cookie-og-privatlivspolitik
Statsminister Mette Frederiksen (S) og forbundskansler Mette Frederiksen under den officielle ceremoni, der åbnede besøget mellem de to regeringsledere torsdag eftermiddag.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og forbundskansler Mette Frederiksen under den officielle ceremoni, der åbnede besøget mellem de to regeringsledere torsdag eftermiddag.
Foto: Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Politik

Mette F.: Vestager skal være i ledelsen af EU-Kommissionen

Statsminister Mette Frederiksen siger, at formand for EU-Kommissionen skal have tid til at sætte ledelsen.
11. juli 2019 kl. 14:39

Annonce

Da EU's stats- og regeringschefer for nylig blev enige om en kabale for EU-topposter, var det statsminister Mette Frederiksens (S) klare fornemmelse, at Margrethe Vestager skulle være i ledelsen af EU-Kommissionen.

Sådan lyder det fra statsministeren torsdag på et pressemøde i Berlin, efter at hun har mødtes med den tyske forbundskansler Angela Merkel.

Onsdag sagde tyskeren Ursula von der Leyen, der er udset til at blive formand for kommissionen, at Frans Timmermans bliver 1. næstformand for Europa-Kommissionen, samt at Vestager vil være privilegeret næstformand - men ikke 1. næstformand.

Det fik flere - blandt andre det danske medlem af EU-Parlamentet Morten Løkkegaard (V) - til at sige, at Ursula von der Leyen løb fra en aftale om, at de to næstformand i kommissionen skulle være ligestillet.

- Vi støtter Ursula von der Leyen som formand. Om den danske kommissær, Margrethe Vestager, er det min klare fornemmelse, at vi få en ny ledelse af kommissionen, som består af formanden, Timmermans og Vestager, siger Mette Frederiksen.

- Så er det klart, at den nye formand skal have lov at sætte ledelsen. Med danske briller lægger jeg stadig til grund, at Vestager er en del af ledelsen af kommissionen, siger Mette Frederiksen.

Europa-Parlamentet skal efter planen stemme om den nye formand for EU-Kommissionen i næste uge.

Når kommissionsformanden er godkendt, går de 28 EU-landes regeringer - inklusive Storbritannien, der står til at udtræde af EU 31. oktober - i dialog med den person, de vil sende til Bruxelles.

Det er dog allerede på plads for dansk vedkommende med Margrethe Vestager. Den nye kommission tiltræder efter planen 1. november.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Lokalpolitik 18. oktober 2019 kl. 11.15

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

Annonce