cookie-og-privatlivspolitik
Flere statsskove på Falster er udpeget som områder, der foreslås udlagt til urørt skov.
Foto: Privatfoto

Lokal nyt

Skove på Falster skal være mere vilde

Regeringen og dens støttepartier står bag aftale, som skal omdanne 30.000 hektar statsskove til urørt skov.
26. oktober 2021 kl. 12:20 Af Jakob Poulsen

Sønder Kohave Skoven og Bangsebroskoven ved Nykøbing samt Ovstrup Skov på Nordfalster går efter alt at dømme en mere vild fremtid i møde, sådan næsten bogstaveligt talt.

De tre skove, som tilsammen dækker 304 hektar, er nemlig sammen med 382 andre statsskove på i alt cirka 30.000 hektar rundt om i landet blevet udpeget som områder, der fremover skal omdannes til urørt skov i biodiversitetens navn og dermed give plads til mere vild natur.

I en pressemeddelelse fra Miljøministeriet fremgår det, at de nye udpegninger af urørt skov er et led i natur- og biodiversitetspakken, som den socialdemokratiske regering indgik med støttepartierne SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet i december sidste år.

Her afsatte man 888 millioner kroner til blandt andet at udlægge yderligere urørt skov og dermed øge det samlede areal af urørt skov i Danmark til cirka 55.000 hektar.

Med på listen over områder, hvor statsskove skal omdannes til urørt skov, er også Jægersborg Dyrehave nord for København, Rebild Bakker, Mols Bjerge, Himmelbjerget, skovområder på Langeland samt skov ved Arresø i Nordsjælland.

Annonce

Det lokale folketingsmedlem Kasper Roug (S) har som miljøordfører for Socialdemokratiet været med til at forhandle aftalen på plads. Han glæder sig på danskernes vegne.

- Nu får danskerne 30.000 hektar ny urørt skov, som skaber endnu flere vilde naturoplevelser, og som giver naturen den plads, den har brug for. Men arbejdet er ikke gjort alene ved at sende den kommercielle motorsav på pension. Hvis vi hurtigt vil se resultater for naturen, er det også nødvendigt med naturgenopretning, siger han i pressemeddelelsen fra Miljøministeriet.

Enhedslistens Peder Hvelplund glæder sig også på naturens vegne:
- Dyre- og plantearter, der forsvinder i tusindvis, er en kraftig påmindelse for os alle om, at der skal gøres noget nu. Naturen er den svage part her. Den råber ikke op af sig selv. Derfor er de 30.000 nye hektar urørt skov et kæmpe og vigtigt skridt, vi nu tager på vegne af naturen, siger han.

I forbindelse med omdannelsen af de udpegede skovområder til urørte skove skal der også ske en naturgenopretning, hvilket blandt andet betyder, at såkaldt ikke-hjemmehørende træer som eksempelvis sitkagran, rødgran og lærk fjernes og sælges, så der bliver bedre plads til hjemmehørende træer som eg, bøg og birk.

I det hele taget skal laves forskellige tiltag for at sikre forskellige levesteder, der kan give plads til flere arter af dyr og insekter. Hvor meget, der skal laves, afhænger dog af situationen i den enkelte skov.

Annonce

Selvom der altså er politisk flertal for den nye aftale er den ikke endelig endnu. Der er i første omgang tale om et forslag, som ventes at blive sendt i høring indenfor de næste par uger, fremgår det af pressemeddelelsen fra Miljøministeriet.

Du kan læse hele pressemeddelelsen, som også omfatter et link til listen over udpegede skove, HER.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE