Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
2
Billeder
Stadig flere skarver sparer sig turen sydpå - når der nu er mere mildt her.
LOLLAND Næsten 400 færre skarvreder ved Maribo Søndersø, men til gengæld godt 200 flere ved Nakskov Fjord, Rågø Sande og Vensholm.
DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, har udgivet den årlige rapport over, hvordan det er gået skarven i Danmark i 2020, og mens der på landsplan ikke er sket de store udsving i forhold til sidste år, har der være en mere dramatisk udvikling lokalt.
På landsplan er der i år registreret 31.964 par - knapt fem procent flere end sidste år.
1.043 af disse reder er talt ved Maribo Søndersø, og det er et fald på knapt 30 procent i forhold til de 1.430 reder, der blev talt i 2019.
- En del af tilbagegangen kan måske skyldes, at mange af de mindste træer på Askø er væltet, siger Uffe B. Nielsen, der har været på Maribo Søndersø for at tælle skarver til rapporten.
Askø har lokalt huset den største af de lokale skarvkolonier ved søen, men den rang er nu overgået til Lindø.
I rapporten om årets ynglebestand henvises også til havørnene som en faktor, der er med til at bestemme antallet af skarver. Lolland-Falster er blandt de områder i landet med flest ørne, og selvom de sjældent fanger voksne skarver, fortælles om mange eksempler på, at de påvirker skarvernes ynglesucces.
Ørnene kan tage unger og i sjældnere tilfælde også skarvæg.
- Den største påvirkning af ynglesuccesen består dog tilsyneladende i, at sølvmåger og krager stjæler æg, når en havørn har skræmt de voksne skarver væk fra rederne, hedder det i rapporten. Og når en havørn sætter sig i skarvkolonien, kan den holde de voksne skarver væk længe nok til, at ungerne dør af kulde.
Endelig peger rapporten også på, at skarvernes ynglesæson kan blive forsinket, fordi de i kolonierne venter på at blive mange nok til at føle sig mere trygge i forhold til ørnene.
Den spredte koloni i Maribo Søndersø tæller lokalt de fleste skarvreder, men Nakskov Fjord har i år vundet ind. Her er der i 2020 talt 788 reder - 113 flere end sidste år.
Også kolonierne på Rågø Sande nord for Lolland og Vensholm vest for er vokset. Sidstnævnte med 85 reder, så der i år kunne tælles 334. På Rågø Sande er der talt 12 mere - 515 reder.
KOMMENTARER