cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Minister: Lyntest af plejepersonale i julen var for stor opgave

Lyntest for personale blev nedprioriteret, kort før coronasmitte spredte sig hastigt på plejehjem i julen.
04. marts 2021 kl. 16:02 Af Ritzau

Det ville have krævet uanede mængder tid på landevejen, hvis hvert eneste plejehjem i julen skulle have haft besøg med tilbud om at lynteste plejepersonalet for at hindre spredningen af covid-19 på plejehjem.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag i et samråd om situationen over julen. Han er blevet bedt om at svare på, hvorfor kommunernes interesseorganisation, KL, blandede sig i prioriteringen af test.

Kommunerne fik lov at ændre i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen. Styrelsen havde anbefalet lyntest af plejepersonale som førsteprioriteret for at forebygge smittespredning af coronavirus. Men det var for stor en opgave.

- Det er en kæmpe opgave, som på papiret kunne have været utrolig gavnlig. Men i realiteten er et besøg fra en testbil, der tester fire til seks personer, en gigantisk opgave, hvis man ganger op, siger sundhedsministeren.

Han fremhæver, at myndighederne har haft den samme målsætning om at tage lyntest i brug for at mindske smitten mest mulig.

Annonce

Personalet blev allerede PCR-testet systematisk på plejehjem. Lyntest var et supplement ifølge regeringen.

- Hvis vi havde haft det antal biler, vi har nu, så havde det stadig været en gigantisk opgave, og det havde stadig ikke været løsningen, siger Magnus Heunicke videre om brug af lyntest.

Der er 939 ældrecentre, men kun omkring 50-60 biler, der kunne køre ud dengang, fremhæver ministeren.

Pressemeddelelsen blev forslået omskrevet af KL, så to ugentlige lyntest af plejehjemspersonale ikke længere optrådte som førsteprioritet fra styrelsen. Det har DR Nyheder afdækket.

Særligt mellem jul og nytår spredte smitten sig hastigt, og antallet af dødsfald slog rekord på danske plejehjem.

Annonce

Det er KL's opgave at sørge for, at brug af lyntest bliver implementeret. Men prioriteringen er sundhedsfaglig og dermed Sundhedsstyrelsens ansvar.

Ifølge Sundhedsstyrelsen påpegede KL, at man ikke kunne køre ud og teste folk på plejehjemmene, fordi man ikke havde kapacitet til det. Derfor blev det fjernet som en førsteprioritering fra styrelsens pressemeddelelse.

Det er blå blok dog skeptisk overfor.

- Den forklaring køber jeg ikke umiddelbart. Danske Regioner indgik i midten af december kontrakter med private leverandører om netop mobile lyntest. Der var ledig lyntestkapacitet til test af både plejehjemspersonale og sårbare ældre.

- Umiddelbart efter den ændrede anbefaling eksploderede dødeligheden blandt plejehjemsbeboere, siger Jane Heitmann (V), der er formand for Sundhedsudvalget.

Annonce

Magnus Heunicke fremfører dog, at det er helt sædvanlig procedure, at Sundhedsstyrelsen hører andre aktører.

- Når det bliver fremført af Jane Heitmann, som om at det er ekstraordinært, så kender man ikke særlig meget til, hvordan Sundhedsstyrelsen arbejder.

- Når man indfører anbefalinger, så inddrager man de parter, der skal implementerer anbefalingerne, siger sundhedsministeren.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

Annonce

ANNONCE