cookie-og-privatlivspolitik
I øjeblikket samles skarverne blandt andet her ved den lille ø nord for Bandholm Havn.

2

Billeder

I øjeblikket samles skarverne blandt andet her ved den lille ø nord for Bandholm Havn.
Foto: Claus Hansen

Lolland

De lokale skarver er rykket mod vest

Stadig flere skarver sparer sig turen sydpå - når der nu er mere mildt her.
30. november 2020 kl. 07:20 Af John Karlsen

Annonce
FAKTA
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi under Aarhus Universitet udgiver årligt en rapport om udviklingen i antallet af skarvreder i Danmark.
Danmarks ynglebestand af skarver i 2020 er forfattet af Jacob Sterup og Thomas Bregnballe ved universitetets Institut for Bioscience.
Det fremgår af rapportens sammenfatning, at der ved den årlige optælling af ynglende skarver i 2020 blev registreret 31.964 par. Det svarer til en fremgang på 4,8 procent i forhold til sidste år.
Siden 2014 har den danske bestand været stabil på mellem cirka 30.500 og 33.200 par og med årlige udsving på under fem procent.
Efter, at antallet af skarvkolonier er faldet de seneste tre år, blev der i 2020 fundet 18 nye kolonier, mens kun tre ynglelokaliteter blev forladt. Det samlede antal kolonier i Danmark nåede dermed op på 90, hvilket er det hidtil højeste.

LOLLAND Næsten 400 færre skarvreder ved Maribo Søndersø, men til gengæld godt 200 flere ved Nakskov Fjord, Rågø Sande og Vensholm.

DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, har udgivet den årlige rapport over, hvordan det er gået skarven i Danmark i 2020, og mens der på landsplan ikke er sket de store udsving i forhold til sidste år, har der være en mere dramatisk udvikling lokalt.

På landsplan er der i år registreret 31.964 par - knapt fem procent flere end sidste år.

1.043 af disse reder er talt ved Maribo Søndersø, og det er et fald på knapt 30 procent i forhold til de 1.430 reder, der blev talt i 2019.

- En del af tilbagegangen kan måske skyldes, at mange af de mindste træer på Askø er væltet, siger Uffe B. Nielsen, der har været på Maribo Søndersø for at tælle skarver til rapporten.

Askø har lokalt huset den største af de lokale skarvkolonier ved søen, men den rang er nu overgået til Lindø.

I rapporten om årets ynglebestand henvises også til havørnene som en faktor, der er med til at bestemme antallet af skarver. Lolland-Falster er blandt de områder i landet med flest ørne, og selvom de sjældent fanger voksne skarver, fortælles om mange eksempler på, at de påvirker skarvernes ynglesucces.

Ørnene kan tage unger og i sjældnere tilfælde også skarvæg.

- Den største påvirkning af ynglesuccesen består dog tilsyneladende i, at sølvmåger og krager stjæler æg, når en havørn har skræmt de voksne skarver væk fra rederne, hedder det i rapporten. Og når en havørn sætter sig i skarvkolonien, kan den holde de voksne skarver væk længe nok til, at ungerne dør af kulde.

Endelig peger rapporten også på, at skarvernes ynglesæson kan blive forsinket, fordi de i kolonierne venter på at blive mange nok til at føle sig mere trygge i forhold til ørnene.

Den spredte koloni i Maribo Søndersø tæller lokalt de fleste skarvreder, men Nakskov Fjord har i år vundet ind. Her er der i 2020 talt 788 reder - 113 flere end sidste år.

Også kolonierne på Rågø Sande nord for Lolland og Vensholm vest for er vokset. Sidstnævnte med 85 reder, så der i år kunne tælles 334. På Rågø Sande er der talt 12 mere - 515 reder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce