cookie-og-privatlivspolitik

2

Billeder

Nysted Lyrik- og Visefestival har tidligere også fået støtte af Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lokal nyt

Lokal fond lukker med et brag

Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond åbner op for at udbetale hele deres kapital på knap tre millioner kroner til et godt formål grundet minusrenter.
21. november 2021 kl. 13:00 Af Peter Levinsen Hansen

LOLLAND-FALSTER I knapt 40 år har Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond årligt udbetalt et mindre antal legater for samlet omkring 100.000 kroner. Men i den kommende ansøgningsrunde, der har ansøgningsfrist 1. december, er der blevet åbnet op for at kunne søge op mod knap tre millioner kroner, der er alt, hvad Brandsocietets Fond har stående på bankbogen.

I sommer modtog fonden Civilstyrelsens tilladelse til at udbetale fondens samlede kapital over en periode på op til tre år. Det betyder samtidig også et farvel til fonden.

- Ligeså snart vi har udbetalt de her tre millioner, så lukker vi fonden. Skulle vi være i den situation, at vi får så mange gode ansøgninger, at vi teoretisk set udbetaler alle tre millioner her i december, så bliver den lukket der, fortæller fondens formand Anders F. Møller, der bor i Maribo.

- Så det er med at få fundet de ildsjæle og rigtigt gode initiativer, der er derude. Nu hvor der er sket ændring i fundatsen kan der støttes med helt andre beløbsstørrelser end tidligere, og det drejer sig derfor om at finde gode formål at støtte, hvor såvel foreninger, sammenslutninger som privatpersoner kan komme i betragtning, fortsætter han.

Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fonds kapital stammer fra et brandforsikringsselskab der blev etableret tilbage i 1846. Som følge af ændret lovgivning på forsikringsområdet ophørte forsikringsselskabet i 1985 og ændrede formål, hvorefter afkastet fra formuen - efter modtagne ansøgninger - blev udbetalt til kulturelt, velgørende eller almennyttigt arbejde på Lolland-Falster og Langeland.

Annonce

Fonden støtter bredt lokale formål og har tidligere doneret penge til blandt andet Kettinge Mølle, Museumsbanen i Maribo og Medicinhaverne i Tranekær på Langeland.

- Vi har bestræbt os på at støtte bredt i hele kredsen, hvor alle bliver tilgodeset. Historisk set var Nykøbing jo den største by med forsikringer. Og købstæderne, eksempelvis Rødby, er der jo ikke meget aktivitet i længere. Men dengang, hvor man havde forsikringerne, bibragte de jo med en vis procentdel. Men vi har jo også slækket lidt på det med købstæderne. Eksempelvis med Kettinge Mølle, fortæller Anders F. Møller.


Negative renter

Lukningen af Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond skyldes bankernes negative renter.

- Det, der ligger til grund, er jo, at verden har ændret sig. Vi har ikke længere et renteafkast af vores penge. Vi har et negativt afkast nu. For et år siden søgte vi derfor Civilstyrelsens tilladelse til at udbetale det hele. Og det er meget generelt, at det får man lov til. For dig og mig er det jo et pænt beløb, men det er det jo ikke i Civilstyrelsens øjne, så mange små fonde bliver nedlagt på den måde, fortæller Anders F. Møller. Der er endnu ikke nogle planer om at markere lukningen af fonden.

- Men jeg kunne da godt forestille mig, at blev der et eller andet projekt, hvor vi støttede med et stort beløb, ville vi nok gerne bruge lejligheden til at markere det, fortæller Anders F. Møller.

Annonce

Skulle man ønske at ansøge om beløb fra den store "pulje" kan ansøgningsskema rekvireres hos fondens formand Anders F. Møller, Søndre Boulevard 23, 4930 Maribo, telefonnummer 3066 8439, e-mail:afm@mail123.dk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE