Annonce
Lolland

PLO om nye klinikker: Det er humbug

PLO-formand Ulrik Hesislev (til venstre) er stærkt kritisk overfor regionsrådsformand Heino Knudsens (til højre) melding om, at regionsklinikker vil kunne afhjælpe lægemangel. Foto: David Arnholm

Region Sjælland vil afhjælpe lægemangel ved selv at drive lægeklinikker. Det møder kritik fra flere sider.

LOLLAND Mandag præsenterede Region Sjælland to nyheder: resultatet af en undersøgelse af patienternes tilfredshed med Nordic Medicares klinik i Nakskov og en nyhed om, at regionen har fået en dispensation, så den kan drive sine egne lægeklinikker - en mulighed, der ifølge regionsrådsformand Heino Knudsen (S) skal afhjælpe lægemangel og vil indgå i regionens budget for næste år.

Rent tilfældigt

Men er nyheden om de måske kommende regionsklinikker et signal til Nordic Medicare, om at deres tid er ved at løbe ud? Eller hvad skal man lægge i, at de to nyheder blev lanceret samme dag?

- Det skal man ikke lægge noget i overhovedet. Det er rent tilfældigt, de er sendt ud samme dag. Jeg har heller ikke været ude at råbe højt eller pege fingre af nogen, siger Heino Knudsen og afviser, at regionens ansøgning om at kunne drive sine egne lægeklinikker kan tolkes som en kritik af Nordic Medicare.

Vil I forlænge aftalen med Nordic Medicare, når de nuværende aftaler løber ud?

- Det kan jeg ikke svare på, før vi har behandlet det politisk. Men i fremtidens Region Sjælland vil vi både få brug for de praktiserende læger, udbudsklinikker som dem, Nordic Medicare driver, og forsøg med at drive egne klinikker. Der er ikke nogen af delene, vi ikke vil have brug for i de næste mange år, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme pulje af læger

Den dispensation, regionen har fået af Sundhedsministeriet, indebærer, at Region Sjælland i en periode på seks år kan drive regionsklinik som et forsøg, der vil skulle evalueres efter tre år. Og den udløser debat.

De praktiserende lægers organisation, PLO, er således skeptisk. Ulrik Hesislev, der er formand for PLO i Region Sjælland, køber nemlig ikke argumentet om, at regionsklinikker kan løse problemet med lægemangel.

- Det er humbug! Uanset om man har 7, 14 eller 21 modeller, er det stadig den samme pulje af læger, vi har at arbejde med. De siger, de vil almen praksis og vil støtte os, men så skaber de en direkte konkurrent, og jeg kan ikke konkurrere med regionens pengekasse, når jeg skal hyre en vikar, siger han.

Ulrk Hesislev havde hellere set, at regionen indledte forhandlinger med PLO om tilskud, der kan gøre det mere attraktivt for læger at komme til Region Sjælland. Men inden for de seneste seks år er der kun lavet to af den slags aftaler, siger han - den ene om en læge til Sejrø, den anden om en læge til Orø.

- Men der er også en ø, der hedder Lolland. Skulle vi ikke lave en Lollands-pakke, for den nuværende PLO-aftale giver ikke læger til Lolland. Der er nødt til at være et ekstra tilskud til at ansætte en ekstra sygeplejerske, nedsætte huslejen eller noget tredje, siger han og tilføjer, at erfaringerne fra Nordjylland er, at regionsklinikker er dyre at drive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

46 procent dyrere

En lignende anke har brancheorganisationen Dansk Erhverv, der blandt andet repræsenterer Nordic Medicare.

- Vi ved selvfølgelig ikke, hvordan det bliver i Region Sjælland, men erfaringer fra Region Nordjylland har vist, at regionsklinikkerne var 46 procent dyrere end udbudsklinikkerne. Og det er ærgerligt, at Region Sjælland, der ellers har en god tradition for offentlig-pivat samarbejde, går den vej, siger sundhedspolitisk fagchef Katrina Feilberg Schouenborg til avisen Sjællandske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En slags nødværge

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen ser til gengæld mere positivt på regionens tiltag.

- Regionsklinikker er en slags nødværge, når man ikke kan få praktiserende læger til at slå sig ned. Det er ikke noget, nogen regioner ønsker, men de kan bruges for at få lukket huller i eksempelvis en by som Nakskov. Og når man ser på erfaringerne har de - sagt på jysk - ikke været så ringe, siger han.

En svaghed er, at det ofte vil være skiftende læger, man som patient vil møde i regionsklinikken. En anden det med økonomien.

- Det har været lidt diskussion af, om det er dyrere, end hvis der var en læge på konventionelle vilkår, og det har været lidt dyrere. Men hvad er alternativet? Jeg tror ikke, der er voldsom stor forskel på økonomien i regionsklinikker og udbudsklinikker, siger han.

Kjeld Møller Petersen mener også, at regionsklinikker kan være med til at afhjælpe lægemangel - for eksempel ved at hyre ældre læger til tidsbegrænsede ansættelser.

- Min egen læge troede, han skulle på pension, men nu fungerer han som praktiserende læge for et af de her firmaer, fortæller han.

  • PLO-formand Ulrik Hesislev (til venstre) er stærkt kritisk overfor regionsrådsformand Heino Knudsens (til højre) melding om, at regionsklinikker vil kunne afhjælpe lægemangel. Foto: David Arnholm
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet