Annonce
Politik

Beskæftigelsesminister håber på ældres arbejdsvilje

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil arbejde for, at flere seniorer bliver på arbejdsmarked. Det siger han forud for, at Seniortænketanken kommer med sine anbefalinger torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har en enorm opgave, som seniorer skal være del af løsningen på.

Regeringen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har lovet at skaffe tusinder af nye hænder til velfærdsstaten.

Samtidig er beskæftigelsen lav, og økonomien skal hænge sammen. Seniorer, der bliver på arbejdsmarkedet, skal være en del af løsningen.

Det fortæller beskæftigelsesministeren forud for, at Seniortænketanken, der blev nedsat sidste år, torsdag kommer med sine bud på, hvordan man holder ældre på arbejdsmarkedet.

- Vi har en kæmpe udfordring i at sikre, at vi har den faglærte arbejdskraft, der er brug for.

- Og vi har rigtig mange, der kan og vil fortsætte med at arbejde, selv om de har rundet pensionsalderen. Men mange af dem gør det ikke. Så vi har en opgave i at gøre det muligt og attraktivt for dem, siger Peter Hummelgaard.

Ifølge et skøn fra Beskæftigelsesministeriet vil det øge beskæftigelsen med 50.000 personer, hvis danskere mellem 55 og 64 år arbejdede i samme grad som i Sverige.

Her er beskæftigelsesprocenten - andelen af aldersgruppen i arbejde - på 77,9, mens den i Danmark er på 70,7. Ministeriet skønner, ud over flere aktive på arbejdsmarkedet, at statskassen vil nyde godt af over 13 milliarder kroner, hvis Danmark nåede det svenske niveau.

Peter Hummelgaard afventer tænketankens anbefalinger, men fortæller, at han ser både økonomiske og kulturelle barrierer, der sender seniorer ud af arbejdsmarkedet.

Og der er brug for dem. Ikke mindst i det offentlige, hvor regeringen ønsker tusinder flere ansat som blandt andet sygeplejersker, pædagoger, sosu'er og betjente.

- Regeringen ser et kæmpe potentiale i at gøre det lettere for dem, der har lyst til at blive på arbejdsmarkedet.

- Men det hænger sammen med andre ting. For hvis en sygeplejerske føler sig stresset og har et dårligt arbejdsmiljø, så er det mindre attraktivt at blive, siger Peter Hummelgaard.

Det kan dog blive svært at finde de helt rigtigt værktøjer, for der er en myriade af grunde til, at seniorer forlader arbejdsmarkedet. Det fortæller konsulent ved Ældre Sagen Anna Sophie Debel.

- Vores undersøgelser viser, at der er mange forskellige årsager til, at man stopper med at arbejde. Nogle vælger det selv, fordi de har lyst til det.

- Men andre gange kan det være en syg ægtefælle, at ens helbred er ramt eller afskedigelse. For sidstnævnte ved vi, at seniorer har sværere end andre ved at få nyt job, hvis de først er blevet arbejdsløse, siger Anna Sophie Debel.

Ældre Sagen mener, at der skal kigges på arbejdsmiljø, efteruddannelse og fleksible muligheder i arbejdslivet ude på de enkelte arbejdspladser.

Selv om Danmark har en lavere beskæftigelsesfrekvens end Sverige, er det gået fremad. For 60 til 64-årige er beskæftigelsesfrekvensen siden 2008 steget fra 45,3 til 62,8 procent blandt andet på grund af efterlønsreformen.

- Man kan se, at der er flere seniorer, der fortsætter med at arbejde længere. Blandt andet fordi flere kan og vil fortsætte med at arbejde, siger Anna Sophie Debel.

Regeringen og Peter Hummelgaard har samtidig fokus på at få ældre til at arbejde længere også et prestigeprojekt, der giver nedslidte ret til tidlig folkepension.

Ifølge beskæftigelsesministeren udelukker det ene ikke det andet.

- Det handler ikke om, at nogen skal piskes til at arbejde længere. Vi har nogen, der er slidt af deres arbejdsliv.

- Så er der nogen, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet, fordi de har haft et andet arbejdsliv. Vi skal sørge for, at der er mulighed for begge dele, siger han.

  • Regeringsseminar på Marienborg
    Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil arbejde for, at flere seniorer bliver på arbejdsmarked. Det siger han forud for, at Seniortænketanken kommer med sine anbefalinger torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof