cookie-og-privatlivspolitik
Det blev igen en publikums-magnet, da Museum Lolland-Falster arrangerede åben udgravning onsdag - også selvom det regnede ved starten af arrangementet.

14

Billeder

Det blev igen en publikums-magnet, da Museum Lolland-Falster arrangerede åben udgravning onsdag - også selvom det regnede ved starten af arrangementet.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Sidste udgravning i det våde

BILLEDSERIE: Under åben udgravning arrangement kunne arkæologerne vise deres seneste fund frem - en stor fraktion af en gammel stammebåd - udhugget i en flækket træstamme.
08. august 2019 kl. 16:00 Af John Karlsen

Annonce

RØDBYHAVN En eller to uger mere - så er arkæologerne fra Museum Lolland-Falster færdige med at udgrave den del af området øst for Rødbyhavn, der var dækket af vand for de 5-6000 år siden, som der bliver fundet menneskelige spor fra.

Derefter fortsætter arbejdet i den tørre del af fortiden - helt konkret med et område ved gården Strandholm: Målet er at blive færdige med de arkæologiske undersøgelser i hele området syd for Færgevej i indeværende år.

Onsdag arrangerede museet åben udgravning, hvor der var lejlighed til at komme tættere på arbejdet med at sikre områdets fortidsminder - inden de forsvinder for altid, når der opføres en tunnelelementfabrik i området.

Netop det våde område syd for Lollands fortidskyst har under de seneste års udgravninger vist sig at gemme på mange enestående ting, fordi bevaringsforholdene har været gode for det organiske materiale, der forgår i mere tørre jordlag.

Under åben udgravning onsdag kunne arkæologerne vise deres seneste fund frem - en stor fraktion af en gammel stammebåd - udhugget i en flækket træstamme.

- Vi har tidligere fundet rester af stammebåde - men slet ikke af den størrelse, siger museumsinspektør og leder af Femern-udgravningerne, Bjørnar Måge.

- Vi ved endnu ikke hvilken træsort, der er tale om, fortæller kommunikationskonsulent Henrik Schilling fra museet.

Imens var arkæologerne Christian Dedenroth-Schou og Line Aaberg Lund forsigtigt ved at fjerne den jord, der nu har dækket båden i måske 5-6000 år. Det viser sig, at den blot er nogle millimeter tyk - og dermed bliver det noget af en udfordring, når båden efter planen skal hentes op til konservering.

Lidt fra stykket af den gamle båd, er arkæologerne ved at afdække endnu et af de omfangsrige fiskegærder, området har vist sig at indeholde en del af.

Det var netop disse fiskegærder, der var genstand for den største opmærksomhed under onsdagens åbne udgravning: Udgravningsleder Bjørnar Måge tog udgangspunkt i dem under sin beretning om stenaldermenneskets liv og hverdag og stenalderens fiskemetoder.

Fundene gav også anleding til at fortælle om de metoder, arkæologerne har anvendt i forbindelse med de omfattende udgravningen: Det var forundersøgelsernes boringer med sneglebor, der gav de første antydninger af, hvor det var værd at foretage en egentlig udgravning - som nu det område, der blev vist frem onsdag.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

AF: SIMON HAMPE SØRENSEN

Dannebrog og… 17. januar 2020 kl. 15.58

AF: POUL HANSEN

At tænke sig... 15. januar 2020 kl. 22.27

AF: JOHN WENNERWALD

Flere høreapparater i år 12. januar 2020 kl. 21.27

AF: JOHN WENNERWALD

Børnenes fremtid 05. januar 2020 kl. 17.30

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Det er da en god start 03. januar 2020 kl. 12.44

Annonce