Annonce
Lolland

DE FLESTE SMÅBØRNSFORÆLDRE VÆLGER MADPAKKEN FRA

Gaia i Nakskov er blandt de daginstitutioner, der længe har gjort brug af den kommunale forældrebetalte madordning. Arkivfoto: Jan Knudsen
I 12 ud af 13 daginstitutioner i Lolland Kommune har forældrene valgt at tilslutte sig madordningen "Sundt Frokostmåltid".

LOLLAND: Snart skal der smøres langt færre madpakker rundt om i hjemmene.

Fra 1. januar 2023 stiger antallet af daginstitutioner, som får maden leveret fra Intern Service i Lolland Kommune, nemlig til næsten samtlige.

Det er således kun i Mælkebøtten i Nakskov, at forældrene har valgt at holde fast i de hjemmesmurte madder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Madordningen "Sundt Frokostmåltid" har igennem de senere år opnået hastigt stigende popularitet hos småbørnsforældrene i kommunen.

I perioden til og med 2018 var interessen ellers i bund, idet forældrene over en bred kam takkede nej til tilbuddet. Men så skete der noget.

I perioden 2019-2020 sagde forældrene i fire daginstitutioner ja tak, og i perioden 2021-2022 gjaldt det, ovenpå en overvejende positiv evaluering af ordningen, syv daginstitutioner.

I 2023-2024 kommer det tal så op på 12 ud af i alt 13 daginstitutioner.

Valgt ved flertalsafstemning

Madordningen bliver valgt af forældrene for perioder på to år.

Det sker ved flertalsafstemninger via et elektronisk spørgeskema, og ved det seneste valg i juni var stemmeprocenten 86,8 procent.

Selve frokostmåltidet er forældrebetalt, mens udgifter til etablering af ordningen og til friplads-og søskendetilskud er en kommunal udgift.

Det betyder med andre ord, at de økonomisk trængte familier, der i forvejen får friplads til deres børn, også får frokosten betalt af kommunen.

Denne udgift søger børne- og skoleudvalgets efter fast praksis økonomiudvalget om gennem en ansøgning og tillægsbevillig. En sag herom fremlægges derfor i forbindelse med sagen om godkendelse af første kvartalsregnskab i 2023.

Ifølge sektoren Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune er det meget positivt, at næsten alle institutioner fremadrettet deltager i frokostmåltidet.

Det fremgår af en orientering til det seneste møde i børne- og skoleudvalget.

- Ud over sit egentlige formål skaber frokostmåltidet et fællesskab omkring måltidet, fordi alle spiser det samme, ligesom frokosten bliver et nyt læringsrum for den pædagogiske praksis. Frokostmåltidet leverer således på alle de læreplanstemaer, der gælder for dagtilbud, påpeger sektoren i orienteringen.


Ud over sit egentlige formål skaber frokostmåltidet et fællesskab omkring måltidet, fordi alle spiser det samme.

Orientering fra Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune til børne- og skoleudvalget

Fordele ved en madordning:

  • En madordning i institutionen er mere end bare sund mad - den bidrager med en masse andre gode ting til hverdagen og er med til at udvikle børns madglæde. Erfaringer fra institutioner, som har frokostordninger viser, at både småt-spisende og de allermest kræsne børn begynder at spise mere, de tager mod til sig og spiser mere varieret. Børn får lyst, mod og vilje til på egen hånd at træffe valg, der tilgodeser trivsel og sundhed. Med frokostordninger lærer børn at spise varieret - de smager på alle de forskellige ting, der er på bordet. Alle de institutioner, som indfører madordning, melder tilbage, at de er positivt overrasket over, at børnenes mod på mad forandrer sig, når alle spiser den samme mad. Ikke mere konkurrence om ”den bedste madpakke” og ingen børn, der altid sidder med den usunde madpakke til frokost.
Kilde: Lolland Kommune
Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen kommer nok til at stige

Forældrene kan dog forvente en prisstigning på den månedlige udgift til frokostordningen. Børne- og skoleudvalget har nemlig indstillet en takststigning til økonomiudvalget og byrådets godkendelse, hvor taksten for et sundt frokostmåltid stiger fra 598 kroner per måned i 2022 til 646 kroner per måned i 2023.

Det betyder, ifølge sagsfremstillingen til økonomiudvalget, at taksten for et sundt frokost måltid er steget mere end normalt. Men det har sin forklaring. Det skyldes nemlig, at inflation har gjort prisen for råvare og transport af mad dyrere, fremgår det.

I marts 2022 bad børne- og skoleudvalget ellers administrationen om at beregne udgiften til at

Intern Service i Lolland Kommune er nu ved at forberede den forøgelse i kapacitet, der skal til for at kunne øge produktionen til det nye omfang.

Fakta om "Sundt Frokostmåltid":

  • Forældrene bestemmer i forbindelse med en afstemning hvert andet år, om deres daginstitution skal benytte kommunens tilbud om et sundt frokostmåltid.
  • Lolland Kommunes Intern Service, som er en del af sektoren Service og Bygninger, står for levering af det sunde frokostmåltid og sørger også for den fornødne medarbejder i institutionerne omkring anretning af - og afrydning fra måltidet. 
  • Maden produceres i Intern Services produktionskøkkener og bliver leveret til institutionerne dagligt, hvorefter maden anrettes i institutionen.
Kilde: Lolland Kommune
  • 12nak_madordning i børnehaven Gaia1
    Gaia i Nakskov er blandt de daginstitutioner, der længe har gjort brug af den kommunale forældrebetalte madordning. Arkivfoto: Jan Knudsen
Annonce
112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof