cookie-og-privatlivspolitik
Bryggeriarbejder Arne Juhl har været symbolet på den hårdtarbejdende medarbejder, der er blevet nedslidt efter mange år med et hårdt fysisk arbejde. (Arkivfoto).
Bryggeriarbejder Arne Juhl har været symbolet på den hårdtarbejdende medarbejder, der er blevet nedslidt efter mange år med et hårdt fysisk arbejde. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politik

Næsten 30.000 personer har søgt Arne-pension siden august

Af 30.000 ansøgere er 22.000 indtil videre imødekommet helt eller delvist, viser status for pensionsordning.
29. november 2021 kl. 06:54 Af Ritzau

Siden 1. august har 29.893 borgere søgt om at komme på den nye ordning om tidlig pension.

Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, der gør status, fire måneder efter der blev åbnet for ansøgninger.

Ordningen kaldes også Arne-pensionen - opkaldt efter bryggeriarbejderen Arne Juhl, der lagde ansigt til Socialdemokratiets kampagne for tidlig tilbagetrækning.

Tallene viser, at omkring 10.500 personer har fået den maksimalt mulige ret til at gå tre år tidligere på pension.

Over 11.500 personer har fået ret til et eller to år på tidlig pension.

Annonce

Samlet set har 22.000 personer indtil videre således fået mulighed for at komme med under ordningen og sige farvel til arbejdsmarkedet fra nytår.

- Jeg er glad for, at ordningen har fået 30.000 ansøgere. Det fortæller mig, at ordningen er nødvendig, siger fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) i en kommentar.

- Da det er en helt ny ordning, så er det ufattelig svært at spå om, hvor mange der vælger at gøre brug af deres ret og går fra 1. januar. Men der er intet ved de aktuelle tal, der gør mig bekymret, lyder det.

Der er stadig muligheder for dem, der ikke er imødekommet helt eller delvist.

Godt 14.500 har mulighed for at komme med yderligere dokumentation, der kan give dem ret til tidlig pension eller til at få flere år på ydelsen, end de først blev tildelt.

Annonce

Spørgsmål: Siger det noget om, at dokumentationskravene er for vanskelige?

- Langt de fleste opnår deres ret hurtigt og effektivt, og det er jeg meget tilfreds med. Vi følger hele tiden situationen nøje, og derfor har vi for eksempel sikret ekstra ressourcer til Rigsarkivet, så de personer, der ikke har dokumentation nok, hurtig kan få svar.

- Når vi kender tallene for hvor mange der gør brug af deres ret, så vil vi selvfølgelig vurdere situationen der, siger Mattias Tesfaye.

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, mener, at ordningen er en tiltrængt hjælp til de mest nedslidte.

- Det glæder mig, at så mange mennesker nu kan blive hjulpet til en tidligere tilbagetrækning - for de har brug for det. Det er personer, som har slidt og slæbt gennem lange arbejdsliv, og nu kan de ikke mere, siger hun i en kommentar.

Annonce

Aftalen om ret til tidlig pension kom på plads i efteråret 2020 mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

Det er længden på arbejdslivet, som afgør, om man kan få tidlig pension.

Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen. Mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE