cookie-og-privatlivspolitik
Illegale trykkerier var en del af modstandskampen.
Illegale trykkerier var en del af modstandskampen.
Foto: Pressefoto

Lollands-Posten

Forfattere og besættelsen i Maribo

Genoprejsning til Hilmar Wulff og Maribogruppen efter den kolde krigs forvanskning af deres indsats under besættelsen er emnet for et foredrag mandag den 11. marts klokken 19.30 i Marielyst Højskole, hvor du kan høre om betydningen af den vigtige litteratur som blev skabt dengang.
07. marts 2019 kl. 12:25 Af Daniel Brøns

Annonce

Foredraget holdes af Sakskøbingforfatteren Thorvald Berthelsen og omhandler gruppens arbejde i Skovbyhuset og Lollehuset under Engestofte gods, hvor Wullff under krigen boede i kollektiv sammen med bl.a. Halfdan Rasmussen og Esther Nagel. Her færdiggør Wulff andet bind af triologien om Emil, Saadan noget sker faktisk. Halfdan fødes som børnebogsforfatter med Kejser Næsegrus og Kæmpesmeden. Begge deltager de i opbygningen af den illegale presse på Lolland Falster i samarbejde med Maribo- og Bandholmgrupperne under ledelse af brødrene Kjeld og Erik Nielsen.


Eftersøgte modstandsfolk

I løbet af 1943 deltager Hilmar Wulff også i våben- og sprængstofstransporter og husning af eftersøgte modstandsfolk. Han er forbindelsesled mellem Monica Wichfelt, SOE's Flemming Muus og den lokale modstandsbevægelse, bl.a. i forbindelse med sabotørtræningen i Våbensted præstegård.


Ubrændte i Onsevig

Selvom Wulff har været fåmælt om sin modstandsindsats, og hans papirer gik op i røg, da hans hus i Onsevig brændte i 1954, har han efterladt beretninger om sin og den midtlollandske modstandskamp bl.a. i nøgleromanen, I kamp for frihed. Den og andre kilder gennemgås for at få et sandere billede end den kolde krigs forvanskning af modstandskampen, der stadig er toneangivende i de seneste bøger om modstandskampen. Tiden efter Hilmar Wulffs flugt til Sverige bliver også berørt.


Internationalt kendt

Uden for Danmark er Hilmar Wulff er stadig kendt som en af de mest fremragende danske arbejderforfattere og en fornyer af kollektivromanen. Hans triologi om polske og danske landarbejdere, Vejen til livet, og romanen, Ondt vejr, om fiskeres kamp med en stormflod er stadig særdeles læseværdige eksempler på det.Hans førstehåndskendskab til miljøet gør at han i modsætning til Hans Kirk kan skrive helt indefra arbejderes og fiskeres hverdag.

Mød bare op - entré 50 kr.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Lollands Posten":
Annonce