cookie-og-privatlivspolitik
Foto©Jan Knudsen   2021-02-09   Stor politi aktion mod ulovligt arbejde ved byggeri af femernforbindelsen
Tirsdag blev 28 russiske søfolk anholdt.
Foto: Jan Knudsen

Lokal nyt

Minister trækkes ind i sag om illegale russere

Hovedentreprenør mener at de danske udlændingemyndigheder og politiet tager fejl, og at deres søfolk arbejder under gældende regler for internationale farvande.
11. marts 2021 kl. 07:07 Af Citathistorie

Det er absurd, uforståeligt og skandaløst, at russiske søfolk tilsyneladende har arbejdet ulovligt i flere måneder på Danmarks største offentlige byggeprojekt nogensinde.

Sådan lyder reaktionen fra flere partier i Folketinget, efter politiet tirsdag i en storstilet razzia anholdt 28 russiske sømænd, som arbejdede med at bygge Femern-forbindelsen mellem Tyskland og Danmark – et projekt til 53 milliarder danske skattekroner, skriver Fagbladet 3F.

- Det er virkelig en absurd situation, og jeg forstår ganske enkelt ikke, hvordan en sådan situation får lov til at udvikle sig. Et stort, statsligt byggeri med udbud til private selskaber bør naturligvis være hundrede procent på de danske løn og arbejdsvilkår, siger Hans Kristian Skibby, transportordfører for Dansk Folkeparti.

Samme budskab lyder fra Kristian Pihl Lorentzen, Venstres transportordfører.

- Det er Venstres klare holdning, at der skal være ordnede forhold på de statslige anlægsprojekter. Jeg glæder mig over, at politiet skrider resolut ind. Det er et ubetinget krav, at anlægsarbejdet med Femern Bælt-tunnelen sker på danske løn- og arbejdsvilkår, og at der ikke foregår ulovligheder, siger han.

Annonce

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, varsler, at det kan blive nødvendigt at kalde ministeren i samråd, hvis der ikke rettes op på forholdene på Femern-byggeriet hurtigt.

- Det nærmer sig det skandaløse og ganske uacceptable, at der på den tidlige fase af arbejdet med Femern Bælt er problemer med ulovlig arbejdskraft. Det må og skal stoppes, siger han.

Han husker på, at skiftende ministre har lovet, at byggeriet skulle ske under ordnede løn- og arbejdsforhold.

I første omgang har Christian Juhl bedt ministeren give et mundtligt svar på, hvad han vil gøre.

Sagen får nu transportminister Benny Engelbrecht (S) til at reagere.

Annonce

- Det er naturligvis helt afgørende, at anlægsarbejdet med Femern Bælt-tunnelen sker på danske løn- og arbejdsvilkår, og at der ikke foregår ulovligheder, siger ministeren.

- Der skal være styr på tingene på de statslige anlægsprojekter. Jeg er derfor glad for, at politiet skrider resolut ind, hvis der er mistanke om urent trav, siger han.

Benny Engelbrecht oplyser, at han allerede har taget fat i Femern A/S, der er det danske offentlige selskab, som står som bygherre på Femern-forbindelsen.

Indtil videre har Femern A/S ikke ønsket at stille op til interview om sagen.

I stedet henviser de til, at de har bedt deres hovedentreprenør, det hollandske konsortium FBC, om at forklare, hvad der er foregået med de russiske søfolk.

Annonce

Herfra lød forklaringen tirsdag, at FBC mener, at de danske udlændingemyndigheder og politiet tager fejl, og at deres søfolk arbejder under gældende regler for internationale farvande.

- FBC er af den opfattelse, at FN’s konvention om søfarendes arbejdsforhold (MLC) gælder for mandskabet på de internationale fartøjer, der er i gang i Rødbyhavn under Femern Bælt-projektet. Den maritime konvention sikrer verdensomspændende beskyttelse af søfarendes rettigheder, og alle de arresterede besætningsmedlemmer arbejder i overensstemmelse med MLC’s regulativer, siger pressetalsmand Arno Schikker til Fagbladet 3F.

Det bliver dog afvist af Sydsjællands og Lolland Falsters Politi, som har efterforsket sagen igennem lang tid sammen med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), den samme myndighed, der udsteder arbejdstilladelser til udlændinge i Danmark.

- Det er vores vurdering, at de 28 søfolk har været beskæftiget med arbejde, som kræver arbejdstilladelse i Danmark. Det har de ikke haft, og dermed har de overtrådt udlændingeloven, siger politiinspektør Peter Compen, der er leder af Udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE