cookie-og-privatlivspolitik
I Indonesien har røg fra skovbrande, der her ses i Palembang på Sumatra, har ført til voldsomt øget kritik af industrien omkring palmeolie. Palmeolien er den vigtigste årsag til, at regnskoven bliver ryddet i de to lande.
I Indonesien har røg fra skovbrande, der her ses i Palembang på Sumatra, har ført til voldsomt øget kritik af industrien omkring palmeolie. Palmeolien er den vigtigste årsag til, at regnskoven bliver ryddet i de to lande.
Foto: Abdul Qodir/Ritzau Scanpix

Udland

Rydning af Indonesiens regnskov støder på ny modstand

Supermarkeder i Jakarta er begyndt at fremhæve produkter "uden palmeolie" i protest mod brande i regnskovene.
18. september 2019 kl. 13:13 Af Ritzau

Annonce

Giftig røg fra et stort antal ulovlige nedbrændinger af skovbrande har tvunget tusindvis af skoler i Indonesien og Malaysia til at lukke.

I Indonesien har røgen ført til voldsomt øget kritik af industrien omkring palmeolie, som er den vigtigste årsag til, at den frodige regnskov bliver fældet i de to lande.

Indonesien er verdens største producent af den spiselige olie fra oliepalmerne. Olien, som anvendes i megen mad, selv om det er usundt, er årsag til, at landetes regnskov er de verdens mest truede.

Skovene brændes af for at skabe plads til plantager, hvilket navnlig kritiseres voldsomt i nabolandene, mens protesterne i selve Indonesien er nedtonede.

Men en ny situation kan være på vej, da der udbredt vrede over en aktuel kampagne for palmeolie, som regeringen står bag.

- Vi planter palmeolie for at kunne opfylde Indonesiens behov - blandt andet for at udvikle biodiesel og skabe mere håb, hedder det i den officielle kampagne, som kaldes "Good Palm".

Men skovbrande, som er langt værre end normalt på grund af vejrfænomenet El Niño, har krævet, at regeringen har måttet sætte over 9000 mand ind for at bekæmpe flammerne. Og røgen har skabt store problemer mange steder.

Det har ikke mindst vakt opsigt, at en pige på fire måneder døde af en lungeinfektion udløst af røgen.

Almindelige indbyggere kæmper med åndedrætsproblemer, områder trues af tørke, skoler må holdes lukket, og lufthavnstrafikken er ramt af store forstyrrelser.

Skyer af røg ligger hen over øerne Sumatra og Borneo.

- Regeringen burde stoppe med hele tiden at forsvare palmeolien som "en meget produktiv afgrøde", når det dækker over en meget dårligt ledelse af de eksisterende plantager, skriver en kritiker i et tweet - med brugernavnet @agnarendra.

Et andet tegn på tiltagende afstandtagen fra palmeolien er, at nogle supermarkeder i hovedstaden, Jakarta, er begyndt at udstille produkter, som er "uden palmeolie".

Myndighederne siger, at et område på 328.000 hektar - et område betydeligt større end Fyn - er brændt af siden januar.

Greenpeace Indonesia siger, at 80 procent af de ryddede skovområder er blevet brugt til palmeolieplantager og plantager til papirproduktion.

Brandene går ud over truede dyr som tigre, orangutanger, næsehorn og elefanter.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

AF: BJARKE ROSENKILDE

Narrens vise. 10. oktober 2019 kl. 16.29
Nu må Digelauget stoppe vanviddet 09. oktober 2019 kl. 10.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Blåpandet stram udlændinge politik 08. oktober 2019 kl. 15.54

AF: JOHN WENNERWALD

Eget vikarbureau 06. oktober 2019 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

EU og det besværlige demokrati. 02. oktober 2019 kl. 15.47

Annonce