cookie-og-privatlivspolitik
Region Sjælland vil hellere satse på at have paramedicinere i ambulancerne end akutlæger.
Region Sjælland vil hellere satse på at have paramedicinere i ambulancerne end akutlæger.
Foto: Region Sjælland

Lokal nyt

Regionen er til paramedicinere

Sundhedsstyrelsen lægger op til ændringer på akutområdet, men regionen har indvendinger.
11. februar 2020 kl. 19:28 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Skal man satse på akutlæger eller paramedicinere? Det er et af de punkter, Sundhedsstyrelsen og Region Sjælland ser forskelligt på.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, fordi Sundhedsstyrelsen arbejder på en plan for de næste 10 års udvikling af akutområdet. Det har ført til 32 anbefalinger, som er sendt i høring hos regionerne, og en af dem - anbefaling nummer 11 - handler altså om akutlæger. Kernen i anbefalingen lyder:

"At der for patienter med tidskritiske tilstande, herunder hjertestop, hovedtraume og andre svære traumer, sikres hurtig adgang til præhospital behandling, visitation og triage (processen til at bestemme prioriteten af patienternes behandlinger baseret på sværhedsgraden af deres tilstand, red.) ved præhospital akutlæge."

Mern den anbefaling er Region Sjælland ikke helt enig i.

"Region Sjælland har ved flere lejligheder udtrykt den holdning, at en satsning på flere paramedicinere og "advanced paramedics" i ambulancerne - i en tyndt befolket region som Region Sjælland - giver bedre patientbehandling/patientsikkerhed (for de samme penge) end en satsning på akutlæger. Det er stadig regionens opfattelse, at der mangler evidens for det bedste setup i tyndt befolkede områder, hvor akutlægehelikopteren må formodes ofte at være den bedste løsning", skriver regionen i sit høringssvar.


Øget sikkerhed

Benny Jørgensen, der er direktør Præhospitalt Center i Region Sjælland, forklarer, at regionen siden 2010 har haft en strategi, der i høj grad bygger på brugen af paramedicinere.

Strategien fra 2010 indebar også, at de tre akutlægebiler, man havde i Slagelse, Holbæk og Maribo/Vordingborg, blev nedlagt. Til gengæld har man nu fået et net af døgnbemandede ambulancer med paramedicinere med baser i blandt andet Nakskov, Maribo, Sakskøbing, Nykøbing og Nørre Alslev.

- Det ville man ikke kunne med akutlæger, siger Benny Jørgensen, og det er regionsrådsformand Heino Kndsen (S) enig i.

- Vi ville have svært ved at holde vores dækning og responstider på samme nivaeu, hvis vi skulle have mange lægebiler, siger han.

Region Sjælland er i øvrigt den region, der har flest paramedicinere per indbygger.

- Og Lolland-Falster blev tilgodeset med flere end i resten af regionen, fordi der er så store afstande. Det giver en øget sikkerhed i yderområderne, vurderer Benny Jørgensen.

Han tilføjer, at regionen dog følger Sundhedsstyrelsen og netop sender akutlæger, når der er tale om hjertestop, hovedtraumer og andre svære traumer. Regionen har således altid tre akutlæger på arbejde med base i Næstved, Køge og på lægehelikopteren.


Bedre uddannelse

Også en anden af Sundhedsstyrelsens anbefalinger - nummer 13 - handler om paramedicinerne. Den handler om, at man bør undersøge mulighederne for at løfte paramedicinernes kompetencer med en efteruddannelse.

Men det er ikke ambitiøst nok, mener man i Region Sjælland, som derfor i sit høringssvar skriver:

"Region Sjælland mener, at der er behov for at løfte paramedicineruddannelsen til et højere niveau. Paramedicineren har en central rolle i et fremtidigt mere integreret og koordineret samlet akutområde. Et løst funderet efter- og videreuddannelsessystem for paramedicinere vil ikke kunne indfri de behov, der knytter sig til denne rolle. Region Sjælland mener, at det er afgørende, at der etableres en regulær sundhedsfaglig paramedicineruddannelse - en professionsbacheloruddannelse i paramedicin - med tilhørende autorisation."

- Vi mener, man skal satse væsentligt mere på paramedicinere i Danmark. De er rigtig dygtige og de er fleksible - de kan køre ambulancer og sygetransporter, og de kan yde akut patientbehandling, forklarer Benny Jørgensen.

Læs også artiklen: Uenighed om ord: "Akutklinik" eller "lægevagt" i tirsdagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: EVA TERNDRUP

Halal. 27. februar 2020 kl. 11.41

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

Annonce