Annonce
Politik

Morten Østergaard truer igen regeringen med klima-valg

Morten Østergaard opfordrer i sin grundlovstale regeringen til hurtig klimahandling. Det skete ved et 10 timer langt klimaarrangement med overskriften "Grøn Grundlovsdag" på Christiansborg Slotsplads. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De Radikales støtte til Mette Frederiksen "er betinget af", at klimaet ikke bliver skubbet til side af corona.

På grundlovsdag er det præcis ét år siden, at der var Folketingsvalg i Danmark. Men siden da er der ske for lidt på det grønne område. Det mener De Radikales leder Morten Østergaard.

I sin tale på grundlovsdag fastslår Morten Østergaard igen, at De Radikales støtte til regeringen er betinget af hurtig handling på klimadagsordenen.

- Jeg har været længe nok i politik til at vide, at det kan gå hurtigt. Og langsomt. Vælter en finanskrise vores økonomi, eller truer en pandemi vores sundhed kan politikerne gå i dagevis uden søvn for at lave hjælpepakker.

- Omvendt er der ingen ende på de kommissioner, partnerskaber og eksperter, der skal høres, når tingene skal trækkes i langdrag. Og her er vi desværre med klimakrisen: Det går for langsomt, siger Morten Østergaard og tilføjer:

- Det her handler ikke kun om klimaet. Tilliden til vores folkestyre er på spil: Kan danskerne regne med, at deres politikere, løser de problemer, der truer med at tage kontrollen fra dem eller ej?, siger Morten Østergaard i talen.

Den bliver holdt på Christiansborg Slotsplads. Her holder De Radikale fredag "Grøn Grundlovsdag", som er en ti timer lang markering af klimadagsordenen med en række forskellige gæster til debatter og taler om klimaet.

Morten Østergaard sagde i februar, at De Radikale vil vælte regeringen, hvis der ikke var en aftale om en klimaplan inden grundlovsdag 5. juni.

- Det helt korte budskab er, at uden en klimaplan og handling er der ikke nogen regering, sagde Østergaard i februar til Politiken.

Siden da er den deadline dog blevet udskudt til sommerferien på grund af corona-krisen. Omgivet af bannere med sloganet "Grøn betyder nu" holdt Morten Østergaard sin grundlovstale uden dog at nævne en konkret deadline for regeringen. Men han understreger truslen om at trække støtten:

- Det startede godt efter valget. Et bredt flertal i det nye Folketing fandt hurtigt sammen om et ambitiøst klimamål: Danmark skal i 2030 reducere sin CO2-udledning med 70 procent. Danmark skal igen være et grønt foregangsland.

- Siden er der er gået business-as-usual i klimakampen på Christiansborg. Det ambitiøse klimamål bliver ikke fulgt op af tilsvarende ambitiøs klimahandling.

- Det er derfor, vi radikale igen og igen kræver grøn handling. Det er derfor, vi siger til regeringen, at vores støtte er betinget af, at den ikke bruger den ene krise, som en undskyldning for ikke at ville gøre noget ved den anden, siger Morten Østergaard i talen.

  • De Radikales politiske leder holder grundlovstale
    Morten Østergaard opfordrer i sin grundlovstale regeringen til hurtig klimahandling. Det skete ved et 10 timer langt klimaarrangement med overskriften "Grøn Grundlovsdag" på Christiansborg Slotsplads. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof