Annonce
Lolland

Byråd: - Vi vil kompenseres for udligningstab

Det var et enigt byråd, der i aftes besluttede, at Lolland Kommune skal gå sammen med flere andre kommuner i et sagsanlæg mod staten. Foto: Jan Knudsen/Arkiv

Lolland Kommune går med i sagsanlæg mod staten for at kræve kompensation for det tab, som flere kommuner har haft på grund af fejlagtig udligning

LOLLAND Det var et enigt byråd, der i aftes vedtog at lægge sag an mod staten i sagen om fejlagtig udligning i årene 2015-2018.

Det er en opdatering af uddannelseskriteriet for udlændinge, der har vist, at der i perioden har været en fejlagtig udligning, hvor flere - primært hovedstadskommuner - har fået for meget i udligning, mens en del andre - mestendels provinskommuner herunder Lolland - har modtaget for lidt i udligning.

Som Folketidende flere gange har beskrevet indgående, så valgte regeringen i 2018 i forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi at kompensere de kommuner, der i perioden havde fået for meget i udligning med samlet 1,1 milliarder kroner i 2019 og 2020 - alt imens de kommuner, der havde fået for lidt, ikke blev kompenseret.

Lolland Kommune har sammen med 19 andre kommuner med Hjørring Kommune i spidsen fået foretaget en juridisk vurdering hos advokatfirmaet HjulmandKaptain af mulighederne for at vinde en retssag mod staten med henblik på at blive kompenseret for det udligningstab, som kommunerne har haft i årene 2015-2018.

- Vi har en god sag, vurderer HjulmandKaptain, lød det fra borgmester Holger Schou Rasmussen (S) ved gårsdagens byrådsmøde i Nakskov Biblioteks mødelokale.

Henrik Høegh (V) gav udtryk for, at sagen om udligning er et eksempel på en sag, hvor politisk indflydelse måske ikke er god. Foto: Jan Knudsen/Arkiv

Flere kommuner med

Han kunne oplyse overfor byrådet, at 11 ud af 20 kommuner har behandlet sagen, og at foreløbig 10 kommuner har tilsluttet sig sagsanlægget.

- Kun Thisted Kommune har sagt nej. Min forventning er, at vi samlet bliver over 15 kommuner, der går med i sagsanlægget, der ikke er et sagsanlæg mod regeringen, men mod staten, pointerede borgmesteren.

Lolland Kommune har fået foretaget en analyse af, hvor stort et tab kommunen har haft i perioden på grund af den fejlagtige udligning. Den viser, at tabet i perioden løber op i 111 millioner kroner.

- Der er noget principielt forkert i den rådgivning, som politikerne på Christiansborg har fået i ministeriet, når de kommuner, der i perioden har fået for meget i udligning, skal kompenseres for ikke fortsat at få for meget, sagde Holger Schou Rasmussen.

Henrik Høegh (V) pointerede, at udligningsspørgsmålet burde være et forvaltningsspørgsmål.

- Når det er en sag som denne, der bliver politisk, så må man stille spørgsmålet, om dem, der er de fleste, også er de klogeste. Sådan er demokratiets spilleregler, men i spørgsmålet om udligning burde det være nogle uvildige regnedrenge, der vurderer, hvordan et udligningssystem laves mest retfærdigt, sagde Henrik Høegh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Velfærd har tabt

Vibeke Grave (S) slog fast, at man i Lolland Kommune de seneste fem år har brugt mange ressoucer på at dokumentere, hvordan forskellige lovgivninger skaber ulige vilkår for kommuner.

- Denne sag ville alene de seneste to år have givet Lolland Kommunes borgere 79 millioner kroner mere til velfærd. I stedet har det betydet en lang række besparelser på kerneopgaver. Derfor skal vi selvfølgelig reagere, sagde hun.

Også løsgænger Thomas Østergaard og Lars Christiansen (SF) gav udtryk for opbakning til sagsanlægget på byrådsmødet.

Holger Schou Rasmussen slog slutteligt fast, at Lolland Kommune i værste tilfælde kan tabe en halv million kroner ved sagsanlægget.

- Men jeg håber, at dette sagsanlæg kan lægge det nødvendige pres på politikerne på Christiansborg, sagde han.

  • Det var et enigt byråd, der i aftes besluttede, at Lolland Kommune skal gå sammen med flere andre kommuner i et sagsanlæg mod staten. Foto: Jan Knudsen/Arkiv
  • Henrik Høegh (V) gav udtryk for, at sagen om udligning er et eksempel på en sag, hvor politisk indflydelse måske ikke er god. Foto: Jan Knudsen/Arkiv
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof