Annonce
Politik

Hummelgaard: Stadig lang vej til flertal for pensionsplan

Beskæftigelsesministeren Peter Hummelgaard (S) vil inden for kort tid fremlægge regeringens udspil til en ret til tidlig pension. Derefter skal han forsøge at finde flertal med venstrefløjen og Dansk Folkeparti eller De Konservative, som nu også melder sig klar til forhandlinger. Det sker dog med krav om skattelettelser, som Enhedslisten og SF formentlig vil modsætte sig. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Selv om både DF og K melder sig klar til at forhandle, så er der ikke sikkerhed for flertal for pensionsplan.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kommer ikke til at sidde alene ved bordet, når regeringen om kort tid indbyder til pensionsforhandlinger.

Fra blå blok melder både DF, Nye Borgerlige og senest De Konservative sig klar til at diskutere S-regeringens kommende pensionsudspil. Alligevel er der lang vej til en aftale, mener Peter Hummelgaard:

- Det, at partier melder sig på banen, er ikke det samme som at sige, at der med sikkerhed er et flertal. Det skal vi stadig kæmpe for.

- Men når flere partier går ind i forhandlingerne, så øger det chancen for, at vi kan få det gennemført, siger Peter Hummelgaard.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, siger tirsdag til Jyllands-Posten, at han reelt er imod S-forslaget om en objektiv ret til tidlig pension. Men han er klar til at forhandle, hvis regeringen til gengæld giver skattelettelser.

Spørgsmål: Den tilgang vil normalt betyde, at regeringen skal betale en høj pris for at få K med. Er det overhovedet realistisk at lave en aftale om markante skattelettelser, når I også skal have Enhedslisten med?

- Det må bero på de konkrete forhandlinger. Det er ikke første gang i danmarkshistorien, at partier med meget modsatrettede hensyn og interesser mødes hen over midten og går på kompromis.

- I Socialdemokratiet er vi ikke principielt modstandere af at sænke skatter eller afgifter. Det hele beror på en forhandling og på, at vi skal have et samlet flertal for det.

Spørgsmål: Socialdemokratiet er åben for at diskutere skattelettelser, men det svære i den sammenhæng er ofte finansieringen. Hvor skal den komme fra?

- Vi kommer til inden for kort tid at lægge forslag til finansiering frem. Det kan sagtens være, at nogle af de partier, der skal være med til at gennemføre en ret til tidlig pension, kan være uenige i noget af den finansiering, men så diskuterer vi det. Og så må vi diskutere, hvad vi så ellers kan bruge af finansieringskilder.

Spørgsmål: Forventning har hidtil været, at regeringen vil spille ud med en ny skat på banker. Er det fortsat udgangspunktet nu, hvor både DF og K har fremlagt deres krav?

- Den konkrete finansieringsmodel kommer I til at vente med at se, til vi fremlægger udspillet. Men det er ikke sådan, at vi på forhånd tilpasser vores udspil til finansiering. Hvis finansieringen skal tilpasses, så må det ske i forhandlingerne.

Spørgsmål: Er der nogen skattelettelser du på forhånd vil udelukke at give? Eksempelvis arveafgiften, som Søren Pape Poulsen nævner?

- Ved den sidste finanslov tilbagerullede vi nogle af de store lempelser, der har været af arve- og boafgiften. De var ikke rimelige, syntes vi. Men første skridt er, at regeringen fremlægger sit udspil. Og så indkalder vi alle partierne og lytter til deres ønsker.

Spørgsmål: DF kræver ydelserne til udlændinge sat ned. Det sker, kort efter at regeringen har aftalt med støttepartierne at sætte ydelserne op. Er det overhovedet realistisk at få DF og Enhedslisten til at mødes?

- Det må vi se. Jeg tror, at det vil være meget attraktivt for DF at være med i en aftale. Det er til deres ros noget, de har kæmpet for siden 2006. Men første skridt for alle partier er, at vi starter med at diskutere modellen, siger Peter Hummelgaard.

Ifølge beskæftigelsesministeren vil regeringens udspil blive fremlagt inden for "ganske kort tid".

  • De Konservative melder sig klar til at forhandle pension med regeringen
    Beskæftigelsesministeren Peter Hummelgaard (S) vil inden for kort tid fremlægge regeringens udspil til en ret til tidlig pension. Derefter skal han forsøge at finde flertal med venstrefløjen og Dansk Folkeparti eller De Konservative, som nu også melder sig klar til forhandlinger. Det sker dog med krav om skattelettelser, som Enhedslisten og SF formentlig vil modsætte sig. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo