cookie-og-privatlivspolitik
Mange arbejdere, især italienere, arbejder på byggeriet af den nye Storstrømsbro.
Arkivfoto
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Ministre indkaldes i samråd om Storstrømsbroen

Endnu engang skal ministre i samråd om farligt arbejdsmiljø på Storstrømsbroen.
23. december 2020 kl. 09:04 Af Citathistorie

Livsfarligt arbejdsmiljø, pressede ansatte og arbejdsulykker, der ikke bliver anmeldt.

Det er så grelle forhold, at tre partier fra begge sider af Folketingssalen nu vil have både beskæftigelses- og transportministeren i samråd om situationen på Storstrømsbroen, skriver Fagbladet 3F.

- Det er grusom læsning, og det skriger til himlen, at vi kan have sådan nogle vilkår på et af vores helt store byggerier. Vi skal have normaliseret forholdene med et godt og trygt arbejdsmiljø, derfor indkalder jeg nu beskæftigelsesministeren i samråd, siger Anne Honoré Østergaard, arbejdsmiljøordfører for Venstre.

Ordføreren henviser til artikler om arbejdsforholdene på opførelsen af den nye Storstrømsbro mellem Sjælland og Falster.

Arbejdstilsynet har reageret med hele 140 alvorlige påbud og forbud på det offentlige milliardbyggeri og betegnet arbejdsmiljøet som “livsfarligt”.

Annonce

Ifølge Arbejdstilsynets tilsynsførende, der har været på kontrolbesøg på Storstrømsbroen, har bygningsarbejdere blandt andet været i fare for “død”, “knoglebrud” og “amputering”.

Senest har en række skadede medarbejdere fra brobyggeriet stillet sig frem og fortalt, at deres arbejdsulykker aldrig er blevet anmeldt til myndighederne – stik imod reglerne.

- Det er katastrofalt for den enkelte medarbejder, at arbejdsulykker ikke bliver anmeldt. Vi kan ikke risikere de ansattes liv og helbred, fordi vi har valgt en forkert entreprenør, siger Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) var også i november sidste år indkaldt i samråd om arbejdsmiljøet på Storstrømsbroen.

- Arbejdsforholdene er ganske enkelt ikke i orden. Det er arbejdsgiverne, der har ansvaret for, at arbejdsmiljøreglerne overholdes, sagde Peter Hummelgaard dengang.

Annonce

Det er det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture, der i 2017 vandt kontrakten på Danmarks tredje største bro, da de var 400 millioner kroner billigere end konkurrenterne.

Enhedslisten krævede under samrådet sidste år, at italienerne fik frataget kontrakten. Sådan gik det ikke, og hos Arbejdstilsynet fortsætter nye sager om farligt arbejdsmiljø på det statslige brobyggeri med at tårne sig op.

- Arbejdstilsynet har haft rigtigt meget at lave på byggeriet, og det er forkasteligt og mærkværdigt, at forholdene ikke bliver bedre efter de mange påbud og bøder, siger Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Han er klar til at sætte byggeriet helt på pause, indtil der bliver rettet op på forholdene. - Der skal tales med større bogstaver nu, og hvis virksomhederne ikke overholder reglerne og anmelder arbejdsskader, som de skal, så må vi stoppe byggeriet, indtil de lærer det, siger Bent Bøgsted.

Han vil have et samråd med både beskæftigelses- og transportministeren efter nytår.

Annonce

Transportminister Benny Engelbrecht (S) kommer ind i billedet, fordi udbuddet på Storstrømsbroen hører under Transportministeriet. Efter samrådet om Storstrømsbroen sidste år tog Benny Engelbrecht og Peter Hummelgaard initiativ til en tværgående arbejdsgruppe, der skal sikre bedre arbejdsvilkår på store infrastrukturbyggerier.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

Annonce

ANNONCE