cookie-og-privatlivspolitik
Lyntest vil nu blive bredt ud i kommunerne. Arkivfoto
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Går i gang med at fordele lyntest

Personale i dagtilbud og skoler med nødpasning bliver snart tilbudt lyntest.
21. januar 2021 kl. 17:45 Af Margit Olsen

Annonce

Efter et møde mellem landets 98 kommuner og justitsminister Nick Hækkerup (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) torsdag, hvor formålet var få kommunerne til at bruge de private leverandører mere til lyntest, går de lokale kommuner nu i gang med selve organiseringen af, hvorledes testene kan bruges optimalt lokalt.

Der er en overkapacitet af lyntest, som udbydes af private selskaber, som for eksempel Falck, og den kapacitet ønskes nu udnyttet, for at opspore og inddæmme smitten med covid-19.

I Lolland Kommune siger direktør på ældre og sundhedsområdet Thomas de Richelieu, at man nu i samarbejde med Region Sjælland vil forbedre en større brug af lyntests.

- Plejepersonalet bliver i forvejen tilbudt jævnlige PCR test. Inden for kort tid faktisk to gange ugentligt. Lyntesten for den medarbejdergruppe skal derfor ses som et supplement.

- Vi forsøger også at få lyntesten bredt ud til personale på daginstitutioner og på skoler, hvor der er nødpasning. Og vi forventer snarest at have en plan for, hvordan vi kan tilbyde test. Men det er klart, at vi vil forsøge, at få mobile testcentre, altså biler til at køre ud til de enkelte arbejdssteder, for ikke at belaste det i forvejen travle personale med lang transport til en test, siger Thomas de Richelieu.

Annonce

I kommunal regi vil man nu også gå i dialog med Region Sjælland om mulighed for kviktest for de større virksomheder i kommunen med mange daglige fysisk tilstedeværende medarbejdere.

Thomas de Richelieu oplyser også, at kommunen opfordrer besøgende på de lokale plejecentre til at få foretaget en lyntest inden besøg hos de ældre pårørende på plejecentrene.

I Guldborgsund Kommune er borgmester John Brædder tilfreds med, at man fra Christiansborg side nu giver kommunerne mulighed for at disponere over overkapaciteten af lyntest.

- Den mulighed har vi ikke haft før nu.
- I Guldborgsund Kommune vil vi prioritere at bruge lyntestene til personalet i børneinstitutionerne og på de skoler, hvor der er nødpasning. Det kræver dog, at vi skal have en let tilgang til testene ved mobile testbiler, som kan komme ud til arbejdspladserne.

John Brædder fortæller, at når hele organisationen af tilbud af lyntest til personalet i børneinstitutionerne og på skoler er kørt i stilling, vil man vurdere om der er en ekstra kapacitet, så man også kan tilbyde personale i hjemmepleje og på plejecentre at få foretaget lyntest foruden de to ugentlige PCR test, som tilbydes i øjeblikket.

Annonce

Lyntestene udføres af Falck, SOS International, Carelink og Copenhagen Medical og bliver betalt af staten.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: CHRISTIAN NYBORG MORTENSEN

Lokale borgere frarøves… 06. marts 2021 kl. 19.12

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

Annonce

ANNONCE