De voldsomme prisstigninger på både fødevarer, brændstof og elektricitet kan blive en temmelig dyr omgang, hvis man ikke ændrer sin indkøbsadfærd. Det vælger mange forbrugere derfor at gøre.
Ved et spørgsmål fra Folketidende i en lokal Facebook-gruppe svarer en del personer, at de gennemlæser tilbudsaviser og handler ind flere steder for at få de billigste varer. Glennie Johansen svarer derudover, at hendes familie bruger app'en "Strømpriser" og dermed ved, hvornår det er billigst at tænde opvaskemaskinen.
Susanne Juul Nielsen spiser rugbrødsmadder til aftensmad og sparer på kødet. Det betyder, at hun også sparer strøm til madlavning, ligesom at opvaskemaskinen ikke skal køre så ofte.
Charlotte B. Gade, forbrugerDet er jo helt grotesk, så dyrt det er blevet - øko-mælk til næsten 16 kroner. Jeg tror snart, at jeg køber min egen malkeko.
Nadja Elisabeth Koch går efter de billigere mærker og køber efter tilbud.
Og Michael Monberg går efter plantebaserede fødevarer, hvor priserne ikke er steget nær så meget. Eksempelvis skal man nu af med knap 32 kroner for en økologisk pakke Kærgaarden, imens den plantebaserede variant fra Naturli' koster 18,50 kroner.
Det kan altså være med til at spare familierne op til 35.000 kroner om året, lyder det fra cheføkonom ved Handelsbanken, Jes Asmussen, i et interview til TV2.
Mangel på brændstof
Krigen i Ukraine, et land, der jævnligt omtales som "Europas Kornkammer", er ifølge analytikere skyld i en del af prisstigningerne. Derudover spiller tørke, stigende energipriser og mangel på brændstof og gødning en rolle.
Inflation
- I juni 2022 steg det samlede forbrugerprisindeks med 8,2 procent i forhold til samme måned året før. I maj var den tilsvarende stigning 7,4 procent.
- Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden februar 1983, hvor årsstigningen var 8,7 procent.
- Det er i høj grad prisændringer inden for varer, der hæver årsstigningen i forbrugerprisindekset.
- Varer er i gennemsnit steget 12,7 procent det seneste år, og det er den højeste årsstigning siden februar 1982, hvor årsstigningen var 13,2 procent.
- Inden for varer er det i meget høj grad prisstigninger på fødevarer, el, brændstof og gas, der gør sig gældende i juni 2022.
- I top fem finder man smør (31,8 procent stigning siden juni 2021), pastaprodukter og couscous (28 procent), margarine og andre animalske fedtstoffer (28 procent), okse- og kalvekød (27 procent) og frisk mælk (24 procent).
Alt dette påvirker leverandørerne i fødevareindustrien, hvor Kim Madsen, administrerende direktør for Lantmännen Cerealia, der blandt andet producerer mel, gryn og müsli, også må tage bestik af de ændrede indkøbsvaner. Han har udtalt følgende til Finans:
- Vi kan tydeligt mærke på salget, at forbrugerne reagerer på den høje inflation ved at vælge produkter til lavere priser. Det kommer til udtryk ved, at forbrugerne til en vis grad fravælger mærkevaren og i stedet køber detailkædernes egne mærker. Opgjort i mængder er vores salg stabilt, men det forskydes ned mod de billigere varianter.
Køber mere på tilbud
I Føtex Nykøbing Falster er det for butikschef Christian Thomsen "meget tydeligt", at kunderne vælger andre fødevarer.
- De dropper de dyrere varer og køber vores billigserie. Derudover vælger mange at købe svinekød frem for okse, og så køber de markant mere på tilbud.
Marie-Louise Keis Jensen, forbrugerJeg har købt meget få ting, som ikke stod på min indkøbsliste! Jeg holder mig stadig inden for det budget, jeg havde, før alt steg. Jeg vil endda sige, at jeg sparer penge nu.
For at hjælpe kunderne forsøger personalet at gøre yderligere opmærksom på de billigere varer i sortimentet.
- Og så prøver vi også at gøre opmærksom på, at så meget sparer man altså ikke ved at skifte over til discountbutikkerne, tilføjer han.
Under coronanedlukningen var situationen en anden for butikkerne. Da man ikke kunne gå på restaurant, eksperimenterede folk med at lave mad i køkkenet, og de benyttede sig af lækre opskrifter med brug af gode specialiteter.
- Men det er stoppet, må jeg bare sige.
Rester får et nyt liv
Indtil priserne falder, deler lokale forbrugere gerne ud af deres nye indkøbsvaner.
Christian Thomsen, butikschef, Føtex Nykøbing FalsterDe dropper de dyrere varer og køber vores billigserie. Derudover vælger mange at købe svinekød frem for okse, og så køber de markant mere på tilbud.
Sanne Langkjær Walther Hinsch forklarer, at hendes familie sørger for at undgå madspild og laver kedelige rester om til nye retter. Derudover har de skåret ned på oksekød.
- Det er simpelthen blevet for dyrt, siger hun.
Marie-Louise Keis Jensen handler også efter tilbuddene og undgår at besøge et supermarked, når hun er sulten.
- Jeg har købt meget få ting, som ikke stod på min indkøbsliste! Jeg holder mig stadig inden for det budget, jeg havde, før alt steg. Jeg vil endda sige, at jeg sparer penge nu.
Charlotte B. Gade laver så meget, hun selv kan komme til, for ikke at skulle købe.
- Men det er jo helt grotesk, så dyrt det er blevet - øko-mælk til næsten 16 kroner. Jeg tror snart, at jeg køber min egen malkeko.