Annonce
Ugeavisen Lolland

Stjernestrikken var Maribo-rød

Vivian Høxbro mener, at Maribo er et naturligt centrum for kunsthåndværk - en by som har sine håndværkstraditioner. Foto: Daniel Brøns

På Lolland-Falster findes Danmarks mest velbevarede strikkehistorie - og i Maribo farvede de trøjerne.

STUBBEKØBING Midt i Vivian Høxbros hyggelige arbejdsværelse i Stubbekøbing - med udsigt til Bogø - findes formentlig et af Danmarks største skatkamre af viden om strik og historie. Den handler meget om Lolland-Falster, hvor hun har haft et tæt samarbejde med Museum Lolland-Falster, der har været dygtig til at passe på kulturarven.

- Da jeg i 2011 begyndte at studere de såkaldte "nat-trøjer", der er strikkede bluser med stjernemotiv, så fandt jeg ud af, at der kun fandtes 120 i hele Danmark - og halvdelen kunne jeg finde her i vores lokale arkiver, siger forfatteren, der oplyser, at striktrøjernes historie stammer helt tilbage til 1200-tallet, men at de studerede "nat-trøjer" med de karakteristiske stjernemotiver kun er bevaret fra slutningen af 1700-tallet.

Rød farve dominerende

Da hun studerede trøjerne, fandt hun frem til, at langt de fleste var røde - en landsdækkende mode.

- I mine bøger har jeg blandt andet et mønster over en bluse, som fandtes i Nysted, og jeg tror, at det har været den mest almindelige på øen, siger hun.

Hvorfor den røde farve var så populær, vides ikke, men moden har naturligvis haft betydning i alle tider.

- De fleste af trøjerne måtte efter strikkearbejdet en tur til København, hvor de blev farvet røde nær Rådhuspladsen - deraf navnet "Farvergade". Senere opstod også et farveri i Maribo, og selv om det næppe har ændret farvebetegnelsen til "Maribo-rød", så er det et eksempel på, at Maribo også i 1800-tallet har haft fokus på håndarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maribo kæmpestor

Vivian Høxbro glæder sig over, at håndarbejds-interessen faktisk har været helt frem til i dag, hvor Maribo formentlig er den by i Danmark, der har flest håndarbejdsbutikker pr. indbygger.

- I Nykøbing er der kun to, så det er ret fantastisk, at Maribo kan mønstre seks butikker.

At man har valgt at kalde festivalen for Craft Days synes Vivian Høxbro er helt rigtig, for håndarbejdet er i den grad blevet internationalt.

- Jeg har udgivet flere af mine bøger i USA på engelsk, og er er der meget stor interesse for skandinavisk kulturhistorie, siger hun og fortæller, at hun på "Nordic Heritage Museum" i Seattle fandt en trøje, som hun er sikker på er fra Falster.

Hun glæder sig over, at den amerikanske tradition med strikkecaféer også er nået til Lolland, hvor mange små byer har café-traditioner og mødes omkring det smukke håndværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trevlede op

Hun tænker, at der er lidt bedre chancer for, at fremtidens generationer kommer til at kunne se velbevarede eksempler på vores nuværende mode.

- Dengang var garn jo meget dyrt, så man trevlede det hele op og genbrugte både garn og silkebånd, siger hun og oplyser, at borgere i 1800-tallet næppe havde råd til mere end to eller tre trøjer i et helt liv.

- Men de var vigtige, for det var jo koldt i husene dengang, så typisk havde man en bomuldsundertrøje og derover den uldne, strikkede nattrøje (stjernetrøjen) over for at holde varmen, siger hun - for dog at tilføje, at modeluner også dengang kunne overtrumfe komfort.

- Den lange nat-trøje blev i begyndelsen af 1800-tallet erstattet med en noget kortere, som blev mere moderne. Men mønsteret har faktisk været meget konstant - så meget af designet er tidløst og kan også bruges i dag.

Vivian Høxbro giver foredrag på Maribo Craft Days den 14. oktober på Frilandsmuseet om de danske stjernestrik. Billetter på: www. kortlink.dk/2cyup

  • Vivian Høxbro mener, at Maribo er et naturligt centrum for kunsthåndværk - en by som har sine håndværkstraditioner. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet