Ro'um er en ny, liflig drik med 40 procent alkohol og 100 procent lollandsk sukkerroe.
HUNSEBY - Den dufter af sukkerfabrik!
Reaktionen har Ole Seidenfaden og Jens Nyholm Thomsen hørt mange gange fra lokale, der duftede til deres nye produkt Ro'um på Madens Folkemøde.
Farven er gylden, og smagen har en skarp, men sødlig tone. Men det er bestemt ikke saftevand. Ro'um er nedvandet til 40 procent alkohol og ligger smagsmæssigt et udefinerbart sted mellem rom og whisky.
- Det er et helt nyt produkt og en helt ny smag inden for spiritus, siger Jens.
Ideen er Ole Seidenfadens. En tur til Cuba for nogle år siden satte tankerne i gang: "Hvis cubanerne kan lave rom på sukkerrør, må vi altså også kunne lave noget godt på sukkerroer".
Ole tumlede videre med ideen og fortalte den på et tidspunkt til sin gode ven og samarbejdspartner Jens Nyholm Thomsen. Jens var med på ideen og fandt på at koldpresse saften ud af roerne. Og så kastede de to sig ud i det forretningseventyr, der nu viser de første resultater.
Undervejs har der været en del bump på vejen. Roerne vaskes og raspes hos Ole på Saltoftegård i Hunseby. Men en roe er ikke let at presse noget af. GASA Nord Grønt i Sakskøbing tog sig af første læs. Men da Ole ville tidoble, strakte de våben. Så nu køres roerne op til Østergaards Most i Dalby, der har en presser med rivejern.
- Det er vores store drøm at få sådan en presser i nærområdet. Men den koster halvanden million kroner, siger Ole.
Fokus er derfor på at få økonomi bag projektet, optimere produktionsgangene og udvikle produktet. De to mænd har fået god start-hjælp fra lokale med know how - som Patrick Reventlow-Grinling fra Krenkerup, der viste dem videre til bryggeriet Braunstein. Her destilleres roesaften efter gæring og lægges til fadlagring på tønder af akacie og kastanjetræ.
- Braunstein fik starthjælp i sin tid af Maribo Bryghus. Så det hele går så fint op, siger Ole.
I november smagte de for første gang deres produkt, og det var noget, der vendte mundvigene opefter.
- Det smagte fantastisk. Den har tabt noget af sødmen under filtreringen. Men vi kan gøre alt med den, få den lige derhen, vi vil, siger Jens.
De første tre ton roer blev til 80 liter alkohol og 166 flasker færdig Ro'um, der er revet væk. Facebooksiden har 16.000 følgere. Så de 1.500 flasker, der bliver af 2018-høsten, skal nok blive solgt.
Imens den lagrer, arbejder Ole og Jens videre med at hælde endnu mere lollandsk hjerteblod på flaske.