cookie-og-privatlivspolitik
Forsvaret har lørdag sendt to F-16-kampfly til Bornholm for at håndhæve dansk suverænitet. Det sker, efter at russiske fly fredag i to omgange krænkede dansk luftrum.
Forsvaret har lørdag sendt to F-16-kampfly til Bornholm for at håndhæve dansk suverænitet. Det sker, efter at russiske fly fredag i to omgange krænkede dansk luftrum.
Foto: Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix

Politik

Forsvaret sender to kampfly til Bornholm efter krænkelse

Dagen efter at russiske fly i to omgange krænkede dansk luftrum, har Forsvaret sendt to kampfly til Bornholm.
12. juni 2021 kl. 12:25 Af Ritzau

Forsvaret har lørdag sendt to F-16-kampfly til Bornholm, "hvorfra de skal håndhæve dansk suverænitet".

Det skriver Forsvaret på Twitter.

Beskeden kommer, dagen efter at russiske fly i to omgange krænkede dansk luftrum ved Bornholm.

Der var tale om to russiske jagerfly af typen Sukhoi Su-30, der i tidsrummene klokken 11.08 til 11.10 og 11.40 til 11.42 fredag bevægede sig ind i luftrummet nær Christiansø.

Nu har Forsvaret altså sendt to fly til Bornholm for at håndhæve dansk suverænitet.

Annonce

Spørgsmål: Hvad er årsagen til, at de to kampfly bliver sendt til Bornholm?

- Det er, fordi vi en gang imellem udfører operationerne fra andre steder end lige Skrydstrup, siger brigadegeneral Karsten Fledelius Jensen, der er chef for Det Nationale Luftoperationscenter.

- Og vi finder, at der er en god anledning til at gøre det nu med det aktivitetsniveau, der er i Østersøen for tiden, siger han.

Spørgsmål: Er der en sammenhæng mellem det, der skete fredag, nemlig at russiske fly i to omgange krænkede dansk luftrum, og så det, at de to F-16-kampfly bliver sendt til Bornholm i dag?

- Lad os sige det på den måde, at det, vi gør, er en militær foranstaltning, som øger vores handlemuligheder, hvis noget tilsvarende skulle ske, siger Karsten Fledelius Jensen.

Annonce

De to russiske fly blev advaret om, at de var på vej ind i dansk luftrum, men makkede altså ikke ret. Flyene blev umiddelbart efter første indflyvning indhentet af danske F-16-fly, der også fulgte russerne under hele anden krænkelse.

Krænkelsen skete under afholdelsen af Natos årlige flådeøvelse Baltops i Østersøen. Derfor er omkring 40 skibe, 60 fly og 4000 soldater fra 18 lande samlet i området.

Rusland er tidligere fløjet ind over dansk luftrum. I august sidste år fløj et russisk kampfly efter et amerikansk B52-bombefly over Østersøen og ind over Bornholm.

De russiske flys seneste krænkelse af dansk luftrum fik fredag udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at indkalde Ruslands ambassadør i Danmark til en samtale i Udenrigsministeriet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger lørdag, at Danmark ikke er det eneste land, der oplever at få sit luftrum krænket af Rusland.

Annonce

Derfor vil temaet også blive vendt på Nato-topmødet i Bruxelles på mandag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) deltager.

- Danmark står jo sammen med en lang række Nato-allierede.

- Derfor er det ikke bare dansk luftrum, der krænkes. Det ses som en krænkelse af de aftaler, vi har, og dermed også som en krænkelse af vores Nato-allierede.

- Derfor er det noget, vi kommer til at drøfte med vores Nato-partnere, siger Trine Bramsen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE