cookie-og-privatlivspolitik
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) var en af fire ministre, der fredag præsenterede regeringens strategi for udvikling af life science-branchen.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) var en af fire ministre, der fredag præsenterede regeringens strategi for udvikling af life science-branchen.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik

Regeringen vil gøre sundhedsdata til eksporteventyr

De meget omfattende danske sundhedsdata skal give arbejdspladser og bedre behandling ifølge regeringen.
16. april 2021 kl. 09:44 Af Ritzau

Data fra sundhedsvæsnet skal spille en nøglerolle i regeringens strategi for at øge eksporten i det, der kaldes life science-branchen.

Den dækker over virksomheder inden for blandt andet det farmaceutiske, bioteknologiske og medicinske område.

De danske virksomheder har ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) en global styrkeposition på det felt. Det er den styrkeproduktion, som regeringen vil beholde og udvide med sin strategi.

Strategien består af en lang række elementer, hvoraf flere af dem drejer sig om, hvordan de store danske registre med sundhedsdata kan føre til bedre forskning og de bedst mulige sundhedsprodukter.

- De danske sundhedsdata er helt unikke, fordi mange sundhedsregistre dækker hele befolkningen over mange år og kan kobles på tværs af datakilder, skriver regeringen i strategien.

Annonce

Strategien er allerede finansieret med 70 millioner kroner årligt til og med 2023 via finansloven. Derudover er der en pulje på 30 millioner kroner i årene 2022 og 2024.

Strategien er fredag blevet præsenteret på et pressemøde i Dansk Industri.

Her fremhævede erhvervsminister Simon Kollerup muligheden for, at de danske sundhedsdata kan skabe grobund for arbejdspladser i Danmark, mens sundhedsminister Magnus Heunicke (S) pegede på, at strategien også gerne skal føre til en højere kvalitet i behandling.

Selv om strategien høster ros fra erhvervslivets organisationer, er der dog et element, som de savner i strategien.

I 2020 og i 2021 er det såkaldte forskningsfradrag på 130 procent med et loft for merfradrag på 50 millioner kroner. Den ordning har Dansk Industri tidligere talt for gøres permanent.

Annonce

Igen fredag slog Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, til lyd for, at det blev gjort økonomisk mere attraktivt at placere investeringer i forskning i Danmark.

- Senere håber jeg, at regeringen vil tage initiativ til at gøre forskningsfradraget permanent og hæve loftet på merfradrag.

- På den måde kan politikerne sikre, at danske og udenlandske investeringer bliver lagt i Danmark, siger han i en skriftlig kommentar.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE