cookie-og-privatlivspolitik
"Fonden "Håndværkernes Fribolig" i Nakskov"s ejendom i Jernbanegade er begæret på tvangsauktion.

4

Billeder

"Fonden "Håndværkernes Fribolig" i Nakskov"s ejendom i Jernbanegade er begæret på tvangsauktion.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Håndværkernes fribolig ryger på tvangsauktion

Realkredit Danmark har begæret tvangsauktion over ejendom med seks lejemål ejet af Fonden Håndværkernes Fribolig i Nakskov.
26. november 2021 kl. 08:40 Af David Arnholm

FAKTA
Haandværkernes Fribolig blev stiftet af redaktør Kjelskov, brændevinsbrænder Wilken, malermester Tuby og snedkermester Odde.
Med støtte fra tombolaer, basarer og bidrag fra byens borgere - kammerherre greve Kragh Juel Vind Friis skænkede 800 rigsdaler - købte fonden grunden på Kattesundet 22 og opførte en bygning med 12 lejligheder. Byggeriet blev færdigt i 1869 og er i dag ejet af Lejerbo.
Allerede i 1868 begyndte man på planer om at opføre en ny bygning i Jernbanegade med andre 12 lejligheder. Grunden kostede 2.700 kroner og byggeriet 14.467,90 kroner. Bygningen stod færdig i 1888, men indflytningen skete først året efter.
Oprindelig var det gratis at bo i lejlighederne, der var forbeholdt medlemmer af Haandværkerstanden. I fundatsen lød det, at "fribolig, hel eller delvis, kan kun bortgives til gamle håndværkere og deres enker, således at manden må have haft borgerskab i Nakskov. Den ansøgende må være af uplettet navn og rygte. Der må bevises at være sang og virkelig trang til stede i den pågældendes kår og stilling og at have betalt kontingent i mindst 15 år." Og "en mand må have fyldt sit 55. år og en enke sit 50. år for at kunne komme i betragtning til at erholde plads i stiftelsen".
I dag omfatter ejendommen Jernbanegade 3A-B 408 kvadratmeter bolig fordelt på seks toværelses-lejligheder, og beboerne betaler husleje.
Kilder: Ny Dag, Tidende og Nakskov Købstads Historie.
Tak til Lokalhistorisk Arkiv.

NAKSKOV Siden 1888 har ejendommen Jernbanegade 3A og 3B været ejet af Fonden Håndværkernes Fribolig i Nakskov. Men 133 års historie er på vej til at slutte.

For ejendommen, der rummer seks lejligheder, kommer på tvangsauktion 1. december. Fondens økonomi er nemlig så dårlig, at den ikke har kunnet betale afdrag på gælden til Realkredit Danmark, der har 874.000 kroner til gode. Også Lollands Bank har penge i klemme, nemlig 138.000 kroner, og Lolland Kommune har omkring 8.500 kroner til gode - primært i form af ubetalt ejendomsskat.


Lejer fik medhold

Alle lejlighederne er ellers udlejet - bortset fra en, der er kondemneret. Men huset er i dårlig stand: "Ejendommen fremstår slidt, med vandskade og mange sætningsrevner. Den trænger til vedligeholdelse og renovering", står der i salgsopstillingen.

Ejendommens vedligeholdelseskonto hos Grundejernes Investeringsfond er dog i minus med 581.000 kroner, så der er ikke midler til en istandsættelse, og faktisk er standen så dårlig, at en lejer i sidste måned fik medhold i en klage til Huslejenævnet.

Nævnet pålagde udlejeren - altså fonden - at udbedre kloak og nedløb, bekæmpe mus- og rottean- greb og udbedre afløbsinstallationer i badeværelset, hvor kloakvand stiger op.

Annonce

Nævnet pålagde fonden at udbedre forholdene senest 15. november - ellers skulle huslejen for den 66 kvadratmeter store lejlighed sænkes fra 3.700 kroner til 2.200 kroner om måneden.

Den sag har selvsagt ikke gavnet fondens økonomi, men problemerne er ældre - allerede i sommer stoppede fonden med at betale til kreditforeningen, og i september blev sagen sendt til inkasso.


Godkendt af styrelse

Folketidende ville gerne høre, hvad der har ført til den dårlige økonomi i fonden. Ifølge cvr-registret hører fonden til hos AC Revision, men her oplyser revisor Jørn Christensen, at det er nogle andre, der står bag fonden. Hvem det er, ønsker han dog ikke at oplyse.

Advokat Kenneth Berg fra Advokatfirmaet Bang/Brorsen & Fogtdal repræsenterer Realkredit Danmark i sagen. Han fortæller, at ejendommen - fordi den er ejet af fonden - er omfattet af et salg- og pantsætningsforbehold. Derfor har Civilstyrelsen skullet godkende tvangsauktionen - og det har styrelsen gjort.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE