Annonce
Politik

Politisk nybegynder er spidskandidat

En gammel Nakskovdreng, Per Kim Nielsen, er vendt tilbage til sin fødeegn og er nu Nakskov Listens bud på en ny borgmester. Af mange vil han være kendt under sit gamle spejdernavn, Per Bade. Foto: Jan Knudsen

Per Kim Nielsen har masser af erfaring med at påvirke politikere, nu stiller han selv op.

LOLLAND Under navnet Nakskov Listen stiller udbryderne af Lokallisten Lolland og nye kandidater op til kommunalvalget til november.

Listenavnet har været i brug to gange før: Under besættelsen var det Nakskov Listen, også kaldt Johnsen-listen, med folk fra det dengang forbudte DKP, der satte sig på fire pladser i byrådet og var tæt på at vælte Socialdemokratiets flertal i 1943.

Det andet politiske udspil under navnet Nakskov Listen førte i 1997 til, at 83-års socialdemokratisk, enevældigt styre i Nakskov blev brudt, og SF'eren Flemming Bonne Hansen kunne sætte sig i borgmesterstolen med borgerlige stemmer i ryggen.

Den nyeste Nakskov Listen møder med en i politik spritny mand, Per Kim Nielsen, som spidskandidat:

- Min kone og jeg har snakket meget om de problemer, vi kunne se på Lolland, og om at der burde gøres noget, og partiprogrammet, som Nakskov Listen meldte ud, passede lige til mine tanker, fortæller Per Kim Nielsen.

- Og de andre fra listen blev så hurtigt enig om, at jeg skulle stå først på partilisten - for jeg kan snakke - og det er da meget sandsynligt, at jeg ruller ind i byrådet, lyder det fra den nye mand i politik.

Hvordan man gebærder sig i politik, har Per Kim Nielsen dog masser af erfaring med gennem sit 18 års virke for Kræftens Bekæmpelse, hvor han har overbevist folketingsmedlemmer, ministre og EU-parlamentarikere om vejen, der skal trædes for at få folk til at kvitte smøgerne.

Charlie elsker at være flyttet fra Jyllinge til Gloslunde og kræver luftetur ved stranden hver dag klokken 15. Foto: Jan Knudsen

Borgerne bliver ikke hørt

For tre år siden flyttede han tilbage til Vestlolland med sin kone Joan og måtte undre sig over, at han synes, at borgerne fortsat ikke bliver hørt:

- Min far var bademester i Nakskov Svømmehal og fik kun jobbet, fordi han meldte sig ind i Socialdemokratiet og havde partibogen i orden. Det var et partistyre, der styrede udviklingen. Da jeg senere kom tilbage til Nakskov for at starte teknisk gymnasium, var det byens spidser udenfor byrådet, der bestemte: fagforeningsbosser, virksomhedsejere og andre stærke personligheder, og nu regnede jeg så med, at der var sket ændringer, men borgerne bliver fortsat ikke hørt.

- Nu er det borgmesteren, der bestemmer, og så sidder der en masse nikkedukker i byrådssalen, der ikke åbner deres mund. Den eneste, der bider fra sig, er Enhedslisten. Men selv om man har lavet en konstitueringsaftale, kan man altså godt diskutere de sager, man træffer beslutning om, siger Per Kim Nielsen.

Det er da udmærket, at vi får renoveret Axeltorv i Nakskov, men projektet skal have udspring i noget, borgerne ønsker. Man skal ikke smide et færdigt projekt i hovedet på folk, ligesom det i øvrigt nu sker med helhedsplanen i Kragenæs, lyder det.

- Borgerne skal med ind og definere behovet, før der laves udkast, og hvis tingene kommer tidligere i høring, vil der også blive færre utilfredse, og kommunen vil få en større opbakning til projekterne. Ændringer skal tilpasses behov og ønsker og ikke komme fra konsulenter og arkitekter, mener Per Kim Nielsen.

En eklatant mangel på borgerinddragelse mener spidskandidaten eksempelvis, der er i forbindelse med forslaget til Kommuneplan for Lolland Kommune frem til 2033.

Per Kim Nielsen - der vil kaldes Per Kim og ikke Per - er 65 år, ny i politik og strøget ind som Nakskov Listens spidskandidat.
Han er født i Nakskov og vokset op der og i Charlottenlund, syd for Dannemare, og flyttede til København for at læse biologi og kemi på Roskilde Universitetscenter. Efterfølgende har han undervist på den naturvidenskabelige basisuddannelse på RUC samt været gymnasielærer i Farum og Næstved. I 1986 vendte han tilbage til Nakskov, hvor han var med til at starte teknisk gymnasium, altså htx-uddannelsen.
Fra 1998 og 18 år frem var han projektchef i Kræftens Bekæmpelse i København og har været bosat i Jyllinge, men flyttede for tre år siden til Gloslunde med sin kone Joan og deres hund Charlie. De har tilsammen fire voksne børn.
Per Kim Nielsen underviser ti timer om ugen på sin gamle arbejdsplads, Campus Nakskov, og er nyvalgt formand for foreningen Kulturroen.

Lukningen af Dannelunde Skole - der nu også står og forfalder - fik gjort Per Kim Nielsen politisk aktiv. Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

600 svære sider

- Planen har mange elementer, der får betydning for alle i kommunen og for, hvad der vil ske på de forskellige områder i kommunen frem til 2033. Den er i høring nu, og der var borgermøde for 14 dage siden i Rødby, hvor der kom 30. De 10 til 15 var fra kommunens administration, og borgmesteren selv sagde, at han ikke har læst hele planen.

De 600 sider skal vedtages til december, hvor planen så binder de kommende byråd op på det vedtagne. Kommuneplanen er et godt eksempel på, hvor kommunen laver en proces, hvor man er helt sikker på ikke at få nogle høringssvar - eller ganske få.

- Der kunne være massevis af diskussioner i de emner, der udstikkes rammer for, hvis man havde taget det gradvist op i god tid og sektor for sektor, påpeger Per Kim Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En vindmølle i baghaven?

I planen kan man blandt andet se, om man får en vindmølle i baghaven. Nakskov Listen vil rigtig gerne vedvarende energikilder, men de store vindmøller skal ud at stå på havbunden.

Da Per Kim Nielsen og hans kone Joan for tre år siden flyttede til det hvide hus i Gloslunde Gade, hvor der før har været posthus og senest frisør, engagerede de sig også i den helt lokale forening Kulturroen.

- Vi flyttede herned for at få fred og ro, og så slår pengene jo også længere til her. Vi ville gerne lære nogle at kende, og Joan startede i strikkeklubben, og vi meldte os til Kulturroen, hvor der den sidste torsdag i måneden er 40 til fællesspisning i konfirmandstuen.

- Men det kunne jo også have foregået på Dannelunde Skole i den tidligere sfo og børnehave - der bare står tom - hvis vi og andre havde fået lov til at bruge lokalerne.

- For det er altså vigtigt, at der er funktioner i lokalsamfundet, og kultur holder sammen på et samfund og skaber sammenhold, og så kan tilflytterne jo lære nogle at kende, og de ældre skal ikke sidde alene.

- Så i stedet for at borgerne får nej til deres forespørgsel - som vi ofte hører er tilfældet - vil Nakskov Listen sige: Lad os kigge på det og se, hvad vi kan gøre, lover Per Kim Nielsen.

- Min morfar, Hans Christian Rasmussen, var arbejdsløs arbejdsmand og sammen med min mormor, Anna Margrethe Rasmussen, der var kasserer i DKP, med til at lave oprør - eller revolution - i Nakskov i 1931. De stod ikke i første række, men gjorde med borgerne i Nakskov oprør mod bystyret og råbte "Rejs dig, Emil Koch."

- Måske skal vi igen til at råbe op og kræve demokrati. Nakskov Listen vil udvikle demokratiet sammen med alle borgerne og kan derfor kun opfordre vælgerne til at rejse sig og stemme, lyder det fra Per Kim Nielsen.

Emil Koch var havnearbejder og formand for arbejdsmændene i Nakskov og socialdemokratisk byrådsmedlem.

Emil Koch rejste sig og støttede de arbejdsløses krav til byrådet i februar 1931 og blev tiltalt ved Højesteret for at være anstifter, da arbejderne senere trodsede politiets forbud mod at gå i demonstration.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken røde eller blå

- Men i Nakskov Listen er vi altså hverken røde eller blå, skynder spidskandidaten sig at understrege.

- Det er sagerne, der vil afgøre, hvordan vi vil stemme.

Et andet vigtigt fokusområde for Nakskov Listen er, at kommunen, erhvervsvirksomheder, fagforeninger og erhvervsskolerne sætter sig ned sammen og får lavet en analyse af, hvilke uddannelser der bliver behov for, og begynder at uddanne.

For flere virksomheder er jo på vej, deriblandt et hvederaffinaderi med mange arbejdspladser og biogasanlægget i Abed.

- Celf har godkendelse til at starte uddannelsen til industritekniker, så den kan man hurtigt starte, og der vil også være praktikpladser og job til dem, der uddanner sig, uden at de behøver at rejse væk, fremhæver byrådskandidaten.

Noget, Lolland også mangler, er gode, offentlige transportmuligheder, især i landområderne.

- Lolland kan blive frikommune, og så kan vi lave vores eget bussystem, hvor der bruges mindre busser, og kørslen tilrettelægges i forhold til behov - og busserne må gerne være gratis, forklarer Per Kim Nielsen.

  • En gammel Nakskovdreng, Per Kim Nielsen, er vendt tilbage til sin fødeegn og er nu Nakskov Listens bud på en ny borgmester. Af mange vil han være kendt under sit gamle spejdernavn, Per Bade. Foto: Jan Knudsen
  • Charlie elsker at være flyttet fra Jyllinge til Gloslunde og kræver luftetur ved stranden hver dag klokken 15. Foto: Jan Knudsen
  • Lukningen af Dannelunde Skole - der nu også står og forfalder - fik gjort Per Kim Nielsen politisk aktiv. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Kørte med tog ind i Ukraine: - Man mærker mest krigens nærvær på stemningen

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof