cookie-og-privatlivspolitik
Vi opfordrer jer til at overgive jer inden for 72 timer. Grib denne sidste chance, siger Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, i et ultimatum til oprørsbevægelse.
Vi opfordrer jer til at overgive jer inden for 72 timer. Grib denne sidste chance, siger Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, i et ultimatum til oprørsbevægelse.
Foto: Samuel Gebru/Ritzau Scanpix

Udland

Etiopiens leder giver oprørere 72 timer til at overgive sig

Den etiopiske premierminister siger, at befolkningen i den nordlige Tigray-region må vende sig mod oprørere.
22. november 2020 kl. 23:52 Af Ritzau

Annonce

Etiopiens regering gav søndag aften oprørere i Tigray en frist på 72 timer til at overgive sig.

Det skete, efter at regeringen har indtaget endnu en by i den nordlige region, hvor regeringshæren i mere end to uger har været involveret i en blodig konflikt med lokale oprørsstyrker.

- Vi opfordrer jer til at overgive jer inden for 72 timer. Grib denne sidste chance, siger Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, i et ultimatum.

Abiy, som modtog Nobels fredspris 2019, gav ordre til en militær offensiv i Tigray i begyndelsen af denne måned. Dette skete efter et angreb på militæret i den nordlige region, som styres af Tigray Folkets Befrielsesfront (TPLF).

Tele- og internetkommunikation i Tigray har været lukket ned, mens kampe har stået på hele denne måned, hvor hundredvis - eller måske tusindvis - af mennesker er blevet dræbt.

Premierministeren siger, at den næste fase i den militære operation bliver afgørende.

Han opfordrer de almindelige borgere i byen Mekele, som er regional hovedstad i Tigray, til at lægge afstand til TPLF, som han kalder "juntaen".

- Vi opfordrer almenheden i Mekele til at undgå artilleriangreb og til at befri sig fra juntaen, siger Abiy og opfordrer den halve million indbyggere i Mekele til at tage hærens side mod TPLF, som han kalder "forræderisk".

Han lover, at der tages alle mulige forholdsregler for, at civile kan undgå at blive berørt af kampe.

Lederen af TPLF, Debretsion Gebremichael, siger, at TPLF stadig holder sine stillinger syd for Mekele og forsøger at trænge de føderale styrker tilbage nær Adigrat.

- Det er ikke lykkedes for regeringsstyrkerne at omringe Mekele, som de havde planlagt. De har ikke kunnet rykke sig på den front i en hel uge, siger han i en sms sendt til nyhedsbureauet Reuters.

TPLF har i mange år domineret etiopisk politik.

Under kampene er over 30.000 flygtet til nabolandet Sudan.

FN's generalsekretær, António Guterres, har opfordret parterne til at nedtrappe konflikten, som har skabt frygt for en borgerkrig i Etiopien, som med 110 millioner indbyggere er Afrikas mest befolkningsrige land efter Nigeria.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce