cookie-og-privatlivspolitik

Udland

EU vedtager fælles regler i kampen mod billethajer

Forbud mod videresalg af billetter erhvervet med billetrobotter skal være med til at bekæmpe billethajer.
17. april 2019 kl. 18:35

Annonce

For første gang nogensinde vedtager man lovgivning på EU-niveau om billetsalg.

Centralt i lovgivningen er et forbud mod videresalg af billetter, som er erhvervet med hjælp fra computersoftware - såkaldte billetrobotter - der lader brugeren omgå billetportalers regler om, hvor mange billetter man må købe per person.

Billethajer bruger robotterne til at opstøve så mange billetter som muligt til populære begivenheder og videresælge dem til overpris, hvis begivenheden bliver udsolgt.

EU-parlamentariker Daniel Dalton fra EU-gruppen De Europæiske Konservative og Reformister har været ordfører på loven. Han mener ikke, at der er nogen legitim grund til at bruge billetrobotter.

- Alle undtagen billethajer taber på storkøb lavet af robotter. Det forhindrer enten rigtige fans i at se deres favorithold eller kunstner, eller tvinger dem til at betale meget mere end udsalgsprisen, siger Dalton.

En analyse foretaget i 2019 af Distil Networks, et firma specialiseret i at registrere og bekæmpe robotprogrammer på nettet, viste, at omkring 40 procent af billetkøbene på 180 portaler var foretaget af robotter.

I Danmark har det i årevis været ulovligt at videresælge billetter med fortjeneste.

Men kulturminister Mette Bock (LA) pegede i november på, at problemerne med billethajer krævede løsninger på EU-plan.

- Problemet er, at der en del EU-lande, der ikke har lovgivning imod det. Det vil sige, at de (billethajer, red.) kan basere sig i udlandet og dermed på lovligt grundlag foretage sig nogle af de her ting, sagde hun dengang.

På globalt plan anslås billethajers forretning at være i milliardklassen.

Den internationale markedsanalysevirksomhed Technavia publicerede i 2015 en rapport, der skønnede det internationale marked for videresalg af billetter til at udgøre knapt ni milliarder dollar, eller hvad der svarer til lidt over 57 milliarder kroner.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce