Annonce
Lolland

Ny viden om familien Pio

Søren Bak-Jensen, direktør for Arbejdermuseet, og Christoffer Knuth. Foto: Arbejdermuseet

Knuthenborg og Arbejdermuseet i samarbejde.

KNUTHENBORG Et tæt samarbejde mellem Knuthenborg Gods og Arbejdermuseet skal være med til at kaste nyt lys over de første år i den danske arbejderbevægelse. Det sker, efter at lensgreve Christoffer Knuth har stillet materiale fra sin oldemor, Sylvia Pio, til rådighed for museet.

På Arbejdermuseet har man længe kæmpet for at få materialet tilbage, da Sylvia Pio selv skulle have ønsket, at al den korrespondance, som hun gennem årene havde samlet, skulle være offentlig tilgængelig. Anført af Netavisen Pio, der har tætte bånd til den danske fagbevægelse, er der nærmest ført kampagne for, at familien Knuth skulle give materialet til Arbejdermuseet.

Historiker Kristian Hvidt har dog tidligere haft adgang til det materiale, som Sylvia Pio indsamlede, men nu får museet mulighed for at gennemgå det hele.

- Det er helt enestående, at vi nu får mulighed for at forske i et så enestående materiale. Vi ved meget lidt om, hvordan Louis Pio selv oplevede den danske arbejderbevægelses tidlige år. Og Sylvia Pios indsats for at fremme kvinders rolle i politik fortjener langt større opmærksomhed, siger Søren Bak-Jensen, direktør for Arbejdermuseet.

Sylvia Pio var datter af Louis Pio, som grundlagde den danske arbejderbevægelse, og hendes ægteskab med lensgreve Eggert Knuth skabte allerede i samtiden stor bevågenhed. En socialistisk lensgrevinde var bestemt ikke normalt i de tidlige år af 1900-tallet - og det tyder da heller ikke på, at ægteskabet var specielt lykkeligt.

Kristian Hvidt fortæller i sin bog om Sylvia Pio, at hendes breve lå i en grøn lærredskuffert i en staldbygning på godset, og at kufferten formentlig ikke havde været åben siden 1932. Nu bliver alle papirer dog gennemgået og registreret på Arbejdermuseet.

Allerede nu har samarbejdet dog kastet en lille skat af sig. Et sølvbæger, som socialdemokratiske kvinder forærede til Louis Pio som tak for hans indsats for ligestilling, er blevet fundet frem og udlånt til Arbejdermuseet.

- Jeg er meget glad for at bidrage til, at der kan lægges nye brikker til historien om min oldemor og tipoldefars engagement i arbejderbevægelsen. Det er et ophav, jeg er stolt af, og deres historie fortjener at blive fortalt med flere nuancer, siger Christoffer Knuth om samarbejdet med museet.

Til gengæld har en anden speciel skat foreløbig ikke vist sig.

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) udtrykte håb om, at man kunne bytte de fire pensionerede cirkuselefanter for en udgave af Karl Marx-bogen "Kapitalen".

Bogen havde Karl Marx sendt til Louis Pio, og længe drejede meget af skriveriet sig om netop denne bog og ikke Sylvia Pios mange breve.

Bogen er dog ikke dukket op, og Christoffer Knuth har tidligere udtalt, at han ikke ved, hvor den er henne. Måske er den ikke blevet bevaret.

Når Arbejdermuseet har gennemgået materialet, vil det blive stillet til rådighed for yderligere forskning, ligesom man på Arbejdermuseet forbereder en særudstilling.

- Det var Sylvia Pios ønske, at en del af hendes ejendele skulle bruges til at fortælle kommende generationer om arbejderbevægelsens historie og inspirere til politisk engagement i et lige og retfærdigt samfund, siger Søren Bak-Jensen.

  • Søren Bak-Jensen, direktør for Arbejdermuseet, og Christoffer Knuth. Foto: Arbejdermuseet
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof