Annonce
Lolland

FØRSTE SKOLEDAG: - VI ER KOMMET TIL MARIBO FOR BØRNENES SKYLD

Det har taget lidt tid, men nu er vild-med-vilje-frøene på de små høje ved Lolland International School for alvor sprunget ud i et smukt blomsterflor. Selve skolen er også vokset godt med opgaven det første år. Nu er forældre, elever og lærere klar til at springe ud i det andet skoleår. Foto: Anders Knudsen
Den internationale skole i Maribo tog hul på andet skoleår mandag med mange nye elever og nye lærere. Men skolen kan hurtigt få et luksusproblem.

MARIBO: - Velkommen!

Skoleleder på den internationale skole i Maribo, Dominic Maher, slår ikke længere knuder på tungen, når han skal byde nye elever, lærere og forældre velkommen på dansk til et nyt skoleår ... selv om "Mariehønen Evigglad" var et udfordrende sangvalg - også for ham.

Det første skoleår er veloverstået, og skolen har nu fundet sig til rette. Som det sidste er de små bakker i skolens udeområde nu sprunget ud med den vilde lollandske blomsterblanding, så ungerne kan lege i valmuer, kornblomster og margueritter.

Annonce
En helt særlig velkomst fik de små nye 0. klasse-elever. I alt starter 22 nye elever på skolen, så der er nye ansigter i alle klasser. Foto: Anders Knudsen


Inde i klasseværelserne har undervisningen også fundet sit rette leje og foregår helt fint på en blanding af engelsk og dansk.

To af de tre nye lærere blev også præsenteret. Matematiklærerinden Meredith er oprindeligt fra USA, men har studeret i Danmark, og har arbejdet i den danske folkeskole som lærer før. Dansklærerinden Karina har en baggrund fra folkeskolen og VUC. Derudover kommer der også tysklæreren Lydia et par timer om ugen. Foto: Anders Knudsen

- Hvis man ser på en skoles livscyklus, så er vi stadig i begyndelsen. Men vi har lært at gå. Så vi er vel kommet godt i gang med småbarnsalderen, griner Dominic Maher.

Det er et velvoksent "småbarn", der 27. august fejrer etårsfødselsdag. Her ved indgangen til det nye skoleår har Lolland International School 80 elever indskrevet, heraf 22 nye.

- Det var lige præcis, hvad vi regnede med og håbede på. Og vi regner med, at vi meget snart ... i løbet af skoleåret rammer loftet på de 100 elever, siger skolelederen med bekymrede rynker i panden.

Det var lige præcis, hvad vi regnede med og håbede på. Og vi regner med, at vi meget snart ... i løbet af skoleåret rammer loftet på de 100 elever.

Dominic Maher, skoleleder på Lolland International School
Skoleleder Dominic Maher siger, at børnesygdommene nu er overstået, og Lolland International School har fundet sig til rette i lokalerne på Skimminge i Maribo. Men den etårige skole har voldsomt vokseværk, så rammerne kan hurtigt blive for små. Foto: Anders Knudsen

Der kommer hele tiden nye udenlandske familier til Lolland Kommune.

Femern A/S har endnu ikke ramt toppen for udenlandske ansatte, og med en stor mangel på arbejdskraft i alle brancher - og især på sundhedsområdet i Lolland Kommune - kan en vis tilstrømning af udenlandske familier imødeses det næste års tid. De søger helt naturligt mod Lolland International School.

- Vores familier har typisk tre børn. Og de vil gerne have en skole, der kan tilbyde plads til både de yngste og de ældste søskende. Vores ældste klasse er fyldt med 19 børn, så det kan meget hurtigt blive et problem. Så det skal vi jo forsøge at få løst, siger Dominic Maher.

Han fortæller, at mange af de udenlandske familier har svært ved at finde lejeboliger på Lolland nu, så nogle af familierne har fået plads på campingpladser og hoteller, mens de leder efter fast bolig.

Når man sådan skal gå hen til sine nye lærere og kammerater helt alene, er det rart at få et knus at varme sig på. Foto: Anders Knudsen

Uholdbart i Ungarn

En af de familier, som har fundet drømmeboligen - og har fået plads i dette skoleår, er børnene Kristóf på ni år og Blonka på syv år med forældrene Réka og István Kürlösi Howáth fra Ungarn. De har kigget på internationale skoler i både Aarhus og København, men faldt for skolen i Maribo.

Réka og István Kürlösi Howáth var blandt de nye forældre, som næsten var lige så nervøse som børnene på første skoledag. De er glade for at have fundet en god skole til Kristóf på ni år og Blonka på syv år. Foto: Anders Knudsen

- Vi er kommet til Maribo for børnenes skyld. Vi søgte efter en tryg og god skole til dem i et lille, trygt samfund. Det har vi fundet her, siger Réka.

Vi søgte efter en tryg og god skole til dem i et lille, trygt samfund. Det har vi fundet her.

Réka Howáth, forælder på Lolland International School

Hun er selvstændig virksomhedskonsulent og ledelsescoach, mens István er virksomhedsanalytiker med ønske om at finde job på Femern-projektet.

Situationen i Ungarn, hvor premierminister Viktor Orbán har indført et såkaldt "illiberalt kristent demokrati", er blevet uholdbar for mange veluddannede, der tager flugten fra landet.

- Vi voksne kan måske godt leve i den slags samfund, men vores børn skal ikke vokse op i det, siger István.

- Vi skammer os sådan over den måde, vores land har udviklet sig på, siger Réka om Ungarns udvikling, hvor der blandt andet slås hårdt ned på seksuelle minoriteter.

István har tidligere været på besøg i Danmark, og parret har i deres søgen efter et fredeligt sted, hvor deres børn kan vokse op, læst meget om "verdens lykkeligste land".

- Man må bare sige, at alt det, vi har fået at vide om landet, det har danskerne selv bekræftet. I har et virkelig dejligt samfund.

På gangen lærer de nye elever at stå pænt og vente, når de skal ind i et klasselokale. Det kan ellers være svært, når man har været spændt på at skulle starte i skole. Foto: Anders Knudsen
Annonce

Åben dialog

Familien tog en roadtrip til Danmark i sommer, og efter et familieråd blev beslutningen endelig truffet. Nu er der købt hus på Sdr. Boulevard, der terpes i det danske sprog, og endnu en milepæl blev nået mandag ved den første skoledag.

For ægteparret har beslutningen om at flytte til Lolland haft meget med den internationale skole at gøre. Begge børn er adopteret, og det er vigtigt for forældrene, at der kan være så meget åbenhed om det som overhovedet muligt.

- Vi vil gerne have en skole, som har en åben dialog, og som kommunikerer meget med forældrene. Det har vi nu fået, smiler Réka.

Mange af de nye forældre havde spørgsmål til skoleleder Dominic Maher. En ting er, at ens barn skal starte i skole, noget andet er, at det sker i et samfund, man slet ikke kender. Så der var sat god tid af til, at forældrene kunne opdateres over en kop kaffe. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

SKOLE REJSTE PENGE TIL INFLATIONSRAMTE FORÆLDRE

Annonce
Annonce
Lolland

KOMMUNE KLAGER OVER ARTIKEL I UGEAVIS

112

BUS UNDERSØGT: ÉN KUFFERT VILLE INGEN KENDES VED

112

ÆGTEPAR OPSØGT OG FORSØGT AFPRESSET I DERES EGET HJEM

Guldborgsund

BLINK, BLINK, SLUK: STRØMSVIGT VED JULETRÆS-TÆNDING

Lolland

LUFTFORURENING? KOMMUNE KUNNE IKKE LUGTE NOGET

Lolland

BYRÅDSMEDLEM SKIFTER PARTI OG GIVER S ABSOLUT FLERTAL

Vejr

OVERGANGEN TIL DECEMBER BYDER IKKE PÅ RIGTIGT VINTERLIGT VEJR

Lolland

- JEG PRØVEDE AT RÅBE OP, MEN JEG BLEV KASTET RUNDT

Guldborgsund

HER KAN DU SNART HENTE SUSHI

Håndbold

USKARPE NFH TABTE TIL ODENSE

Juletid

DET ER STADIG MULIGT AT SKAFFE JULEANDEN

Guldborgsund

KRIG OG KLIMAKRISE ER EN DEL AF PRISBELØNNET LOLLIKS HVERDAG

Indland

PATIENTERS VENTETID PÅ UDREDNING OG BEHANDLING STIGER I HELE LANDET

Indland

OLIEPRISEN DYKKER IGEN - BENZINPRIS LIGGER OMKRING NYTÅRSNIVEAU

Lolland

MASSER AF JULELYS OVER LOLLAND

Erhverv

BUTIKKER FIK OVERRASKENDE TRAVLR PÅ BLACK FRIDAY

Annonce
Lolland

LOKAL FORFATTER BEGÅR LOLLANDSK FORBRYDERALBUM

Guldborgsund

PÅ STOFFER MED VÅBEN I LASTBILEN

Lolland

JULEHJÆLP: REKORD-DONATION TIL REKORDMANGE ANSØGERE

Guldborgsund

UNDERBUKSER OG SUND SKEPSIS KAN BESKYTTE MOD IT-SVINDEL

Guldborgsund

PRIVATSKOLE GODKENDT AF MINISTERIUM

Guldborgsund

AMBITIØS UDVIKLINGSPLAN ER KLAR FOR FÆRGEHAVN

Lolland

HVEM SKAL VÆRE ÅRETS Ø 2023?

Annonce
Annonce