cookie-og-privatlivspolitik
Her skovler Kurt Folkvard Petersen sne foran sit dengang spritnye hus på Grævlingevej i Horreby.

2

Billeder

Her skovler Kurt Folkvard Petersen sne foran sit dengang spritnye hus på Grævlingevej i Horreby.
Foto: Privat

Nordfalsters avis

Vinterkrigen gav tid til nabosnak

Kurt Folkvard Petersen og hans familie sneede inde under Vinterkrigen 1978-1979, hvilket gav tid til snak med naboerne.
01. februar 2019 kl. 07:00 Af Henning Kørvel

Annonce

- Vi var lukket inde i en uge.

65-årige Kurt Folkvard Petersen, Grævlingevej i Horreby, husker tydeligt Vinterkrigen 1978-1979 og har foreviget den på en stribe fotos, der i dag kendetegnes ved et forståeligt bedaget præg.

- Fordi vi sneede inde i en uges tid, så brugte vi tid til at snakke med naboerne, siger Kurt Folkvard Petersen, der tydeligt husker, at den første snedyne kom mellem jul og nytår 1978, og den anden i februar 1979.

- Jeg husker, at at en sneplov fra vognmand Sølvhøj i Stubbekøbing, der kørte mellem Stubbekøbing og Horreby, opgav at vende tilbage til Stubbekøbing, og chaufføren fik et værelse til overnatning i Brugsen i Horreby.

Kurt Folkvard Petersen arbejdede som murer hos sin svigerfar og var beskæftiget med et byggeprojekt i Brugsen i Horreby og manglede kun nogle få skifter mursten, før Vinterkrigen satte ind og bremsede arbejdet for en tid.

- Folk forstod at hjælpe hinanden. En landmand kørte således hen over markerne til Nykøbing med sin traktor for at hente mælk på mejeriet, fortæller Kurt Folklvard Petersen, der også husker, at naboen fik så meget sne, at yderdøren til huset ikke kunne åbnes indefra. Han kravlede derfor ud på snedriven ad loftsvinduet for at kunne komme ned og skovle sne foran indgangen til huset.

- Fordi mit hus var nyt, og samlingerne i tagkonstruktionen ikke var helt tætte, så fik vi fygesne på loftet, som vi måtte fjerne, så det ved senere tøvejr ikke smeltede og gav vandskader, husker Kurt Folkvard Petersen, der også har i klar erindring, at det var en gummiged, der efter en uges tid sørgede for, at de indesneede beboere i kvarteret i Horreby kom ud af Vinterkrigens greb.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE