cookie-og-privatlivspolitik
Regeringen kommer aldrig til at fremsætte lovforslag, som juristerne vurderer, er i strid med enten Grundloven eller konventionerne, siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Politiken. (Arkivfoto)
Regeringen kommer aldrig til at fremsætte lovforslag, som juristerne vurderer, er i strid med enten Grundloven eller konventionerne, siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Politiken. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Ny lov om frakendelse af statsborgerskab kan være ulovlig

Regeringen vil hastebehandle lov, der kan give Danmark nederlag ved menneskerettighedsdomstol.
15. oktober 2019 kl. 16:29 Af Ritzau

Annonce

Regeringens nye forslag om at tage statsborgerskabet fra formodede fremmedkrigere i Syrien kan vise sig at være ulovligt.

Det erkender regeringen selv i bemærkningerne til lovforslaget, skriver Politiken.

Konkret skal udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) kunne fratage statsborgerskabet hos personer over 18 år, hvis vedkommende har "udvist en handlemåde, som er til alvorlig skade for landets vitale interesser".

Og det skal vel at mærke kunne ske med tilbagevirkende kraft.

Det vil sige, at en fremmedkriger kan fratages sit danske statsborgerskab, selv om det ikke var muligt, da vedkommende foretog den handling, der ligger til grund for beslutningen.

På den baggrund vurderer regeringen, at loven risikerer at blive underkendt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Hos Institut for Menneskerettigheder vil seniorforsker Eva Ersbøll med ekspertise i sager om statsborgerskab granske sagen nøje.

- Regeringen gør sig nogle seriøse overvejelser, som vi vil arbejde videre med i vores høringssvar. At fratage statsborgerskabet med tilbagevirkende kraft kan være problematisk, fordi det er så indgribende at blive frakendt sin indfødsret og måske ikke kunne rejse ind i sit eget land, siger hun.

Udlændingeminister Mattias Tesfaye er villig til at gå langt for, at fremmedkrigere ikke opholder sig i Danmark, men ikke hvis det viser sig at være ulovligt.

- Regeringen kommer aldrig til at fremsætte lovforslag, som juristerne vurderer, er i strid med enten Grundloven eller konventionerne, siger Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar til Politiken.

Regeringens forslag skal kun gælde for personer, der har dobbelt statsborgerskab.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce