Annonce
Guldborgsund

Sejlklubber vil have brolukning udskudt

Sidste sommer fejrede de lokale sejlklubber, at en langvarig kamp for, at broklappen også kan åbnes, når Femern Bælt-forbindelsen er en realitet, blev vundet. Nu skal klappen holdes lukket det meste af august og i flere måneder derefter, og det er sejlerne ikke begejstrede for. Foto: Flemming K. Karlsen/arkivfoto

Broklappen skal lukkes i flere måneder i år, men tidspunktet er uheldigt, mener lokale lystsejlere.

NYKØBING Som vi kunne fortælle i Folketidende i går, skal broklappen i Kong Frederik IX's Bro, der forbinder Lolland og Falster over Guldborgsund ved Nykøbing, lukkes i en længere periode senere på året.

Det oplyste transportminister Benny Engelbrecht (S) på vegne af Banedanmark i en orientering til forligspartierne bag aftalen om den faste Femern Bælt-forbindelse.

Årsagen er det igangværende anlægsarbejde med jernbaneanlæg på den danske side af Femern Bælt samt installering af et nyt signalsystem til togtrafikken.

Helt konkret er det planen, at broklappen i perioden fra 9. til 31. august kun vil blive åbnet for lystsejlere og anden skibstrafik i weekenderne. Og fra 1. september og frem til midten af december vil broen være helt lukket for gennemsejlinger.

Det er dog ikke en plan, der vækker glæde hos de lokale sejlklubber, som sidste år endte med at vinde en lang kamp for, at broklappen også fortsat skal kunne åbnes for gennemsejling, når Femern Bælt-forbindelsen åbner.

I slutningen af august er det planen, at kapsejladsen Guldborgsund Baltic Race skal finde sted med udgangspunkt fra Nykøbing. Men det kan blive et problem, hvis broklappen skal være lukket, advarer sejlklub-formand. Billedet her er fra den nye kapsejlads' forgænger, Vegvisir Race. Foto: Anders Knudsen/arkivfoto

Beder om udsættelse

Sejlklubberne, der har organiseret sig i netværket Sejlklubberne i Guldborgsund Kommune (SIG), bad i går Banedanmark om at overveje muligheden for at udsætte de planlagte arbejder til efter 15. oktober. En anmodning, de også har orienteret politikerne i Folketingets transportudvalg om.

- Det er et uheldigt tidspunkt, man lukker ned på i forhold til besøg af gæstesejlere i perioden, især da vi nu har fået alle afmærkninger justeret mellem Kong Frederik IXs Bro og Gedser, siger koordinator i SIG, Per Thomsen, i en pressemeddelelse fra sejlerne.

- Vi har grund til at forvente en strålende sejlersæson i 2021, efter at covid-19-truslen forhåbentlig er reduceret. August og september er normalt meget aktive sejlermåneder med mange
gæstesejlere især tyske sejlere syd fra, tilføjer han.

John Kildsgaard, der er formand for Bådklubben Guldborgsund i Nykøbing, undrer sig også over, at arbejdet skal begynde, mens sejlersæsonen stadig er i gang.

- Der burde være masser af tid i perioden fra 15. oktober til omkring 1. april. Her behøver man heller ikke at kunne åbne de enkelte gange som i august, der åbenbart er problematiske, siger han.

Annonce

Kan true kapsejlads

Den planlagte lukning kan også komme til at true den nye kapsejlads "Guldborgsund Baltic Race", som for nylig blev annonceret som afløser for Vegvisir Race. Den skal nemlig efter planen finde sted i perioden fra torsdag 26. til lørdag 28. august.

- Vi forventer, at en hel del tyske sejlere vil komme til Nykøbing via sundets sydlige del, og derfor vil en lukning af broen have meget uheldige indvirkninger på muligheden for at anduve Nykøbing med kapsejlende både.

- Det kan i yderste konsekvens true arrangementet. Derfor oplever vi også lydhørhed fra myndighederne for at fnde lempelige løsninger, siger formanden for Sejlforeningen Vikingen i Nykøbing, Carl Erik Juel Hansen.

Han tilføjer, at netop august måned er noget nær højsæson for tyske gæstesejlere i de lokale sejlklubber. En lukning af broen for gennemsejling vil det gøre det markant vanskeligere for gæsterne at sejle op gennem Guldborgsund.

- Disse gæstesejlere er en meget vigtig del af indtægtsgrundlaget for de lokale sejlklubber i hele Smålandsfarvandet - og ikke mindst de lokale handlende, som i forvejen er hårdt presset økonomisk, påpeger Carl Erik Juel Hansen.

Annonce

Eneste mulighed

For nogle af de lokale sejlklubber er åbninger af broklappen i Kong Frederik IX's Bro den eneste mulighed for at kunne sejle op i Smålandsfarvandet. Derfor vil en lukning af broklappen være et stort problem for dem, forklarer formanden for Lergravens Sejl og Fiskeriklub i Nykøbimg, Karl Erik Nielsen.

- For Lergravens Sejl- og Fiskeriklub og Nysted Sejlklub er åbninger af Frederik IX's Bro eneste mulighed for at kunne sejle direkte op i Smålandsfarvandet, ligesom de øvrige sejlklubber ikke kan sejle sydpå.

- Og eftersom omkring 80-90 procent af alle sejlture fra de lokale klubber går nordpå og tilbage igen, er det et meget stort problem for de klubber, der ligger syd for broen, at den ikke åbner midt i ferie- og sejlersæsonen Tilsvarende gælder naturligvis for de øvrige sejlende turister, som der er mange af i august, siger han.

Annonce
Annonce
Erhverv

JOBPATRULJEN RYKKER UD PÅ SYDHAVSØERNE

Annonce
Politik

Efter omvalg: Ny spidskandidat valgt

Annonce
Forsiden netop nu
Strejke

500 STREJKENDE FÅR KLAR BESKED FRA FEMERN-FIRMA

Lolland

ERHVERVSFORMAND HARM OVER NEJ TIL BANKKONTO

Guldborgsund

ULOVLIGT BYGGERI VÆKKER HARME

112

BUTIKSTYVE ANHOLDT - TRODSEDE INDREJSEFORBUD

Lolland

DODEKALIT-FORMAND OPFORDRER TIL SAMARBEJDE I STEDET FOR BENSPÆND

Sygehus

TOUR DE FRANCE KAN GIVE EKSTRA TRAVLHED PÅ SYGEHUSET

112

BIL OG BUS I UHELD - CHAUFFØR KØRT PÅ SYGEHUSET

Vejret

ONSDAG PÅ SYDHAVSØERNE: SOL, TØRT OG OP TIL 26 GRADER

Lokal nyt

LIVREDDERE ADVARER MOD LETSINDIGHED MED PADDLE BOARDS

112

NY LEGEPLADS OVERMALET MED SJOFLE UKVEMSORD

112

"BANKMAND" FRANARREDE 82-ÅRIG STØRRE BELØB

Guldborgsund

SIKKE ET SLAG! HOLE IN ONE TIL 160.000 KRONER

112

EKSPLOSIONSAGTIG BRAND I CAMPINGVOGN

Annonce
Guldborgsund

84-ÅRIG UDSAT FOR TYVERI PÅ ÅBEN GADE VED HØJLYS DAG

Biler

LÆNGERE VENTETID PÅ RESERVEDELE

112

GULD- OG SØLVSMYKKER STJÅLET VED INDBRUD

Guldborgsund

ÆLDRE MÅ VENTE PÅ, AT HJEMMEHJÆLPERE BLIVER SAT FRI

112

NARKOPÅVIRKET BILIST PARKEREDE PÅ MOTORVEJEN

Sport

NFC-TRÆNER VENTER NYE SPILLERE INDEN VINDUET LUKKER

Lokal nyt

LOKALE UDVIKLINGSPROJEKTER FÅR MILLIONSTØTTE

Femern

UTILFREDSE FEMERN-ARBEJDERE BLOKERER INDGANG OG FORTSÆTTER STREJKE

Annonce
Annonce