cookie-og-privatlivspolitik
Statsrevisorerne retter en kras kritik mod inddrivelsen af bøder.
Statsrevisorerne retter en kras kritik mod inddrivelsen af bøder.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Statsrevisorer kritiserer fejl på fejl i bødeinddrivelse

Der er kritik til alle sider fra Statsrevisorerne, når der kommer til inddrivelsen af bøder hos borgerne.
16. august 2019 kl. 14:54 Af /ritzau/

Annonce

Statsrevisorerne kritiserer både Justitsministeriet, politiet, Skatteministeriet og Gældsstyrelsen for mangelfuld og til tider ulovlig inddrivelse af bøder.

Det fortæller Statsrevisorerne fredag oven på deres første møde efter sommerferien.

- Der er specielle problemer omkring politiets bøder, hvor der decideret er ting i inddrivelsesloven, der ikke bliver gjort, siger næstformand for Statsrevisorerne Klaus Frandsen (R) efter fredagens møde.

Det er dog langt fra det eneste. Af en pressemeddelelse fremgår det, at Statsrevisorerne kritiserer, at politiet i nogle tilfælde har videresendt krav og bøder til Gældsstyrelsen uden i tilstrækkelig grad selv at have forsøgt at inddrive pengene.

- Statsrevisorerne kritiserer, at politiets praksis i nogle tilfælde har været i strid med inddrivelsesloven.

- For eksempel har politiet sendt fordringer til inddrivelse hos Gældsstyrelsen uden først at have forsøgt alle opkrævnings- og rykkerprocedurer over for skyldner, skriver Statsrevisorerne.

Men der er også kritik af, at Skatteministeriet og Gældsstyrelsen ikke har prioriteret at få inddrevet de bøder og krav, der skulle inddrives.

- Inddrivelsen har været helt utilstrækkelig, til trods for at 55-69 procent af politiets fordringer har været parate til inddrivelse - det vil sige uden tvivl om retskraft og uden dataproblemer.

- Skatteministeriets begrænsede indsats har bidraget til, at politiets fordringsmasse under inddrivelse er vokset fra cirka 7,3 milliarder kroner til cirka 10,5 milliarder kroner i perioden 2015-2018, skriver Statsrevisorerne.

De understreger, at det samtidig er skidt for retsfølelsen, hvis lovovertrædelser på grund af manglende inddrivelse reelt ikke bliver straffet. Flere kan slippe for at betale, da der er en forældelsesfrist på fem til ti år på bøder.

- Statsrevisorerne finder det væsentligt, at Justitsministeriet og Skatteministeriet nu vil prioritere samarbejdet om løsningsmodeller for oversendelse af fordringer fra politiet til inddrivelse hos Gældsstyrelsen, da dette arbejde har trukket unødigt i langdrag, skriver Statsrevisorerne.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

AF: JOHN WENNERWALD

Guldregn 08. september 2019 kl. 17.37

AF: LARS STIG HANSEN

Marielyst torv – gener fra… 07. september 2019 kl. 21.59

AF: BJARKE ROSENKILDE

Henrik Sass Larsen tilbage… 04. september 2019 kl. 23.40

Annonce