cookie-og-privatlivspolitik
Gederne har indtaget størstedelen af baneterrænet i Rødbyhavn. Der er et spor tilbage til toget mod København. Selv om bukkene lever godt i den vilde natur, er de til falds for makaroni, og når det hentes frem, kommer de hastende i flok.

12

Billeder

Gederne har indtaget størstedelen af baneterrænet i Rødbyhavn. Der er et spor tilbage til toget mod København. Selv om bukkene lever godt i den vilde natur, er de til falds for makaroni, og når det hentes frem, kommer de hastende i flok.
Foto: Ingrid Riis

Lolland

Gedebukke trives ved jernbanen

BILLEDSERIE: På baneterrænet i Rødbyhavn kan man komme helt tæt på særdeles truet dansk gederace.
15. september 2020 kl. 07:20 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

RØDBYHAVN At kalde gedebukkene på baneterrænet i Rødbyhavn for kontaktsøgende er en mild underdrivelse. Da Værkstedsskolen Krummebækgaard fra Møn lørdag holdt åben gedestald i det fri, ville bukkene meget gerne hen at gnubbe sig op ad både skolens elever og dagens gæster.

Det er nemlig parringstid for gedebukkene, og når de ser nogle, som ser søde ud, gnubber de sig op ad disse heldige udvalgte. På den måde kan bukkene afsætte deres duft - eller i det tilfælde er stank ikke helt ramt ved siden af.

- De tisser på sig selv, så de lugter ganske forfærdeligt. Vi synes måske ikke, det er særligt tiltrækkende, men de synes selv, at de er helt vild lækre, fortæller Sara Koch, der ejer de fleste af bukkene, og som er ansat på Krummebækgaard som dyrepasser.

For to år siden flyttede bukkene ind på baneterrænet i Rødbyhavn. Her er der lavet en aftale med Banedanmark om, at gederne er med til at sprede områdets helt unikke natur. Gederne holder blandt andet havtorn i skak, så den ikke breder sig og ødelægger betingelserne for naturområdet, som minder om et steppelandskab.

Samtidig kan den frie natur måske skabe gode betingelser for den danske landraceged, som Sara Koch sammen med værkstedsskolen har sat ud på området.

- Racen har levet i Danmark i 6.000 år, men i dag er der kun omkring 400 geder tilbage, og der skal være 1.000, for at den ikke er udrydningstruet, forklarer Sara Koch.

Derfor bliver der passet godt på gederne og sørget for at avle på dem, så arten ikke forsvinder.

Det sker blandt andet gennem Bakkegården, som er en del af Krummebækgaard. Her arbejder man for at bevare de gamle danske husdyrsracer. Et arbejde, som meget ligner det, der tidligere fandt sted på Elisabethsminde ved Østofte. For gederne er deres arbejde på baneterrænet helt perfekt. De trives med det.

- De er rigtig gode til naturpleje. De har været her i flere tusinde år og er nærmest designet til det, forklarer Sara Koch.

Samtidig er arbejdet med dyrene også godt for eleverne på Krummebækgaard. Der er tale om en værkstedsskole for unge mellem 16 og 30 år med særlige behov. De kan have forskellige diagnoser som aspergers syndrom, atypisk autisme eller ADHD .

- På skolen er vi med til at give eleverne et meningsfuldt liv, hvor de har noget at stå op til om morgenen, forklarer Sara Koch.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce