cookie-og-privatlivspolitik
Birthe Kjær glæder sig til at optræde i Nykøbing på fredag.

5

Billeder

Birthe Kjær glæder sig til at optræde i Nykøbing på fredag.
Foto: Scanpix

WeekendTid

Birthe Kjær er klar til at male Nykøbing rød

I fire sæsoner stod Birthe Kjær på scenen i Nykøbing-revyen tilbage i 1970erne. Nu vender hun tilbage i sit kæmpe jubilæumsshow. Vi har mødt den 70-årige dansktop-dronning forud for koncerten på fredag.
03. november 2018 kl. 12:10 Af Hans Jørgen Møller

Annonce

Hun har malet byen rød. Hun har advaret mod en knaldrød gummibåd, og hun har sågar gået til bal uden trusser. Gennem et halvt århundrede har Birthe Kjær sunget sig ind i et utal af danske hjerter. Og selvom hun netop har rundet de 70 somre, så har hun ikke tænkt sig at svigte sit store publikum.

Tværtimod er Birthe Kjær i gang med sin store jubilæumsturné i anledning af at det i år er 50 år siden, hun indsang sin første plade med titlen "Arrivederci Franz".

Lige nu turnerer hun landet rundt med et storstilet jubilæumsshow, som indtil videre har fyldt de store musikhuse i Aarhus, Aalborg, Herning og Vejle. Og som på fredag lægger vejen forbi teatret i Nykøbing.

- Det har jeg glædet mig rigtig meget til. For Nykøbing Falster Teater bringer rigtig mange gode minder frem hos mig. Det var jo her, jeg var med i revyen i fire sæsoner i træk i Volmer Sørensens og Grethe Søncks storhedstid fra 1973-76, siger Birthe Kjær med et drømmende blik, da Folketidende møder hende på Skovshoved Hotel forud for koncerten.

- Det var en fantastisk tid. Det var som at komme ind i en stor familie. Vi var jo unge - jeg havde lejet et sommerhus ved Bøtø sammen med Henrik Krogsgaard, som var kapelmester på revyen. Vi kendte hinanden i forvejen fra nogle modeshows. Jeg fik knyttet en hel del gode venskaber dengang, siger Birthe Kjær, som også har optrådt i revyen på Sans Souci i Koldding, i Cirkusrevyen og i Hjørring Revyen.


Den relative alder

Som hun sidder der i den hvide sofa går det for alvor op for Folketidendes udsendte, at alder er en relativ ting.

Trods sine snart 60 år i showbusiness - hun startede allerede som 12-årig med at optræde med Sunshine Trioen i Aarhus - så ligner hun ikke en kvinde, der er en dag over 50.

Og selv er hun da også forundret over, at hun har været med så længe i revyer, dansktop, Melodi Grand Prix, på teater, i tv, osv.

- Jeg kan slet ikke forstå, hvor alle de år er blevet af. Det er jo det meste af mit liv. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi drømt om, da jeg stod ung og uskyldig og sang "Arrivederci Franz" dengang i 1968, siger Birthe Kjær.

Birthe Kjær rundede de 70 år 1. september i år, og umiddelbart efter gik hun i gang med den store jubilæumsturné med Feel Good Band, hvor hun har 10 musikere og to korpiger med. Og hvor repertoiret byder på evergreens og de store dansktop-hits. Men hvor der også bliver tid til viser, jazz og tysk pop.

- Jeg synes, jeg skal give mit publikum det hele, når jeg nu fejrer 50 år. Så jeg blander alle mine kort og bruger hele paletten. Og jeg er dybt taknemmelig for den måde, publikum tager imod det på. Det er virkelig rørende, og det gør mig samtidig meget ydmyg, siger den tidligere sparrekasseelev fra Østergade i Aarhus.


Giro 413

Birthe Kjær beskriver sit barndomshjem som et typisk Giro 413-hjem, når det gjaldt musikken.

- Vi lyttede til Giro 413 hver søndag. Det var Raquel Rastenni, Gustav Winkler og Birthe Wilke. Min mor sang godt og min far spillede diverse instrumenter med skiftende held, men ingen af dem kunne drømme om at optræde med det offentligt. Så det er ikke fra dem, jeg har fået trangen til at optræde.

I starten passede Birthe Kjær sin elevplads i Arbejdernes Spare og Lånekasse i Aarhus, sideløbende med at hun sang med Sunshine Trioen. Men efter at Johnny Reimar havde hørt hende synge på La Cabana i den jyske hovedstad, og tilbudt hende en pladekontrakt, blev elevpladsen i Sparekassen sat på standby.

- Jeg ville ikke droppe den helt, for jeg synes det var vigtigt at have noget at falde tilbage på, hvis nu det gik galt, siger Birthe Kjær med et stort smil.

At gå galt var det tæt på i 2005, hvor Birthe Kjær var med i Vild med dans på TV2. For midt under dansetræningen indtrådte tragedien. Hun blev ramt af en blodprop i hjertet. Hertil siger hun:

- Ved du hvad? Du sidder her på min anden fødselsdag. Det er i dag nøjagtigt 13 år siden, jeg blev genoplivet. Det var på et hængende hår. Selvfølgelig sidder det stadig i mig. Men på den gode måde, synes jeg. Jeg synes, det har givet mig et mere positivt syn på livet. Jeg tager en dag ad gangen nu, men er samtidig opmærksom på at glæde mig dagligt.


Mange toppe

Da jeg beder hende om at nævne toppen af hendes karriere, tænker Birthe Kjær sig grundigt om.

- Det er klart, at min tredjeplads ved Det Internationale Melodi Grand Prix i 1989 er en af toppene. At komme ud internationalt var stort. Men jeg synes, at jeg har haft så mange toppe. En af dem oplever jeg lige nu, hvor jeg bliver taget så godt imod af publikum - med fulde huse og alt.

- Men det kan jo være at folk tænker: Nu er hun blevet 70. Man ved jo aldrig, om hun kommer igen, siger Birthe Kjær med et stort grin.

Selv er hun dog opmærksom på, at der også er en udløbsdato for Birthe Kjær. Men den ligger bestemt ikke lige for.

- Næste år trapper jeg lidt ned, og optræder kun i de fire sommermåneder. Til de store festivaler, osv. Jeg håber på, at jeg stopper med at optræde i tide. Jeg føler mig overbevist om, at jeg selv kan mærke, hvornår det er. Jeg er nemlig selv en af de mest selvkritiske, siger Birthe Kjær.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce