cookie-og-privatlivspolitik
Planerne for renovering af Sognefogedvænget strækker sig tilbage til 2012.

3

Billeder

Planerne for renovering af Sognefogedvænget strækker sig tilbage til 2012.
Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Lolland

Boligforening: Renovering er nødvendig

Hvis man ønsker at gøre brug af kommunegarantien for lånet til renoveringsprojektet, skal mange ældre flytte.
07. april 2021 kl. 20:21 Af Peter Levinsen Hansen

RØDBYHAVN Det kan blive dyrt for beboerne i Sognefogedvænget, hvis ikke man vælger at tage imod Lolland Kommunes tilbud om kommunegaranti af lån til den kommende renovering i boligområdet.

Efter Lolland Kommune har slået fast overfor Boligselskabet Sognefogedvænget, at kommunens regler for fleksibel udlejning skal gælde, hvis man ønsker at gøre brug af kommunegarantien for lånet til renoveringsprojektet, har man fra boligselskabets side været tilbageholdende med at sætte gang i projektet.

Renoveringen af boligområdet vil betyde, at alle nuværende beboere skal flytte ud. Samtidig gør reglerne for fleksibel udlejning det muligt for folk, der er i arbejde eller under uddannelse, at kunne springe over i ventelisterne til de almene boliger. Beboerne i Sognefogedvænget er derfor ikke garanteret at kunne få lov til at flytte tilbage til området efter renoveringen, da flere af beboerne blandt andet er i pensionsalderen og ikke opfylder kravene til fleksibel udlejning.

Alternativet er, at renoveringen bliver betalt over beboernes husleje, men det vil blive en dyr løsning for beboerne, slår man fast hos Boligforeningen Lolland.

- Med det renoveringsbehov, der er dernede - tag, facade, døre, isolering og alt muligt andet - så bliver det meget dyrt at bo der. Og så skal gælden samtidig også afdrages og lægges oveni, fortæller Carl Dreyer, der er direktør for Boligforeningen Lolland.

Annonce

Man har dog ikke haft noget med beslutningen om brugen af Lolland Kommunes regler for fleksibel udlejning at gøre.

- Det har vi ikke haft indflydelse på. Det har været take it or leave it, siger Carl Dreyer.

- Det er en af de muligheder, kommunen har for at få indflydelse på et projekt, når de nu vælger at putte kommunale skattekroner i, og det har man så valgt at benytte sig af her, fortsætter han.

Siden sensommeren 2019, hvor Boligforeningen Lolland påtog sig administratorrollen for Boligselskabet Sognefogedvænget, har man også arbejdet med at genoplive det dengang strandede arbejde med renoveringen af området. Arbejdet var startet i 2012, hvor der var præsenteret et oplæg til en plan, og daværende beboere og bestyrelse i Sognefogedvænget havde stemt ja til projektet.

Forleden holdt man i Boligforeningen Lollands forretningsudvalg møde om primært projektet i Sognefogedvænget.

Annonce

Da der ikke er lavet nogen væsentlige renoveringer i boligområdet siden 2012, blev man enige om, at der er tale om et nødvendigt renoveringsprojekt.

- Sognefogedvængets bygningsmasse er meget forsømt og har været det gennem mange år. Allerede i 2012, da første projekt blev fremlagt og godkendt, var bygningerne meget nødlidende, fortæller Carl Dreyer.

Et ønske fra Sognefogedvænget har været at renovere boligområdet i etaper, således at beboerne kunne flytte rundt i boligområdet, mens byggeriet står på. Men den plan vil være teknisk og økonomisk uansvarlig, mener man hos Boligforeningen Lolland.

- Det var en af de muligheder, der blev luftet af arkitekterne tilbage i 2012, men sidenhen er de i hvert fald blevet klogere. Der er 84 boliger dernede nu, som reduceres til 42. Og det, der konkret skal ske, er, at man fjerner hele førstesalen. Så det er ikke bare lige, fortæller Carl Dreyer.

Det vil derfor ikke være muligt at genhuse beboerne midlertidigt, mens man renoverer en del af området. Derudover vil det være økonomisk ineffektivt og på grænsen til det økonomisk uansvarlige at dele renoveringen op i to faser, fortæller boligforeninngen.

Annonce

- De midlertidigt omplacerede beboere ville skulle leve meget tæt på en byggeplads med larm, støj, byggepladsrod og bag snævre hegn. Det kan man ikke byde nogen i 2021. Den optimale måde at arbejde effektivt på holder også byggeomkostningerne nede ved at lade håndværkerne komme til, så de kan arbejde frit overalt. Derfor har de rådgivende arkitekter i dag og ud fra en såvel byggeteknisk som økonomisk ansvarlig tilgang anbefalet, at byggeriet gennemføres i en fase, fortæller Carl Dreyer.

Boligforeningen har dog samtidig fuld forståelse for, at beboerne i Sognefogedvænget er beklemte ved det, der bliver lagt op til. Renoveringen med den kommunale garanti og tilskud vil dog betyde, at lejerne slipper for en del af huslejestigningen, fortæller boligforeningen.

Læs også artiklen: "Formand: - Det er under al kritik"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE