cookie-og-privatlivspolitik
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), oplyser, at kritikken fra Greco er velkendt for Folketinget. Og at Folketinget deler Grecos ønske om at skabe åbenhed og forhindre korruption og magtmisbrug. (Arkiv).
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), oplyser, at kritikken fra Greco er velkendt for Folketinget. Og at Folketinget deler Grecos ønske om at skabe åbenhed og forhindre korruption og magtmisbrug. (Arkiv).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Rapport kritiserer manglende korruptionsregler i Folketinget

I Danmark er det et tillidshverv at være valgt til Folketinget, siger Folketingets formand om kritik.
25. november 2021 kl. 10:05 Af Ritzau

Danmark mangler fortsat at indføre tilstrækkelige tiltag for at forhindre korruption blandt danske politikere.

Det konkluderer Greco i en rapport torsdag. Greco er Europarådets mellemstatslige samarbejde til bekæmpelse af korruption.

Organet har ad flere omgange kritiseret, at Folketinget ikke har indført de nødvendige tiltag. Og kritikken går altså igen i en ny rapport.

- Greco beklager, at der ikke er kommet nogen nye tiltag fra det danske Folketing for at indføre anbefalinger angående medlemmer af parlamentet, hedder det.

Rapporten konkluderer intet om, hvorvidt der er korruption i Danmark. Formålet er alene - så vidt som muligt - at forhindre, at der kan opstå korruption.

Annonce

I 2014 kom Greco med en rapport, hvor Danmark på seks områder blev opfordret til at stramme op. Indtil videre er det blevet gjort på to områder, som omfatter dommere og anklagere.

Men der er ikke gjort tilstrækkelige fremskridt på nogen af de områder, som handler om at forhindre korruption hos politikere.

For eksempel efterspørger Greco et system, som gør det nemmere at se, hvilke økonomiske interesser de folkevalgte politikere har.

Derudover efterlyser organet et etisk regelsæt for folketingsmedlemmer. Der mangler fortsat en beskrivelse med praktisk vejledning, forklaring og uddannelse i forhold til etik, lyder det.

Ifølge Greco henviser Folketinget til breve fra 2015 og 2019, hvor nyvalgte bliver bedt om at have fokus på god etisk opførsel. Det handler for eksempel om anbefalinger i forhold til modtagelse af gaver.

Annonce

Men der mangler et decideret regelsæt, lyder kritikken. De manglende fremskridt er "skuffende og i stor kontrast til andre Greco-lande", skriver Greco.

Greco konkluderer, at Danmarks indsats er "utilfredsstillende".

Formelt betyder det, at Danmark igen får stemplet "noncompliance". Det kan oversættes til, at man ikke lever op til reglerne.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), oplyser, at kritikken fra Greco er velkendt for Folketinget. Og at Folketinget deler Grecos ønske om at skabe åbenhed og forhindre korruption og magtmisbrug.

- Folketinget har flere gange gjort rede for vores initiativer og den danske tradition. For det første vil det være problematisk i forhold til Grundloven at fastsætte regler for, hvordan folketingsmedlemmer skal udøve deres hverv.

Annonce

- For det andet har vi i Danmark en politisk tradition, hvor det er et tillidshverv at være valgt til Folketinget. Hos os står man til ansvar over for vælgerne. Og endelig er en fri og uafhængig presse bedst til at holde øje med eventuelle interessekonflikter, siger han i en skriftlig kommentar.

Greco beder Danmark om at indberette, hvordan det går med at følge anbefalingerne hurtigst muligt.

Indberetningen skal senest være Greco i hænde 30. september 2022.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE