cookie-og-privatlivspolitik
Socialdemkraten Stefan Löfven, den svenske statsminister, holder møde med sin regering og støttepartier for at finde en løsning ud af problemerne med mistillid til en af hans ministre. (Arkivfoto)
Socialdemkraten Stefan Löfven, den svenske statsminister, holder møde med sin regering og støttepartier for at finde en løsning ud af problemerne med mistillid til en af hans ministre. (Arkivfoto)
Foto: 50090 Johan Nilsson/Tt/Ritzau Scanpix

Udland

Mistillid til minister udløser svensk regeringskrise

Den svenske regerings støttepartier er rygende uenige om privatisering. Ingen ved hvor krisen ender.
05. december 2019 kl. 18:17 Af Ritzau

Annonce

Statsminister Stefan Löfvens svenske regering er løbet ind i store problemer.

Støttepartiet Vänsterpartiet er stærkt utilfreds med regeringens projekt om privatisering af arbejdsformidlingen AF.

Nu siger partiet, at det vil bringe en mistillidsafstemning om arbejdsminister Eva Nordmark til afstemning i Riksdagen i Stockholm.

Vänsterpartiet ligger ude på den politiske venstrefløj og er støtteparti for Löfven og hans socialdemokrater, der er i koalitionsregering med Miljöpartiet.

Men Centerpartiet og Liberalerna, der er midtsøgende borgerlige partier, er også støttepartier.

De indgik i januar en aftale med Socialdemokratiet og Miljöparftiet, og i den såkaldte januaraftale står der privatisering af AF.

Den borgerlige opposition til regeringen og støttepartierne har erklæret, at den vil stemme for mistillid til arbejdsministeren, og så er der flertal.

Der var torsdag ikke fastsat et tidspunkt for afstemningen, og sidst på eftermiddagen indkaldte Löfven sine støtter til møde for at drøfte situationen.

- Det næste skridt for mig er, at partierne bag januaraftalen drøfter, hvordan vi kommer videre, siger Löfven ifølge Reuters.

Annelie Karlsson, Socialdemokratiets gruppeformand, siger til Expressen, at det er muligt, at det ender med regeringens afgang. Men det er for tidligt at sige.

- Alternativet er, at vi fortsætter og nominerer en ny arbejdsminister eller siger, at det ikke er muligt at regere med den struktur, vi har i dag.

Om det kan ende med valg, er usikkert.

Annelie Karlsson har også talt med Aftonbladet, og til avisen siger hun, at et nyvalg kan blive aktuelt.

Der er imidlertid flere partier, der vil gøre, hvad de kan, for at holde et nyvalg langt væk - hvis de altså tror på de seneste meningsmålinger.

Det gælder eksempelvis Socialdemokratiet, som har dårlige målinger.

Til gengæld stormer det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna frem og ligger til at blive Riksdagens næststørste parti - efter Socialdemokratiet - hvis der var valg nu.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce