cookie-og-privatlivspolitik
Den store jettestue er meget unik - og ventes at bestå i lang tid fremover, fortæller Marie Brinch.

28

Billeder

Den store jettestue er meget unik - og ventes at bestå i lang tid fremover, fortæller Marie Brinch.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Gammelt tyggegummi tiltrak 5500

En historie baseret på et stykke forhistorisk tyggegummi har foreløbig tiltrukket 5500 gæster til Stiftsmuseet i Maribo. Udstillingen er hyggelig formidling af livet i stenalderen set fra stenalderpigen Lolas perspektiv.
12. oktober 2020 kl. 09:27 Af Daniel Brøns

MARIBO En god arkæolog skal også gerne kunne finde historien bag, og det er netop det, der er sket i Stiftsmuseets udstilling om stenalderpigen Lola, der sommeren igennem har tiltrukket langt flere gæster end forventet.

Udstillingen tager sit udgangspunkt i et stykke "beg" af tjære og birkebark, som man ved, at unge mennesker i stenalderen har tygget. Ved udgravningerne ved Rødbyhavn har man været så heldig at finde et enkelt med DNA-spor, så man har kunnet konstatere, at en kvinde har tygget på det. Formentlig en ung kvinde, idet man normalt har fundet rester af beg nær de jordiske rester af unge mennesker, fortæller Marie Brinch, der er museumsinspektør og har ansvar for udstillingen i Maribo.

- Udstillingen har derfor taget konkret afsæt i livet for en ung kvinde, og gennem hendes liv gennemgår vi livet omkring 3700 FK - den tid, som fundene ved Rødbyhavn handler om, siger hun.

Udstillingen er ikke stor - og heller ikke særlig informationstung. Til gengæld er det meget hyggeligt at gå igennem den store sal, der med informationstavler viser fund fra udgravninger og kombinerer det med det, som Lola ville have fortalt. Ved pilespidserne kan det eksempelvis lyde "Jeg ser de mægtige pile krydse himlen. Jeg ser mægtige dyr falde for deres spyd, når de jager i skoven".

Teksterne er med andre ord ikke specielt informationstunge. Men oplevelsen af at gå i skoven, ved fjorden - eller gennem den store Jættestue - giver alligevel en fornemmelse af, hvordan livet kunne have været dengang for 3700 år siden.

Annonce

Og det er netop formidlingen, der trækker gæsterne, erkender Marie Brinch

- Mange af de udstillede genstande er ikke unikke, men enkelte ting er det nu alligevel, siger hun og fortæller, at den fugtige jord har bevaret fund som den nævnte begklump, en stenalderøkse med skaft samt flere pile, der er bevaret med helt eller dele af skaftet.

- Skafter plejer at forgå, så det er ret unikt, at vi har det her, fortæller hun og fortæller, at der også er fundet to 3700 år gamle fodspor.

I forhold til formidlingen for unge og børn, er der indrettet et lokale, hvor man kan gå på opdagelse i forskellige skuffer med fund og informationer omkring dem. Derudover er der naturligvis den imponerende jettestue, der er bygget lidt større end de originale - og som naturligvis indeholder gravrester også.

- Man skal helst kunne gå oprejst herinde, så vi har gjort stenene lidt større end normalt, men ellers er fornemmelsen fuldstændig som at gå i en rigtig jættestue, fortæller Marie Brinch, der tilbyder rundvisninger klokken 13 på onsdage og søndage og klokken 19 onsdag aften. Og så er det i øvrigt billigt at komme ind. Kun 65 kroner for voksne - og børn helt gratis.

Annonce

Udstillingen er åben i lang tid fremover, da ingen slut-dato er vedtaget. Du kan se billeder fra udstillingen på ual.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE