Annonce
Udland

EU-chefens forsvar af masseovervågning bekymrer EU-Parlamentet

Der er en række undtagelse fra det generelle forbud mod brugen af kunstig intelligens i forbindelse med masseovervågning i det offentlige rum. En gruppe medlemmer af EU-Parlamentet mener, at det er "skræmmende", og de kritiserer, at det skal forbydes. Foto: Sven Hoppe/Ritzau Scanpix

Ansigtsgenkendelse har høj fejlmargin, og det har en skræmmende effekt på et frit samfund, mener kritikere.

40 medlemmer af Europa-Parlamentet kæmper for helt at fjerne omstridte undtagelser fra et forbud om masseovervågning i et EU-udspil om kunstig intelligens.

Det er regler for brugen af ansigtskendelse i udspillet fra EU-kommissær Margrethe Vestager, som bekymrer parlamentarikerne.

Og et brev fra kommissionsformand Ursula von der Leyen til de 40 politikere er ikke betryggende, mener den tyske parlamentariker Rasmus Andresen, som tilhører det tyske parti De Grønne.

- EU-Kommissionen vildleder befolkningen ved at bagatellisere smuthullerne i strategien for kunstig intelligens. Ansigtskendelse har en høj fejlkvotient. Det er uegnet til bekæmpelse af kriminalitet og overvågning, skriver Andreasen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

I udgangspunktet indeholder Vestagers udspil, som kommissæren fremlagde i slutningen af april, et forbud mod ansigtsgenkendelse. Men der er adskillige undtagelser.

Disse vil kunne give myndigheder mulighed for at benytte teknologien, eksempelvis hvis det er til at finde kriminelle eller et forsvundet barn.

Det er disse undtagelser, som bekymrer EU-Parlamentet. I et brev til Ursula von der Leyen opfordrede de 40 parlamentarikere, heriblandt Karen Melchior (R), til at forbyde brugen af kunstig intelligens i biometrisk masseovervågning i det offentlige rum.

Ved biometrisk overvågning kan man benytte personlige kendetegn til at identificere en person.

Det har "skræmmende" perspektiver, mener EU-parlamentariker Patrick Breyer fra Piratpartiet i Tyskland. Han står bag brevet.

- Formand von der Leyen besvarer ikke vores kritik om, at teknologien til biometrisk masseovervågning i det offentlige rum fejlagtigt indrapporterer et stort antal uskyldige borgere, siger Breyer i en skriftlig meddelelse.

Desuden mener den tyske parlamentariker, at teknologien systematisk "diskriminerer underrepræsenterede befolkningsgrupper". Den har en "skræmmende effekt på et frit og mangfoldigt samfund", tilføjer han.

Breyer peger på, at ansigtsgenkendelse ikke kan bruges som målrettet eftersøgning, da der er op til "99 procent falske positive". Teknologien er ifølge Breyer "aldeles ineffektiv" til de opgaver, man ønsker den benyttet til.

I et svar til de 40 parlamentarikere skrev von der Leyen mandag, at hun er enig i, at masseovervågning risikerer at få en "skræmmende effekt på vores demokratiske værdier".

- På den anden side mener jeg, at sådanne systemer kan have fordele, som ikke bør overses. Når de benyttes til at hjælpe svagtseende, til at finde savnede børn eller som værktøj imod en konkret og forestående terrortrussel, skriver von der Leyen.

  • Face recognition software
    Der er en række undtagelse fra det generelle forbud mod brugen af kunstig intelligens i forbindelse med masseovervågning i det offentlige rum. En gruppe medlemmer af EU-Parlamentet mener, at det er "skræmmende", og de kritiserer, at det skal forbydes. Foto: Sven Hoppe/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo