

Lokal nyt

Første step på et udviklet elnet

Energinet planlægger med to nye højspændingsstationer på Lolland og nye kabelforbindelser.
08. januar 2021 kl. 19:30 Af Marianne Knudsen

LOLLAND For et par år siden blev der etableret en transformer nummer to ved højspændingsstationen på Valdemarsvej i Nakskov for at indpasse produktionen af vedvarende energi på Lolland.

Med en påbegyndt opgradering med en ny transformer på Valdemarsvej tager Energinet nu de næste skridt i en større plan for at kunne transportere mere vedvarende energi videre til forbrugsområderne på Sjælland og til eksport.

Allerede i dag kan der produceres seks gange så meget strøm, som der bliver brugt på Lolland, så der er behov for at transportere den grønne strøm videre til forbrugerne i andre dele af landet.

Energinet er det statslige selskab, som ejer og driver dansk energi-infrastruktur. Selskabet har sidst i 2020 udgivet en analyse over det langsigtede udviklingsbehov for elnettet. De streger til nye kabler, der er tegnet på kortene, er udtryk for de behov, Energinet ser om fem, 10 og 20 år - og er ikke vedtagne udbygninger.


Skal forsyne tunnel

Til Folketidende oplyser Energinets pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, at Energinet har bedt klima-, energi- og forsyningsministeren om tilladelse til to projekter.

Annonce

Det første er at udvide og flytte 132 kV-station Rødby udenfor Rødby til en matrikel umiddelbart nær den eksisterende station. Cerius ejer den nuværende matrikel, og deres 50/30 kV-station forbliver på matriklen. Udvidelsen skal sikre mulighed for tilslutning af kommende solcelle- og vindprojekter samt Femern-forbindelsen til el-transmissionsnettet. Femern-forbindelsen skal forsynes med el til både drift af selve tunnelens lys og udluftning med videre samt til banedriften i tunnelen. Stationen forventes færdig i 2024.

Det andet projekt er at etablere en helt ny 132 kV-station nær Gloslunde mellem Nakskov og Rødby, der ligeledes sikrer mulighed for tilslutning af kommende solcelle- og vindprojekter. Station Gloslunde forbindes til det øvrige transmissionsnet via 132 kV-kabelforbindelser. Stationen forventes færdig i 2025.

Energinet vil gå i dialog med Guldborgsund og Lolland kommuner samt lodsejere og naboer, når klima-, energi- og forsyningsministeren forventeligt giver tilladelse til projekterne.

Dialogen med Guldborgsund Kommune er i forhold til den generelle udvikling på vedvarende energi-området, hvor der også er flere projekter på vej i kommunen, som vil medføre behov for udbygning af 132 kV-nettet.

- Nogle af udfordringerne ligger 10 til 20 år ud i fremtiden, men andre er faktisk lige om hjørnet. Allerede nu er der steder som for eksempel Lolland, hvor stor lokal produktion fra vind og sol udfordrer elnettet. Det er vigtigt, at vi får en god dialog med kommuner, lokalsamfund, virksomheder, energibranchen og alle andre om udfordringerne, og hvordan vi som samfund laver den bedste grønne omstilling og i fællesskab finder de løsninger, der sikrer, at for eksempel en fordobling af elforbruget ikke betyder dobbelt så mange elmaster og luftledninger, siger Hanne Storm Edlefsen, der er områdeleder for Strategisk Planlægning i Energinet Elsystemansvar.

Annonce

Udfordringerne med at sikre plads til kommende sol- og vind-anlæg på Lolland, Falster og Sydsjælland i elnettet er langt fra løst med de nye projekter. Energinet har derfor gang i yderligere projekter, der vil omfatte etablering af transmissionsnet fra Lolland op til Midtsjælland, men også andre alternativer til etablering/udbygning af el-transmissionsnet er i spil.

For eksempel "Lokal fleksibilitet", der er et samarbejde med det lokale elnetselskab Cerius og brancheforeningen Dansk Energi og aktører. Der undersøges mulighederne for i stedet at skrue op eller ned for produktion eller forbrug indenfor geografisk afgrænsede områder, hvor der er "for meget" produktion eller forbrug, og på Lolland handler det altså om nedregulering af produktion.

Det, borgerne på Lolland allerede oplever i form af, at vindmøllerne i perioder står stille.

- "Lokal fleksibilitet" skal selvfølgelig ske ud fra en grundig overvejelse om, hvad der er optimalt for samfundet, så vi sikrer optimal udnyttelse af den grønne energi, siger Hanne Storm Edlefsen.

De nye behov som sol, vind med videre skaber for elnettet de næste 10 til 20 år, kan medføre nye kabler i jorden og få steder i landet også nye luftledninger. Det sidste bliver dog ikke tilfældet på Lolland-Falster.

Annonce

11 nye kabelforbindelser

I analysen af det langsigtede udviklingsbehov for elnettet opereres der med 11 nye kabelforbindelser på 132 KV-niveau på Sydsjælland og Lolland-Falster. De skal bruge som et opsamlingsnet for den vedvarende energi. Strømmen skal transporteres på højere spændingsniveauer, end vi får fra stikkontakterne, og derfor er der behov for nye transformere på eksisterende højspændingsstationer, men også helt nye stationer.

Nogle steder skal transformere og stationer bruges til at føre 50 kV op til 132 kV til elnettets "landevej," mens de andre steder skal bruges til at føre strømmen fra 132 kV til 400 kV til elnettets "motorvej." Den markant øgede produktion af vedvarende energi kan også medføre behov for en ny 400 kV-forbindelse i det midtsjællandske område.

At der måske kan være helt andre løsninger end en udbygning af elnettet, påpeger Energinet dog også i analysen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

Annonce

ANNONCE