cookie-og-privatlivspolitik
Myndighederne i Peru har anholdt flere ansatte på et offentligt hospital i Lima for at opkræve store summer fra alvorligt syge covid-19-patienter for en seng. (Arkivfoto)
Myndighederne i Peru har anholdt flere ansatte på et offentligt hospital i Lima for at opkræve store summer fra alvorligt syge covid-19-patienter for en seng. (Arkivfoto)
Foto: Martin Mejia/Ritzau Scanpix

Udland

Ansatte opkrævede penge for coronasenge på hospital i Peru

Svindlen blev opdaget, da en mand klagede over, at hans syge bror var blevet bedt om at betale 131.000 kroner.
22. juli 2021 kl. 01:46 Af Ritzau

Politiet i Peru har optrevlet et kriminelt netværk, der menes at have opkrævet op mod 131.000 kroner per seng fra alvorligt syge covid-19-patienter på et statsdrevet hospital.

Myndighederne anholdt således ni personer i en razzia tidligt onsdag morgen lokal tid.

Blandt de anholdte er de personer, der administrerer det offentlige hospital i hovedstaden Lima, Hospital Nacional Guillermo Almenara Irigoyen.

Svindelnummeret blev afsløret, efter at politiet modtog en klage fra en bror til en mandlig covid-19-patient, som var blevet bedt om at betale 82.000 soles - godt 131.000 kroner - for en seng på intensivafdelingen samt behandling på hospitalet.

Det oplyser anklageren i sagen, Reynaldo Abia.

Annonce

Sundhedsminister Óscar Ugarte fortæller til journalister, at sagen har fået øjeblikkelige konsekvenser.

- Det er fuldstændig forkasteligt. Vi kan ikke forhandle med folks liv, siger han.

I forvejen er Peru ramt af flere korruptionssager med udgangspunkt i covid-19.

I februar ramte en skandale toppen af politik i landet. Således kom det frem, at en lang række embedsfolk, flere ministre og en tidligere præsident i smug var blevet vaccineret mod covid-19, før Perus officielle vaccineudrulning overhovedet var gået i gang.

Både Perus udenrigsminister og sundhedsminister var blandt de, der var blevet vaccineret før tid. De trak sig fra deres respektive poster, kort efter at nyheden kom ud.

Annonce

Hospitalet, der er omdrejningspunkt for den seneste skandale, Hospital Nacional Guillermo Almenara Irigoyen, er administreret gennem et sygesikringssystem, der tilbyder gratis pleje.

For at få adgang til en af hospitalets 80 senge på intensivafdelingen skal patienter skrives op på en venteliste.

Under pandemien har mange patienter betalt store summer til private klinikker, da det offentlige sundhedssystem stod på randen af et kollaps.

Mens der kun var nogle få hundrede sengepladser på intensiv til rådighed i Peru i marts sidste år, er der i dag næsten 3000 til rådighed på landsplan.

En opgørelse fra Johns Hopkins University viser, at Peru har registreret knap 2,1 million smittetilfælde og knap 200.000 coronarelaterede dødsfald under pandemien.

Annonce

Der bor cirka 33 millioner mennesker i Peru.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE