cookie-og-privatlivspolitik
Gwen Tremmel og Inga Rasmussen oplever, at demente ældre har stor glæde af robot-kæledyrene, som de stiller til fri brug på stedet.

44

Billeder

Gwen Tremmel og Inga Rasmussen oplever, at demente ældre har stor glæde af robot-kæledyrene, som de stiller til fri brug på stedet.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Centre tilpasses svagere ældre

I Bangshavecentret i Maribo kommer typisk 20 plejekrævende ældre i dagtilbud hver dag. Og de er typisk dårligere end tidligere, og det stiller nye krav til faciliteterne. Heldigvis hjælper det, at der er frivillige og friske ældre, der skaber liv i huset med deres aktivitet, som de inddrager de svage ældre i. I Nakskov ligger et lignende tilbud - Skovcenteret - der også tilpasser sig til en fremtid med svagere ældre.
04. februar 2020 kl. 04:16 Af Daniel Brøns

Annonce

MARIBO De ældre bliver dårligere og dårligere, når de får en plads i et plejetilbud.

Det gælder på plejehjem, og det gælder også i dagtilbud som Bangshavecentret i Maribo, hvortil omkring 20 mentalt eller fysisk udfordrede ældre bliver kørt til med bus dagligt for at møde andre og for at få et aktivitets- og trænings-tilbud af professionelle i et center, der råder over alt fra sanse-rum til motionscenter og diverse aktivitetsrum af forskellig art. Selv robot-kæledyr er der investeret i - til stor glæde for de svageste.


Opgraderer toiletter

Men senest har de været nødt til at opgradere af hensyn til de svageste ældre, fortæller Gwen Tremmel, der er en overordnet leder af de kommunale aktivitets- og træningscentre og har særlig fokus på træning og genoptræning.

- Vi har været nødt til at ombygge toiletterne til ældre, der skal hjælpes, og så har vi frisket det hele op i hvide og grønne farver, så det er nemt at finde rundt, siger lederen, der er utroligt glad for, at det kan lade sig gøre at tilpasse sig et samfund med langt flere plejekrævende ældre.


Frivillige skaber liv

- På Bangshavecentret har vi jo den fordel, at frivillige og de ældre, der ikke er plejekrævende, også bruger stedet som et åbent tilbud. De kommer og arrangerer aktiviteter, som de plejekrævende borgere også kan være med til. Det er med til at gøre stedet mere levende, siger Gwen Tremmel, der holder centret bemandet med 6-7 ansatte fra 8-16.15 på hverdage.


Selvhjulpne frivillige

Resten af tiden styrer de frivillige og de selvhjulpne brugere selv huset - faktisk mellem 7 og 22 - i samarbejde med stedets frivilligkoordinator.

- Vekselvirkningen er meget værd, for er der gode aktiviteter for borgerne i det daglige, så kan de ansatte bedre fokusere på de aktiviteter, som de frivillige ikke er med i, siger hun og viser rundt i centret, hvor man som ældre medborger frit kan komme og deltage i aktiviteter som hovedsageligt handler om kroppen, håndarbejde whist og IT.

Og det er ganske gratis - blot man betaler for sin fortæring og sit materialeforbrug. Selv motionscenteret er helt gratis. Og er der overskud på i de frivilliges kasse, så går det typisk til nogle af de særlige arrangementer hen over året.

Sanserummene er mest tiltænkt de svageste, og her kan man for alvor få lov til at slappe af i et særligt rum med boblende akvarier og renlige robot-kæledyr. I lokalet ved siden af finder man en briks, der kan give vandstrålemassage med et tryk på fire bar - eventuelt til terapeutisk musik, som følger hjerterytmerne.


Sanseum for hjerneskadede

- Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke synes, at det er vildt behageligt, og for demente og andre hjerneskadede er det særligt rart, fordi det styrker deres kropsfornemmelse, siger Gwen Tremmel, der opfordrer interesserede i at komme ned i centret og se det. Mest fornuftigt vil være at komme ned en dag, der er en aktivitet, som man interesserer sig for, men ellers kan man hente et program. Og bor man ikke nær Maribo, så har kommunen også et lignende åbent tilbud på Skovcentret i Nakskov.

Du kan se billeder på Ugavisen Lollands hjemmeside.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce