cookie-og-privatlivspolitik
Valgplakater af Irans konservative chefdommer Ebrahim Raisi i byen Mashhad. Han er favorit til at blive Irans næste præsident ved valget fredag.
Valgplakater af Irans konservative chefdommer Ebrahim Raisi i byen Mashhad. Han er favorit til at blive Irans næste præsident ved valget fredag.
Foto: Shota Mizuno/Ritzau Scanpix

Udland

Ultrakonservativ står til sejr i Iran - men vælgere tøver

Der ventes lav deltagelse ved præsidentvalget i Iran fredag, hvor ultrakonservativ chefdommer er favorit.
17. juni 2021 kl. 10:44 Af Ritzau

Inden fredagens præsidentvalg i Iran har landets åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, i en tv-tale stærkt opfordret landets borgere til at stemme.

Men mange vælgere ser ud til at blive væk fra stemmestederne.

Alt peger før valgdagen på, at det bliver en af Khameneis håndgange mænd, den 60-årige Ebrahim Raisi, der bliver den næste præsident. Han er Irans øverste dommer og tilhører landets ultrakonservative religiøse elite.

Det bliver altså et ryk væk fra den mere moderate nuværende præsident, Hassan Rouhani, som ledte Iran til en atomaftale med verdens stormagter i 2015.

Indtil onsdag var der syv kandidater, som stillede op ved valget. Men tre kandidater er i sidste øjeblik sprunget fra.

Annonce

Der er udsigt til en lav valgprocent. En meningsmåling siger 41 procent, og det er meget lavt efter iransk målestok. Det kan svække regimets legitimitet.

Ved valget i 2017 stemte over 70 procent af vælgerne.

- Om mindre end 48 timer vil en afgørende begivenhed finde sted i landet. Ved at møde frem og stemme så bestemmer I landets skæbne i alle store spørgsmål, lød det i tv-talen onsdag fra den aldrende ayatollah Khamenei.

Under det iranske system så er Khamenei landets øverste leder, mens præsidenten er personen, der klarer de daglige forhåndenværende sager.

Demokrati er det ikke i vestlig forstand. For at opstille til præsidentvalget skal man godkendes af Vogternes Råd. Det er en lille forsamling af konservative religiøse ledere. De skal vurdere, om kandidaterne er loyale over for den islamiske orden i landet.

Annonce

I sidste måned fjernede Vogternes Råd med et pennestrøg alle kendte moderate kandidater, herunder den tidligere formand for parlamentet, Ali Larijani.

Den eneste moderate kandidat, der er tilbage, er den tidligere formand for Irans nationalbank, Abdolnasser Hemmati.

Vogternes Råd kan med deres hårde udvælgelse af kandidater have fået mange vælgere til at resignere.

Nogle reformvenlige politikere i Iran og dissidenter har opfordret til en valgboykot. Blandt andet med hashtagget #NotoIslamicRepublic, som er blevet flittigt tweetet i Iran og uden for landet.

Valget finder sted, mens Iran er i gang med at forhandle om en videreførelsen af atomaftalen fra 2015. Den trak USA sig ud af under præsident Donald Trump, men som Joe Biden har erklæret sig villig til på ny at tilslutte sig.

Annonce

Det er forhandlinger, som ikke umiddelbart vil blive påvirket af valget. I alle sager om Irans atomprogram er Khamenei den, der bestemmer.

En stor valgsejr til den konservative Raisi vil styrke hans chancer for at afløse den Khamenei som Irans åndelige leder.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE