Annonce
Politik

Heunicke og Brostrøm kalder forvirring om test for søgt

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke taler sammen med direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen på pressemøde. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Særligt én ting er minister og direktør enige om. Der er ikke uenighed om WHO-opfordring til at teste mere nu.

Der har hersket forvirring om den danske strategi for at bekæmpe coronavirus.

Undervejs har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) undskyldt, og direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen har beklaget. Begge har sagt, at der vil blive begået fejl, det vigtigste er, at de ikke bliver gentaget.

Den seneste tid har pressen boret i, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, et hav af gange har understreget, at alle lande bør teste, teste, teste.

I et interview tirsdag morgen sagde Heunicke, at "det ikke er korrekt", at WHO's anbefaling ikke gælder Danmark. Brostrøm har ellers tidligere sagt, at WHO er blevet "overfortolket eller misforstået".

Opfordringen var rettet mod lande, som slet ikke er det samme sted som Danmark ifølge Brostrøm. Der har undervejs været udbredt kritik af, at sundhedsmyndighederne ikke testede nok, og at sundhedspersonale ikke kunne blive testet.

På et pressemøde tirsdag gik både ministeren og direktøren i rette med pressen, da der blev spurgt ind til, hvem der havde ret.

- Det er en søgt uenighed. Vi tester så mange som overhovedet muligt i Danmark. Det står i de to strategier, som blev lagt ud i onsdags, og som vi byggede ovenpå i søndags. De er fuldstændig i tråd med WHO's anbefalinger, siger Heunicke.

Og det er Søren Brostrøm enig i.

- Jeg er enig med ministeren, det er en søgt uenighed. Jeg vil gerne understrege meget tydeligt, at fra Sundhedsstyrelsens side vil vi gerne teste mere, vi skal teste mere.

- Det var også det, vi åbnede op for med de retningslinjer, vi udsendte sidste onsdag, siger Søren Brostrøm.

Søndag lancerede ministeren med egne ord en mere offensiv teststrategi, fordi der i weekenden var et stor fald i antallet af mennesker, der blev testet.

Strategien har dog ikke ændret på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som flere medier har beskrevet, hvilket fik flere sundhedspersoner til at undre sig.

Faldet i antallet af tests skyldes, at der er mangel på de materialer, der skal bruges til forbehandling af prøver. Det er endnu ikke noget, der produceres i Danmark. Der er også mangel på værnemidler som masker og sprit.

- Som ministeren siger, så møder retningslinjerne virkeligheden over weekenden, hvor der er en udfordring af testkapacitet. Derfor skylder vi fra Sundhedsstyrelsen side at være præcise i forhold til prioritering, siger Søren Brostrøm.

På spørgsmålet om hvordan det kan være en søgt uenighed, når de to myndighedspersoner tilsyneladende siger to forskellige ting, svarer Søren Brostrøm:

- Jeg vil gerne præcisere mit citat, som jeg faktisk prøvede at sige meget præcist. Når WHOs generalsekretær taler, så taler han til alle lande i verden, inklusiv Danmark.

- Men landene har meget forskellig kontekst, der skal vi selvfølgelig tage det ned i en dansk kontekst. Vi hører helt tydeligt det politiske signal om, at vi skal teste mere i Danmark.

Han uddyber, at han selv og Sundhedsstyrelsen ikke har været klare nok i kommunikationen.

Magnus Heunicke siger "åbent og ærligt, at vi ville have været et bedre sted, hvis vi havde testet endnu flere fra starten af".

- Vi kommer til at begå fejl undervejs. Det eneste, der ikke må ske, er, at man ikke vil erkende det og er klar til at rette ind, siger sundhedsministeren på spørgsmålet om, hvem af de to man kan stole på.

  • Pressemøde om coronavirus i Danmark
    Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke taler sammen med direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen på pressemøde. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo