cookie-og-privatlivspolitik
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er glad for aftale med DF og De Radikale om såkaldt cirkulær økonomi. Mere genanvendelse og genbrug skal fremover gavne økonomien i Danmark.
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er glad for aftale med DF og De Radikale om såkaldt cirkulær økonomi. Mere genanvendelse og genbrug skal fremover gavne økonomien i Danmark.
Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Ritzau Scanpix

Politik

Mere genbrug skal gavne dansk økonomi

11 initiativer og 60 millioner kroner over de kommende fire år skal sætte skub i den cirkulære økonomi.
11. oktober 2018 kl. 07:59

Annonce

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er blevet enige om en aftale for genbrug. Partierne er enige om 11 initiativer på området om såkaldt cirkulær økonomi.

I alt skal der bruges 60 millioner kroner i perioden 2019-2022, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer i forlængelse af erhvervspakken, som regeringen, DF og De Radikale blev enige om i slutningen af sidste år.

Initiativerne skal blandt andet få virksomheder til at mindske affaldsmængden, og genbrug skal blive en større del af dansk økonomi.

- Cirkulær økonomi er ikke bare en grøn og gylden mulighed. Det er også en nødvendighed. Vi er nødt til at gentænke vores måde at producere og forbruge på, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Initiativerne skal blandt andet sikre en mere ensartet indsamling af affald i hele Danmark, siger han.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) tilføjer:

- Danske virksomheder kan spare enormt mange penge, hvis det bliver lettere at genbruge materialer.

- Vi vil skabe bedre rammer for, at virksomheder og forbrugere kan indfri de økonomiske og miljømæssige potentialer ved en cirkulær omstilling.

Blandt initiativerne er, at man vil fremme en mere standardiseret indsamling af husholdningsaffald.

Hos De Radikale er miljøordfører Ida Auken tilfreds med aftalen.

- Indsamlingen af affald er blevet mere ensartet i kommunerne. Det er også meget positivt. Det duer ikke, at der nærmest findes 98 forskellige måder at indsamle affald på i Danmark i dag.

- Det får vi heldigvis lavet om på nu, siger Auken i en skriftlig kommentar.

- Danmark har simpelthen været fodslæbende, når det gælder affald. Det her forlig er et skridt i den rigtige retning. Men vi mangler stadig målsætninger om genanvendelse.

- Radikale Venstre ønsker et Danmark, der er 100 procent frit for affald i 2050. Og vi skal virkelig tage os sammen, hvis det mål skal blive til virkelighed, siger hun.

I Dansk Industri kalder man aftalen for et skridt i den rigtige retning. Det siger Karin Klitgaard, der er miljøpolitisk chef i DI.

- Vi står foran en spændende udvikling i de kommende år, hvor affald og produkter i langt højere grad vil blive genanvendt, siger hun i en pressemeddelelse.

Formanden for Danske Regioners miljøudvalg, Heino Knudsen (S), ser muligheder i aftalen for regionerne.

De er allerede i gang med at finde nye løsninger, som skal sikre mindre madspild og mere genanvendelse af plastik, siger han.

- Vi ser derfor frem til at udfordre de statslige rammer og regler, som i dag står i vejen for den grønne omstilling, siger Heino Knudsen i en skriftlig kommentar.

Foruden de 60 millioner kroner har Miljø- og Fødevareministeriet og Erhvervsministeriet afsat i alt 56 millioner kroner for at fremme cirkulær økonomi. Dermed er der i alt afsat 116 millioner kroner på området.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

Annonce