Annonce
Politik

Støjberg: Jeg godkendte at ikke alle asylpar kunne adskilles

Forhenværende minister Inger Støjberg (V) afhøres af Instrukskommissionen søndag den 24. maj 2020. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Udadtil blev det sagt, at alle asylpar skulle adskilles. Men Støjberg godkendte internt individuelle hensyn.

Inger Støjberg (V) skrev i et opslag på Facebook og i en pressemeddelelse i 2016, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårige, skulle adskilles.

Pressemeddelelsen kom til at fungere som en instruks, da der ikke blev meldt andet ud. Men instruksen var ulovlig, fordi der ikke blev taget individuelle hensyn.

Den daværende udlændinge- og integrationsminister siger søndag, da hun afhøres i Instrukskommissionen, at hun internt godkendte et ministernotat 9. februar 2016, hvor det blev gjort klart, at adskillelsen beroede på en konkret vurdering.

- Jeg godkender ministernotatet 9. februar. Det er ret afgørende af mange årsager. Der kan man både se, hvad der er blevet gjort, og hvad der skal gøres.

- Hvordan den nye ordning skal administreres, at der skal tages individuelle hensyn, og at man vurderer, at der er ganske, ganske særlige tilfælde, hvor man ikke kan adskille, siger hun under den seks timer lange afhøring.

Dermed var kommunikationen til offentligheden altså en anden, end den var internt. Offentligt blev der ikke omtalt, at der skulle tages individuelle hensyn til eksempelvis parrenes fælles børn.

Folketingets Ombudsmand har forud for sagen indskærpet overfor ministeriet i en anden sag, at al kommunikation fra et ministerium skal være korrekt og retvisende. Det gælder også pressemeddelelser og opslag på sociale medier.

I notatet står der, at det beror på en konkret vurdering, men ordet individuel er ikke nævnt.

- For mindreårige over 15 år skal der foretages en konkret vurdering af sagens omstændigheder, inden det besluttes, hvordan de berørte indkvarteres. I styrelsens vurdering indgår indkvarteringsoperatørernes børnefaglige personales vurdering, står der blandt andet.

Inger Støjberg mener dog, at hendes og ministeriets kommunikation har været retvisende. Fordi den angiver retningen. Havde man skrevet i pressemeddelelsen, at der kunne være undtagelser, ville det have forvirret.

- Det mudrer billedet, så ville vi komme til at diskutere undtagelserne fremfor det absolutte hovedregel, siger Inger Støjberg.

I retten bliver hun af formand og landsdommer Peter Mørk Thomsen spurgt til, om borgerne ikke kan tåle det fulde billede.

- Det kan borgerne godt tåle, men jeg ønsker at diskutere, at vi får adskilt parrene, og så kan der være helt særlige undtagelser, der gør, at de ikke bliver adskilt, siger Støjberg.

Ifølge afhøringer af andre vidner og udkast til pressemeddelelsen pressede hun på, for at passagen om de individuelle hensyn blev fjernet fra pressemeddelelsen. Dermed blev instruksen ulovlig.

Hun har tidligere sagt, at hun mundtligt bad om, at der skulle tages hensyn. Men det bakkes hverken op af afhøringer fra andre vidner eller fra skriftlige kilder fra dengang.

Hun erkender, at hun blev advaret om, at det ville være ulovligt ikke at tage individuelle hensyn, selv om hun tidligere har sagt, at hun ikke blev det.

- Ja. Og det var ikke mit ønske, men det var sådan, det var. Og det må man tage til sig, siger hun i dag.

På et samråd juni i 2017 var forklaringen ellers en anden.

- Blev jeg advaret af embedsværket op til, at denne her pressemeddelelse blev udsendt, og som jo senere hen blev til en instruks? Altså, der lå ikke en advarsel på mit bord, og der var heller ikke en mundtlig advarsel, sagde hun dengang.

Dommer Peter Mørk Thomsen spørger Inger Støjberg, om det ikke ville have givet mening at nævne ministernotatet på samrådet, når det er ministerens accept af individuelle hensyn, det hele drejer sig om.

- Nej, for det er selve ordningen, det er det, det hele baserer sig på, svarer Støjberg kort.

På samrådet i 2017 læste Støjberg en udtalelse op fra Udlændingestyrelsen, hvor styrelsen skriver, at den mundtligt fik besked på at administrere efter pressemeddelelsen.

Det undrer udspørgeren og kommissionen, fordi Støjbergs forklaring søndag er, at myndighederne ikke skulle administrere efter pressemeddelelsen, men efter det notat, som hun gang på gang fremhæver, at hun har godkendt.

Støjberg medgiver, at det kan undre.

- Ja, det må man så sige. I mit sind har der på intet tidspunkt været tvivl om, at det skal administreres efter notatet, det er ordningen, der skal administreres efter, man administrerer ikke efter en pressemeddelelse, siger hun.

Hun fremhævede på samrådet i 2017, at der hele tiden blev administreret i henhold til de internationale konventioner. Udlændingestyrelsen adskilte i starten par uden børn.

Afhøringen fortsætter mandag.

  • Inger Støjberg afhøres i Instrukskommissionen
    Forhenværende minister Inger Støjberg (V) afhøres af Instrukskommissionen søndag den 24. maj 2020. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo