Annonce
Jorden er giftig

3: Et oprivende opkald om fund af dioxiner

Hønsene havde fået prikket i noget, som havde forurenet deres æg. Foto: Jan Knudsen

Dette er historien om Svend-Aage og Vivian Lindahl, som ved et tilfælde opdagede, at deres grund var forurenet og fandt sig ladt alene med problemet. Artikelserien består af syv afsnit. Dette er tredje afsnit.

AFSNIT 3: Svend-Aage og Vivian mærkede, at de ikke kunne overkomme Strædet 1 med de mange symptomer, de havde fået at døje med, siden de flyttede ind. De mistænkte, at der måske var jordstråler under huset. De følte sig i hvert fald ikke tilpas der, så de besluttede, de ville væk derfra.

De kontaktede EDC i Maribo, som lavede en besigtigelse og udarbejdede en salgsvurdering. Den lå klar på skrift 28. oktober 2014 og lød på en salgspris på 350.000 kroner. 25.000 kroner lavere, end Svend-Aage og Vivian havde købt for. Men da de havde nået at betale en del af, var der kun gæld i ejendommen for 330.000 kroner. Så det så fornuftigt ud trods det, at et fald i huspriserne fjernede fortjenesten ved de forbedringer, de havde lavet på ejendommen.

Samme dag tidlig morgen ringede Fødevarestyrelsen med resultatet af undersøgelsen af de afhentede æg.

Det Svend-Aage og Vivian fik at vide gjorde dem oprevet. Der var fundet dioxin og dioxinlignende pcb i æggene, og fundet overskred grænseværdierne.

- Hva' kommer det af, husker Svend-Aage, at han spurgte.

Det kunne Fødevarestyrelsen også godt lide at vide. Hvornår Svend-Aage og Vivian var til at træffe hjemme?

- Jamen næsten altid, husker Svend-Aage, at han svarede.

Så slog det ham. Da de havde købt ejendommen, havde der ligget nogle bunker med aske, både ude bagved, hvor den ene af de tre hønsegårde nu lå, og i indkørslen. De bunker havde Svend-Aage samlet op, puttet i affaldssække og kørt på genbrugspladsen.

- Kan sådan nogle giftstoffer komme fra aske, husker han, at han spurgte, mens han kiggede grundende ud på sin kartoffelmark.

Ja, det kan de meget vel, lød svaret.

- Så vidste jeg godt, at det her var fandeme ikke godt, fortæller Svend-Aage.

Han ringede til ejendomsmægleren, som med det samme kom med den nedslående besked, at så kunne han ikke sælge ejendommen.

Svend-Aage og Vivian følte sig helt ved siden af sig selv. De kunne næsten ikke begribe det, der skete. Og tanken om at have solgt æg, som måske var farlige at spise eller kunne gøre folk syge, pinte Svend-Aage.

- Det var en forfærdelig situation at havne i, rent ud sagt forfærdelig, fortæller han.

Den hønsegård ude bagved skal nedlægges, tænkte Svend-Aage. Der var kun det ene at gøre, for han ville ikke risikere at sælge flere af de æg.

Samme dag lidt over middag gik han ud til hønsene, og én efter én slog ham dem bevidstløse mod træhuggeblokken, huggede hovedet af dem med en økse, puttede dem i sække og kørte dem til forbrændingen i Nykøbing. De første høns kunne han fange med hænderne, men de sidste høns var så opskræmte over nedslagtningen, at han måtte have et net i brug for at fange de sidste.

Vivian holdt sig indenfor, for hun kan ikke lide at se aflivninger af dyr.

Bagefter havde Svend-Aage det lidt bedre, fordi han havde elimineret risikoen for, at hans kunder fik forgiftede æg.

- Jeg begyndte også at fortælle dem, hvad der var fundet i æggene, og hvad jeg havde gjort ved det, fortæller han.

4. november kom Fødevarestyrelsen på besigtigelse for at finde ud, hvorfra dioxin og pcb eventuelt kunne stamme. De begyndte med, hen over en kop kaffe, at kigge på rapporten, over hvor meget dioxin, der var i æggene. Da Svend-Aage efterfølgende viste hønsegården frem og fortalte, at han havde slagtet 40 af sine høns, fik han at vide, at det var lidt vel drastisk. Det havde han ikke behøvet gøre, for den slags gift er ude af kroppen på høns tre uger efter, de har spist den, forklarede Fødevarestyrelsens tilsynsførende.

Så fik han øje på nogle underlige klumper i den tomme hønsegård. De var kommet frem efter hønsegården var rømmet, og det havde regnet. De var på størrelse med tennisbolde og lignede sorte månekratere.

- Det er godt nok slemt det her, husker Svend-Aage, at den tilsynsførende sagde, alt imens han sparkede til klumperne.

Så spurgte han, om Svend-Aage havde nogen idé om, hvad det var, tidligere ejer havde brændt af. Det havde Svend-Aage. For da han og Vivian købte Strædet 1, lå der ubrændt træ i brændefyret, blandt andet spånplade og noget der lignede en del af en telefonpæl.

- Men det smed vi bare ud, og så fik vi smeden til at ordne fyret, fortæller Svend-Aage.

Tilsynsførende lod vide, at Miljøstyrelsen skulle på banen.

- Er det her noget, vi andre kan blive påvirket af, husker Svend-Aage, at han spurgte.

Det er farligt for både dyr og mennesker, lød svaret.

- Hvis det var mig, var jeg flyttet i går, husker Svend-Aage, at tilsynsførende sagde.

Så gik de ind i spisestuen igen. Der gentog tilsynsførende udsagnet, da Vivian spurgte om de burde flytte.

Det begyndte at gå op for Svend-Aage, hvor slem situationen var.

Vivian mærkede modløsheden sætte ind. Hvordan skulle de dog komme af med ejendommen og væk derfra, når ejendomsmægler havde sagt, at han ikke længere kunne sælge ejendommen.

Svend-Aage havde det anderledes.

- Jeg tænkte, der må være nogen, der skal tage ansvar for det her. For det er ikke os, der har forurenet.

Svend-Aage undersøgte på nettet, hvilken påvirkning på helbredet dioxin og pcb har. Det krævede kun en hurtigt søgning, så stod det i alt sin gru bekræftet, hvad tilsynsførende havde sagt, at de stoffer er giftige for mennesker.

Af Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside fremgår det, at dioxin er et af de mest giftige stoffer, mennesket har frembragt, og at det mistænkes for at virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Der står også, at dioxin i små mængder i fødevarer er uundgåeligt, og at problemet med dioxin i fødevarer kun opstår, hvis mængden af dioxin bliver for høj. Som i tilfældet med æggene fra hønsehuset omme bagved på Strædet 1.

Læs første afsnit af serien: En drøm om et lille hus med jord til


Læs andet afsnit af serien: Et uforklarligt sammenbrud i kartoffelbedet

"Hvis man over længere tid spiser en fødevare med et for højt dioxinindhold, kan det på længere sigt være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende", står der konklusivt.

Der står også, at dioxin kan dannes ved forbrænding - af for eksempel imprægneret træ fra kontamineret materiale såsom gamle telefonpæle og jernbanesveller.

Dagen efter, 5. november 2014, skrev Svend-Aage et brev til Finanshuset Farsø A/S, hvor han forklarede dem situationen, og bad dem om at tage ejendommen tilbage. Han redegjorde for de helbredsproblemer, som han og Vivian havde oplevet, og som de nu frygtede havde hang sammen med Fødevarestyrelsens fund af dioxiner, og de økonomiske genvordigheder han forudså.

"Vi må desværre indse, at hvis vi ikke kan sælge æg og grønsager, som vi dyrker på ejendommen, vil vi ikke økonomisk have mulighed for at blive boende", argumenterede han og tilbød, at Finanshuset Farsø A/S kunne tage ejendommen tilbage for de skyldige 330.000 kroner, som resterede på pantebrevet.

Svend-Aage og Vivian klyngede sig til håbet.

- Vi vil gerne advare andre: Pas på! Lad være med at købe en ejendom på "tvangsauktions lignende" vilkår. Foto: Jan Knudsen
Svend-Aage og Vivian kunne næste ikke begribe det, der skete. Og tanken om at have solgt æg, som måske var farlige at spise eller kunne gøre folk syge, pinte Svend-Aage. Foto: Jan Knudsen
Strædet 1, som det så ud, da Svend-Aage og Vivian købte ejendommen i 2012. Foto: Privat
Svend-Aage begyndte at fortælle kunderne i dørsalget, hvad der var fundet i æggene. Foto: Jan Knudsen

Folketidende har, udover mange timers interview med Svend-Aage og Vivian Lindahl, benyttet sig af følgende skriftlige materiale for at kunne skrive artikelserien "Jorden er giftig":
Salgsopstillingen fra EDC fra købet af Strædet 1. Breve og mailkorrespondance mellem Svend-Aage og Vivian Lindahl og henholdsvis Region Sjælland, Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen, Farsø A/S, RKI, TopDanmark samt en række advokater. Aktindsigt i al korrespondance og samtlige akter i sagen i Lolland Kommune. Sagsakter fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Udskrifter af dombogen fra Retten i Nykøbing Falster. Uddrag af Svend-Aage og Vivian Lindahls sygejournaler.
Artikelserien er Svend-Aage og Vivan Lindahl beretning. Den giver deres oplevelse af forløbet, men underbygget af omtalte skriftlige kilder, der har dannet grundlag for at genskabe det hændelsesforløb, som tog sin begyndelse i 2012.

Annonce
Lokal nyt

FOLKETIDENDE FÅR NY CHEFREDAKTØR

Annonce
Annonce
Lokal nyt

MARKANT KURSSKIFTE: DR DROPPER DISNEY SJOV

Håndbold

NFH-SPILLER I FAMILIEFEJDE

Femern

FEMERNBYGGERI KOSTER 15,5 MILLIONER OM DAGEN

Lokal nyt

LÆGEVAGTENS TELEFONBØVL LØST

Sport

KAN HAN SLÅ VINGEGAARD OG VIKTOR? LOKAL ATLET NOMINERET TIL STOR HÆDERSPRIS

112

MÅLTE 450 - UDDELTE KUN BØDER

Lolland

SORTERING AF SKRALD FRA APRIL 2023

Lolland

RESTAURANTER KONKURS

Lokal nyt

DONORER FÅR NÆPPE KOMPENSATION

Lolland

SLUT MED HJEMMELAVET HAVREGRØD TIL ÆLDRE

Lolland

OPBAKNING TIL NY HAL

Lolland

REVY FÅR EN SIDSTE ØKONOMISK HÅNDSRÆKNING

Guldborgsund

BORGERMØDE BLIVER AFGØRENDE FOR KLIMA-Ø

Lokal nyt

LOLLAND-FALSTER FÅR NYE DOMMERSPIRER

Håndbold

NFH SMIDER BOMBE: SÆLGER STJERNESPILLER

Guldborgsund

RENÉ CHRISTENSEN ER BLEVET ANSAT

Annonce
Erhverv

PÅ VEJ TIL LOLLAND OG FALSTER: NU ER DE KØBT AF SHELL FOR MILLIARD-BELØB

Indland

VINTERVEJR SENDER ENERGIPRISER PÅ HIMMELFLUGT I DECEMBER

112

EFTER UHELD: VEJ GENÅBNET

Lokal nyt

REGION SJÆLLAND UDVIDER UNDERSØGELSE AF BENAMPUTATIONER

Indland

3,7 FERIEMILLIARDER VENTER BARE PÅ AT BLIVE UDBETALT

Indland

BORGERE KAN IKKE FÅ LOV AT BETALE GÆLD: OMUBUDSMAND GÅR IND I SAGEN

Lolland

NAKSKOV SIKRET REVY IGEN NÆSTE SOMMER

Annonce
Annonce